Het nieuwe erfrecht zorgt voor flexibele erfenissprong

Vermogen Fiscaliteit Beleggen – 12 maart 2019

Op 1 september 2018 werd het erfrecht aangepast. Dit had een rechtstreeks gevolg op de verdeling van uw erfenis. Daarnaast heeft het nieuwe erfrecht ook een groot voordeel voor het maken van de erfenissprong. Benieuwd? Lees dan snel verder.

De erfenissprong vóór de hervorming

nieuw erfrecht erfenissprong 
Bij een erfenissprong gaat een deel van de erfenis van de grootouder rechtstreeks naar het kleinkind.

Voor de hervorming van het erfrecht was de erfenissprong nog niet populair. Zo’n erfenissprong, waarbij de erfenis van de grootouder rechtstreeks naar het kleinkind gaat, had namelijk nog niet veel voordelen. Zo kon de erfenis enkel rechtstreeks naar het kleinkind gaan, indien de ouder zijn of haar erfenis volledig verwierp. Zo kon de ouder ook geen zaken houden van sentimentele waarde. Het was dus kiezen tussen alles of niets.

Daarnaast was de erfenissprong fiscaal niet voordelig. Zo dienden kleinkinderen steeds minstens evenveel erfbelasting te betalen als hun ouder, indien hij of zij de erfenis niet verworpen had.

Een voorbeeld:

Jan erft 50.000 euro van zijn vader maar wil de nalatenschap niet verwerpen ten voordele van zijn dochter An (dit lijkt hem een stap te ver). Dan moest Jan vóór sept 2018:

1. De nalatenschap aanvaarden en erfbelasting betalen op 50.000 euro.

2. Als Jan dan een deel van bijvoorbeeld 30.000 euro aan zijn dochter An had willen doorschenken, hadden er nog eens 3% schenkbelasting betaald moeten worden op deze 30.000 euro.

De erfenissprong vandaag

De erfenissprong is na de hervorming van het erfrecht gelukkig niet meer zo zwart-wit als voorheen. Vandaag betalen kleinkinderen erfbelasting in functie van hun erfdeel.

Zo valt de dubbele belasting bij een erfenissprong weg, waardoor nabestaanden enkel belastingen betalen op het erfenisgedeelte dat ze effectief hebben ontvangen. Daarnaast kan de ouder nu kiezen welk gedeelte van de erfenis ze willen houden en hoeven ze dus niet meer te kiezen tussen alles of niets.

Een voorbeeld:

Na de hervorming die werd ingevoerd op 1 september 2018 geldt het volgende:

Jan hoeft zijn erfenis niet te verwerpen indien hij graag een gedeelte wilt behouden. Het is dus géén alles-of-niets-verhaal meer. Zo kan Jan kan kiezen om van de 50.000 euro 20.000 euro te behouden en de overige 30.000 binnen het jaar door te schenken aan zijn dochter An.

Jan zal wel de erfbelasting (berekend op 50.000 euro) moeten betalen. An wordt niet belast. De 30.000 euro wordt belastingvrij aan An geschonken. De schenkbelasting van 3% vervalt dus met de nieuwe wetgeving. 

Waarom kiezen voor een erfenissprong?

De reden waarom mensen meer en meer kiezen voor een erfenissprong, heeft te maken met de almaar stijgende levensverwachting. Bij het overlijden van een grootouder, zijn de kinderen vaak al op een leeftijd gekomen dat ze geen nood meer hebben aan een kapitaalinjectie. Daarom wordt er vaak gekozen om de erfenis (gedeeltelijk) door te schenken aan de kleinkinderen, die nog grote kosten hebben, zoals de aankoop of afbetaling van een eigen woning.

De voorwaarden voor een erfenissprong

Om een erfenissprong te kunnen doorvoeren moet de ouder in eerste instantie de erfenis van zijn of haar ouder volledig aanvaarden. Pas dan kan er overgegaan worden naar een gratis schenking aan de eigen kinderen. Bij het doorvoeren van zo’n erfenissprong moet aan enkele voorwaarden worden voldaan. 

  • De erfenissprong moet worden vastgelegd in de notariële akte.
  • De notariële akte moet binnen het jaar na het overlijden van het familielid door alle belanghebbende partijen worden ondertekend.
  • De goederen die worden doorgeschonken moeten verband houden met de erfenis.

Rechtstreeks schenken aan uw kleinkinderen

Uiteraard is het als grootouder ook mogelijk om een legaat op te nemen in uw testament ten voordele van uw kleinkinderen. Zo kan de helft van uw vermogen aan uw kleinkinderen worden doorgeschoven. De reserve van reservataire erfgenamen is de andere helft van de nalatenschap.

Daarnaast kan er een fiscaal voordeel worden gehaald bij het legateren aan de kleinkinderen via testament. Zo zijn legaten onder 12.500 euro belastingvrij, wat zeer interessant is indien u meerdere kleinkinderen heeft. Zo betalen uw kleinkinderen geen successierechten op hun gedeelte van de erfenis. Kleinkinderen in Vlaanderen dienen namelijk 3 procent erfbelasting te betalen op een schijf tot 50.000 euro. De belastingvermindering op kleine erfdelen heeft tot gevolg dat een kleinkind in feite niets moet betalen op de schijf tot 12.500 euro. Zo kunnen grootouders aan vier kleinkinderen in totaal 50.000 euro nalaten of aan zes kleinkinderen 75.000 euro zonder dat daarop erfbelastingen verschuldigd zijn. Let wel: dit geldt enkel voor een legaat via een testament, niet voor schenkingen bij leven.

Meer weten over de hele hervorming van het erfrecht? Lees alles over het nieuwe erfrecht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder