Mondiale economie in de ban van de handelsoorlog

Vermogen Actueel Beleggen – 23 mei 2019

De economische signalen uit de Verenigde Staten, Europa en China zijn positief, maar worden overschaduwd door het gekibbel tussen de VS en China. 

Verenigde Staten van Amerika: versnelde groei

handelsoorlog 
De financiële markten gaan nog steeds uit van een onderhandelde oplossing tussen de VS en China en zien de verhoging van de taksen mogelijk als tijdelijk. Vinden de twee kemphanen een vergelijk ?

De economie in de Verenigde Staten groeide in de eerste drie maanden van 2019 met 3,2% op jaarbasis, tegenover 2,2% in het voorgaande kwartaal. Deze stijging was het gevolg van een toename van de voorraden en een daling van de import.

De Amerikaanse Centrale Bank (“Federal Reserve”) liet de rentevoeten tijdens hun laatste vergadering ongemoeid. Een stijging van de rentevoeten ligt niet op tafel. De FED blijft dus volop de Amerikaanse economie ondersteunen. Ze doet dit omdat de Inflatie in de VS zeer laag is, al gaf ze eerder aan dat ze dit als tijdelijk inschat.

De Federal Reserve kijkt ook de kat uit de boom : kan de globale economische situatie een impact hebben op de groei van de Amerikaanse economie?

China: onverwachte groeicijfers

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal onverwacht met 6,4% vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2018. Andere recente cijfers onderstrepen het verbeterde beeld : de fabrieksoutput in maart nam met 8,5% toe en de detailhandelsverkopen lieten een stijging zien van 8,7% ten opzichte van het voorgaande jaar. De maatregelen die de Chinese overheid nam, om de economie te stimuleren, lijken hun eerste vruchten af te werpen.

Handelsoorlog: bedreiging voor groei?

Alle signalen wezen op een oplossing, toen enkele weken geleden het handelsconflict tussen de VS en China opnieuw in alle hevigheid losbarstte. Volgens de Amerikaanse administratie trok de Chinese regering op de valreep de gemaakte afspraken in twijfel. Volgens de Chinezen was het akkoord onevenwichtig.

Trump aarzelde niet en kondigde via een Tweet een taksverhoging van 10% naar 25% aan, op een Chinees exportbedrag van 200 miljard dollar. De Chinezen reageerden op hun beurt prompt met een taks tussen 5% en 25%, op diverse Amerikaanse exportproducten ter waarde van 60 miljard dollar.

De schermutselingen deden de financiële markten even zwalpen. Ze stabiliseerden na enkele dagen. De markten gaan nog steeds uit van een onderhandelde oplossing en zien de verhoging van de taksen mogelijk als tijdelijk. Een volgende ontmoeting tussen de grootmachten is voorzien op 28 en 29 juni, tijdens de G20 in Japan. Alle waarnemers kijken reikhalzend uit naar de uitkomst van dit overleg. Vinden de twee kemphanen een vergelijk ?

Eurozone: zwakke groei

De groei in de eurozone versnelde tot 0,4% tegenover 0,2% in de laatste drie maanden van 2018, aldus een eerste officiële raming. Dit is te danken aan een sterke groei in Spanje (0,7% groei op kwartaalbasis) en in Italië, dat met een groei van 0,2% de recessie achter zich liet. Globale conjunctuurpeilingen in de productiesector blijven echter zwak, vooral in Duitsland.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder