Op 1 september 2018 werd het erfrecht aangepast. Dit had een rechtstreeks gevolg op de verdeling van uw erfenis. Daarnaast heeft het nieuwe erfrecht ook een groot voordeel voor het maken van de erfenissprong. Benieuwd? Lees dan snel verder.
De erfenissprong vóór de hervorming
Bij een erfenissprong gaat een deel van de erfenis van de grootouder rechtstreeks naar het kleinkind.
Voor de hervorming van het erfrecht was de erfenissprong nog niet populair. Zo’n erfenissprong, waarbij de erfenis van de grootouder rechtstreeks naar het kleinkind gaat, had namelijk nog niet veel voordelen. Zo kon de erfenis enkel rechtstreeks naar het kleinkind gaan, indien de ouder zijn of haar erfenis volledig verwierp. Zo kon de ouder ook geen zaken houden van sentimentele waarde. Het was dus kiezen tussen alles of niets.
Daarnaast was de erfenissprong fiscaal niet voordelig. Zo dienden kleinkinderen steeds minstens evenveel erfbelasting te betalen als hun ouder, indien hij of zij de erfenis niet verworpen had.
Een voorbeeld:
Jan erft 50.000 euro van zijn vader maar wil de nalatenschap niet verwerpen ten voordele van zijn dochter An (dit lijkt hem een stap te ver). Dan moest Jan vóór sept 2018:
1. De nalatenschap aanvaarden en erfbelasting betalen op 50.000 euro.
2. Als Jan dan een deel van bijvoorbeeld 30.000 euro aan zijn dochter An had willen doorschenken, hadden er nog eens 3% schenkbelasting betaaldmoeten worden op deze 30.000 euro.
De erfenissprong vandaag
De erfenissprong is na de hervorming van het erfrecht gelukkig niet meer zo zwart-wit als voorheen. Vandaag betalen kleinkinderen erfbelasting in functie van hun erfdeel.
Zo valt de dubbele belasting bij een erfenissprong weg, waardoor nabestaanden enkel belastingen betalen op het erfenisgedeelte dat ze effectief hebben ontvangen. Daarnaast kan de ouder nu kiezen welk gedeelte van de erfenis ze willen houden en hoeven ze dus niet meer te kiezen tussen alles of niets.
Een voorbeeld:
Na de hervorming die werd ingevoerd op 1 september 2018 geldt het volgende:
Jan hoeft zijn erfenis niet te verwerpen indien hij graag een gedeelte wilt behouden. Het is dus géén alles-of-niets-verhaal meer. Zo kan Jan kan kiezen om van de 50.000 euro 20.000 euro te behouden en de overige 30.000 binnen het jaar door te schenken aan zijn dochter An.
Jan zal wel de erfbelasting (berekend op 50.000 euro) moeten betalen. An wordt niet belast. De 30.000 euro wordt belastingvrij aan An geschonken. De schenkbelasting van 3% vervalt dus met de nieuwe wetgeving.
Waarom kiezen voor een erfenissprong?
De reden waarom mensen meer en meer kiezen voor een erfenissprong, heeft te maken met de almaar stijgende levensverwachting. Bij het overlijden van een grootouder, zijn de kinderen vaak al op een leeftijd gekomen dat ze geen nood meer hebben aan een kapitaalinjectie. Daarom wordt er vaak gekozen om de erfenis (gedeeltelijk) door te schenken aan de kleinkinderen, die nog grote kosten hebben, zoals de aankoop of afbetaling van een eigen woning.
De voorwaarden voor een erfenissprong
Om een erfenissprong te kunnen doorvoeren moet de ouder in eerste instantie de erfenis van zijn of haar ouder volledig aanvaarden. Pas dan kan er overgegaan worden naar een gratis schenking aan de eigen kinderen. Bij het doorvoeren van zo’n erfenissprong moet aan enkele voorwaarden worden voldaan.
De erfenissprong moet worden vastgelegd in de notariële akte.
De notariële akte moet binnen het jaar na het overlijden van het familielid door alle belanghebbende partijen worden ondertekend.
De goederen die worden doorgeschonken moeten verband houden met de erfenis.
Rechtstreeks schenken aan uw kleinkinderen
Uiteraard is het als grootouder ook mogelijk om een legaat op te nemen in uw testament ten voordele van uw kleinkinderen. Zo kan de helft van uw vermogen aan uw kleinkinderen worden doorgeschoven. De reserve van reservataire erfgenamen is de andere helft van de nalatenschap.
Daarnaast kan er een fiscaal voordeel worden gehaald bij het legateren aan de kleinkinderen via testament. Zo zijn legaten onder 12.500 euro belastingvrij, wat zeer interessant is indien u meerdere kleinkinderen heeft. Zo betalen uw kleinkinderen geen successierechten op hun gedeelte van de erfenis. Kleinkinderen in Vlaanderen dienen namelijk 3 procent erfbelasting te betalen op een schijf tot 50.000 euro. De belastingvermindering op kleine erfdelen heeft tot gevolg dat een kleinkind in feite niets moet betalen op de schijf tot 12.500 euro. Zo kunnen grootouders aan vier kleinkinderen in totaal 50.000 euro nalaten of aan zes kleinkinderen 75.000 euro zonder dat daarop erfbelastingen verschuldigd zijn. Let wel: dit geldt enkel voor een legaat via een testament, niet voor schenkingen bij leven.
Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.
Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?
Na maanden van nagelbijten en zenuwachtig op de stoel schuiven, konden beleggers wat ontspannen in de laatste weken van 2022, en bij het inzetten van het nieuwe jaar. Doorheen de donkere wolken die zich sinds de late zomer boven de wereldeconomie hadden samengepakt, boorden zich de eerste lichtstralen, en voor we het goed en wel beseften was een beursrally realiteit geworden. Maar is die ook op stevige fundamenten gebouwd?
Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?
In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.