De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Dagelijks leven Budget Gezin – 26 augustus 2021

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Voor wie geldt de maximumfactuur?

maximumfactuur kleuter- en lager onderwijs
Volgens recente berekeningen kost een kind in het basisonderwijs zo’n 456 euro per maand. De maximumfactuur is een eerste hulpmiddel om de schoolkosten in het lager onderwijs draaglijk te houden.

De maximumfactuur in het onderwijs is een begrensde factuur voor het basisonderwijs om hoog oplopende kosten tegen te gaan. Door dit bedrag vast te leggen, weet u als ouder steeds welke kosten u komend schooljaar maximaal mag verwachten. Het bedrag op de maximumfactuur wordt jaarlijks geïndexeerd.

De maximumfactuur geldt in Vlaanderen niet alleen voor het kleuteronderwijs, maar ook voor het lager onderwijs. Als uw kleuter dus overgaat naar het eerste leerjaar, kunt u opnieuw een beroep doen op de maximumfactuur. Net zoals in het kleuteronderwijs, hoeft u bovendien ook in de lagere school geen inschrijvingskosten te betalen.

Darnaast wordt er momenteel gepleit om deze maximumfactuur ook in het secundair onderwijs in te voeren, om ook hier een rem te zetten op de hoog oplopende schoolrekeningen

De dubbele maximumfactuur van het lager onderwijs

Het lager onderwijs werkt met een dubbele maximumfactuur. Waar er in het kleuteronderwijs enkel een scherpe maximumfactuur bestaat, wordt er in het lager onderwijs gewerkt met een scherpe en een minder scherpe maximumfactuur.

  • De scherpe maximumfactuur geldt voor studiemateriaal dat verplicht via de school moet worden aangekocht en eendaagse uitstapjes zoals een toneelbezoek, sportdag …
  • De minder scherpe maximumfactuur geldt voor niet-verplichte, meerdaagse uitstapjes via de school, zoals zee- of bosklassen. Deze uitstapjes moeten gedeeltelijk tijdens de schooluren plaatsvinden. Een skivakantie tijdens de kerstperiode die vanuit de school wordt georganiseerd valt hier dus niet onder.

Wat met de bijdrageregeling?

Scholen zijn vrij om extra’s aan te bieden zoals naschoolse opvang, toezicht tijdens de middag, drankjes, een schoolbus, enzovoort. Als ouder bent u volledig vrij om van deze diensten gebruik te maken, maar weet wel dat de uitgaven hiervoor buiten de maximumfactuur vallen. De kostprijs moet in verhouding staan tot wat de school aanbiedt.

In de bijdrageregeling moeten scholen enkele verplichte zaken opnemen:

  • Bijdragelijst
    In deze lijst vermeldt de school alle kosten die aan de ouders kunnen worden doorgerekend. Hier wordt een gedetailleerde inschatting van het te verwachten bedrag opgemaakt, opgesplitst per categorie.
  • Minstens 3 betaalmomenten
    De school mag de kosten niet in een keer aanrekenen, maar is verplicht om minstens drie betaalmomenten te voorzien gespreid over het hele schooljaar.

Bovendien kan de school ook uitzonderingen opnemen in de bijdrageregeling, zoals een regeling voor mindergegoede ouders.

Hebt u recht op de schooltoeslag?

Volgens recente berekeningen kost een kind in het basisonderwijs zo’n 456 euro per maand. De maximumfactuur is een eerste hulpmiddel om de schoolkosten in het lager onderwijs draaglijk te houden.

Toch is het niet voor iedereen even eenvoudig om alle schoolkosten te betalen. Naast de maximumfactuur kunt u een beroep doen op de schooltoeslag (voorheen bekend als de studietoelage). Wanneer u aan de voorwaarden voor deze toeslag voldoet, wordt deze automatisch uitgekeerd. U hoeft er dus niets meer voor te doen: zelfs een aanvraag indienen is niet langer nodig. Leer meer over deze nieuwe regelgeving.

Een extra steuntje nodig?

Om maanden met hogere uitgaven door te komen, kunt u ook een kredietlijn aanvragen of een persoonlijke lening afsluiten. Dat is een lening voor kleine bedragen, zodat u niet aan uw spaargeld hoeft te komen en al dan niet voorziene hoge kosten kunt blijven betalen.

Bovendien is het is altijd  een goed idee om een apart spaarpotje aan te leggen om te sparen voor de toekomstige kosten van uw kind. Meer weten? Lees dan onze blogpost met handige spaartips.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder