Hoe houdt u het nieuwe schooljaar binnen budget?

Dagelijks leven Budget Gezin – 22 augustus 2019

Na een weldoende zomervakantie gaan uw kinderen binnenkort weer terug naar school. Dit zijn een paar tips om het nieuwe schooljaar goed te beginnen en tegelijk geld uit te sparen.

1. Kijk of u dingen kunt recupereren

nieuw schooljaar binnen budget 
Om maanden met hogere uitgaven door te komen, kunt u een kredietlijn aanvragen of een persoonlijke lening afsluiten.

Check de spullen van uw oogappel voor u naar de winkel trekt. Kan de boekentas nog worden gebruikt? Wat zit er nog in de pennenzak? Er zijn bijna zeker pennen en potloden die nog bruikbaar zien. Die hoeft u dus al niet opnieuw te kopen.

Zijn er maar een paar pagina's van een schoolschrift gebruikt? Scheur ze dan voorzichtig uit en steek ze in een plastic zakje. Ze kunnen nog dienen als kladpagina. De rest kan gewoon voor iets anders worden gebruikt.

2. Stel een budget op

Door uw aankopen voor het nieuwe schooljaar vooraf te bepalen en de kosten te berekenen, kunt u niet alleen uw uitgaven plannen, maar zult u het ook bij uw lijstje houden.

3. Begin er vroeg genoeg aan

Koop schoolbenodigdheden tijdens de solden of wanneer ze in promotie staan. Ga eens langs bij een fabriekswinkel of een discount of zoek op het internet (tweedehandssites, ledenverkoopsites, internetwinkels en weggeefsites).

Als u schoolspullen gaat kopen, of het nu in de supermarkt is of op het internet, ga dan alleen. Dan kunt u zeker niet zwichten voor de grillen van uw kleine kapoentjes.

4. Koop in grote hoeveelheden

Tijdens het schooljaar zult u zeker opnieuw pennen of mappen moeten kopen. Koop dus ineens in grote hoeveelheden. Dat is vaak voordeliger.

5. Laat u niet verleiden door de mode.

Een pen zonder merk schrijft of kleurt even goed als een designpen van een luxemerk. En het is vooral goedkoper!

6. Koop alleen wat nuttig is

Hebt u die megagrote doos kleurpotloden echt nodig? U zult zien dat slechts een paar potloden veel worden gebruikt en dat de rest gewoon in de doos blijft zitten. En dus volstaat een kleinere doos met de meest gebruikte kleuren. En die gaan meestal een jaar of zelfs langer mee.

7. Ga voor tweedehands

Ga op het internet op zoek naar ‘tweedehands schoolboeken’ of bezoek tweedehandssites en kijk of er bij de boeken niets staat wat u moet hebben. Sommige boekhandels bieden ook tweedehandsboeken aan.

Toch meer budget nodig dan u had gedacht?

Om maanden met hogere uitgaven door te komen, kunt u ook een kredietlijn aanvragen of een persoonlijke lening afsluiten. Dat is een lening voor kleine bedragen, zodat u niet aan uw spaargeld hoeft te komen en al dan niet voorziene hoge kosten kunt blijven betalen.

Bovendien is het is altijd een goed idee om een apart spaarpotje aan te leggen voor de schoolkosten van uw kind. Meer weten? Bekijk dan onze handige spaartips.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Print hem af en neem hem mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder