Moet je luisteren naar lijstjes als je een nieuwe auto koopt?

Dagelijks leven Een auto kopen Lenen – 24 januari 2017

Gaat u binnenkort de deur uit of het web op om een nieuwe vier- of tweewieler uit te kiezen? Dan botst u zeker al snel op allerlei lijstjes zoals ‘de 10 meest betrouwbare merken’ en ‘de 5 meest verkochte modellen’. Maar hoe betrouwbaar zijn die lijstjes zelf?

Lijstjes met droomwagens vergelijken? Leuk!

Even googlen en de lijstjes vullen het scherm… 

Om u het leven nog wat te vergemakkelijken, zetten we er aan het eind nog even een aantal voor u op een rijtje: de lijstjes of overzichten van automerken op basis van het een of ander criterium. Altijd handig om wat info te sprokkelen en uw piekerproces over welk merk en model u nu juist moet kiezen van wat extra brandstof te voorzien. Want twijfel is de moeder van elke sterke beslissing. Alleen moet u daarbij wel altijd een aantal punten in het achterhoofd houden…

• Lijstjes zijn heel dikwijls objectief, maar soms ook niet en in dat geval natuurlijk opgezet met een duidelijk commercieel doel voor ogen: uw voorkeur focussen op het ene of het andere merk. Hou dus altijd rekening met de opsteller van het lijstje in kwestie.

• Lijstjes opstellen heeft alleen zin als ze gebaseerd zijn op degelijk onderzoek. Meestal is dat natuurlijk het geval, maar de bronnen checken is toch altijd verstandig.

• Wie maar lang genoeg zoekt, vindt ook lijstjes die elkaar tegenspreken. Dat mag natuurlijk, maar het helpt toch ook weer dat lijstjesgebeuren te relativeren.

Onze kijk op de zaak: een lijstje is een van de vele informatiebronnen, niets meer en niets minder

Een auto kiezen is een lang en vaak ingewikkeld proces, waarbij een hele hoop objectieve criteria aan te pas komen zoals model, prijs en kilometerkosten, maar ook en misschien wel vooral heel wat emotionele elementen. Kortom, we kiezen waarschijnlijk meer onbewust - met ons hart en onze buik - dan bewust - met ons brein en onze ratio. 

Eens uw budget bepaald en het soort wagen gekozen – een fijne gezinswagen met een zee van ruimte, een echte 4x4 omdat u op een boerderij woont en niet enkel rondstuitert over stadswegen met kuilen en bulten of een leuke cabrio voor dat wilde wind-in-de-haren-gevoel – gaat het toch vaak over ‘die vind ik gewoon het stoerst’ of ‘ik weet niet waarom maar dat model bezorgt me kippenvel’. En daar is helemaal niks mis mee. 

Ten slotte nog dit: maak gerust uw eigen lijstje of lijstjes op. Eentje op basis van wat uw verstand u vertelt, eentje op basis van wat u voelt in uw diepste binnenste, eentje met de voorkeur van uw partner, uw kinderen, uw vrienden … Altijd leuk om die te vergelijken.

Alvast veel plezier bij het kopen van uw nieuwe droommachine op wielen!


Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder