Mondiale economie in de ban van politiek debat en centrale banken

Vermogen Actueel Beleggen – 28 november 2018

Volgens AXA IM blijft de mondiale groei correct. De groei van de economie is echter niet langer synchroon. Dat wil zeggen : de Verenigde Staten nemen het voortouw, de rest van de wereld ervaart een groeivertraging. Toch zal de economie ondersteunend blijven voor de gunstige ontwikkeling van de bedrijfswinsten, aldus AXA IM. Het politiek debat zet zich ondertussen overal in de wereld op het voorplan. Italië. Brexit. Handelsoorlog. En de centrale banken staan voor een dilemma: renteverhoging of niet?

Europa : markten beheerst door politiek debat

De Verenigde Staten nemen de bovenhand in de wereldeconomie 
De mondiale groei van de economie verloopt niet langer synchroon: de Verenigde Staten nemen het voortouw, de rest van de wereld ervaart een lichte groeivertraging.

Op 25 november werd het akkoord over de brexit goedgekeurd door de Europese leiders. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker noemt het: de enige mogelijke deal. Hij roept het Britse parlement op het verdrag te ratificeren en verantwoordelijkheid te nemen.

Ook de Britse premier Theresa May is er stellig van overtuigd dat dit de best mogelijke deal voor de Britten en de Europeanen is. Een dergelijke deal zou een - kortstondige - breuk met de EU voorkomen. Het zou de kosten van de brexit op de langere termijn tot een minimum beperken. Maar ze moet wel vechten om een politieke meerderheid te vinden die deze deal met de Europese Unie wil aanvaarden.

De ogen van de hele wereld zijn nu gericht op de Britten. Hoe zullen die stemmen ? Als de Britten niet akkoord gaan, dan wacht een harde brexit. Of zelfs geen brexit is dan een mogelijkheid. Een harde brexit betekent een totale breuk met Europa op wettelijk en economisch vlak en allicht het opstarten van onderhandelingen, wat tot een handelsakkoord kan evolueren. Dit kan jaren duren, is zeer duur en de uitkomst hiervan is onzeker. Een harde brexit zou zorgen voor een economische neergang, het verlies van jobs, het verdwijnen van de openmarktvoordelen, heffen van taksen op export en import, een exodus van grote ondernemingen uit Groot-Brittannië en dergelijke meer.

Maar misschien loopt het allemaal niet zo’n vaart. Want de meest waarschijnlijke uitkomst volgens AXA Investment Managers is dat het Britse parlement de brexitdeal zal ondersteunen, zij het pas begin 2019. Wat er ook gestemd wordt, de brexitperikelen zullen de agenda de komende jaren beheersen.

Met de brexit verdwijnen de Italiaanse zorgen wat op de achtergrond. De Italiaanse populistische regering leek op ramkoers met Europa te liggen, maar gaat nu toch in op de Europese eisen.

Binnen deze politieke context stelde Europa in het derde kwartaal teleur. Het bbp nam met slechts 0,2% op kwartaalbasis toe tegenover 0,4% in het tweede kwartaal. Deze vertraging was voor het merendeel toe te schrijven aan Duitsland, waar de activiteit veel hinder ondervond van een zwakke externe markt, en aan Italië, waar de groei stilviel door de politieke strubbelingen met Europa.

Ondertussen heeft de voorzitter van de ECB Mario Draghi het niet onder de markt. Hij gaf aan dat de rente nog een tijdje op nul kan blijven, mocht de groei tegenvallen. Maar zijn mandaat loopt af in oktober 2019. De vraag is dus of hij nog veel gewicht in de schaal kan leggen. Mogelijke opvolgers zien de rente liever wat hoger. In ieder geval is de beslissing niet eenvoudig. Het is uitkijken naar zijn statement de komende weken. Welk signaal zal hij geven ?

VS: in de ban van De Fed en de handelsoorlog

De uitkomst van de Midterms verkiezingen bevestigde de verwachtingen van AXA IM. De Republikeinen behouden de meerderheid in de Senaat (ze versterken ze nog) en de Democraten winnen het in het huis van afgevaardigden. President Trump zal dus initiatieven kunnen blijven nemen, maar zal voorzichtiger moeten regeren. Zo zal hij de Amerikaanse economie niet langer ongebreideld kunnen stimuleren. Een door economen gevreesde oververhitting van de economie lijkt daarmee afgehouden.

De economische indicatoren in de VS blijven goed (tot zeer goed). Niettemin is een (kleine) groeivertraging in zicht. Een groeivertraging is volgens AXA IM géén recessie. De economie zal het nog steeds goed blijven doen.

De kans is zeer groot dat de Federal Reserve (Fed) bij haar plan blijft om de rente in december van dit jaar nog een keer te verhogen. In 2019 dan weer worden drie renteverhogingen verwacht. Met die renteverhogingen probeert de Federal Reserve de economie te doen groeien, met een stabiele inflatie rond 2%. Zonder oververhitting en zonder serieuze vertraging. Een hele klus om dat voor mekaar te krijgen. Velen denken dat de Fed één of meerdere renteverhoging te veel zal doorvoeren. Met een mogelijk ernstige daling van de economie als gevolg. Anderen vinden dan weer dat de Fed zijn job correct doet en denkt dat drie renteverhogingen noodzakelijk zijn.

Ondertussen woedt de handelsoorlog in alle hevigheid. Het is nu uitkijken naar de volgende fase. Zullen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping een deal bereiken tijdens de G20 op 30 november en 1 december ? De verwachtingen op een positieve uitkomst zijn laag, maar een verrassing is nooit uit te sluiten.

Want de Chinese economie doet het minder goed dan verwacht. De effecten van de handelstaksen doen daar nog een schepje bovenop. De Chinese regering neemt ondertussen maatregelen om de motor terug aan te zwengelen.

Het is duidelijk dat de financiële markten nerveus worden van deze onzekerheden. Dit werd duidelijk begin oktober. Toen kenden de  beursindexen een serieuze correctie.

Centrale banken: rente verhogen?

De centrale banken zijn nu aan zet. Wan dit alles ging zonder twijfel niet onopgemerkt voorbij aan de Fed. De vraag is nu of Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve bij zijn 3 renteverhogingen zal blijven. Of erkent hij dat al deze vaststellingen een mogelijke impact op de Amerikaanse economie kan hebben, en geeft hij het signaal dat de Fed voorzichtig zal zijn met renteverhogingen?

En wat gaat Draghi doen? Afwachten of de rente verhogen?

De komende maanden zal veel duidelijk worden. Ondertussen zal de volatiliteit op de markten nog een poos aanhouden.

Bron: AXA IM

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder