Nieuwe auto kopen? Zo kies je de juiste!

Dagelijks leven Een auto kopen Lenen – 12 januari 2017

Een nieuwe auto uitzoeken en uiteindelijk kopen is eigenlijk een feest. Iedereen beslist op basis van eigen criteria, maar wat volgt kan toch handig zijn als je aan het afwegen bent wat het precies gaat worden…
De auto van je dromen gevonden? Yes!

Wat voor auto heb je eigenlijk echt nodig?

Toegegeven, dromen van een superluxueuze sedan, een keistoere SUV of een sexy gelijnde cabrio is gewoon geweldig. En die dan uiteindelijk voor je deur hebben staan natuurlijk nog meer. Maar toch start je best met een nuchtere en rationele kijk op de zaak, anders loop je het gevaar dat je uiteindelijk met een wagen zit die ofwel niet praktisch is in het dagelijks leven, ofwel teveel verbruikt bijvoorbeeld. Start dus best met een checklist op te maken van je precieze wensen om alle mogelijke kandidaten aan af te toetsen. Daarbij kun je rekening houden met wat volgt.

Wil je gewoon dezelfde of eens iets anders?

Vraag jezelf af of je tevreden was met je vorige auto. Noteer alle voor- en nadelen. Zit je nog wel in dezelfde situatie? Misschien werk je dichterbij dan vroeger of ben je ondertussen met pensioen en heb je dus geen behoefte meer aan een diesel. Of de kinderen zijn de deur uit en dus kun je misschien eindelijk kiezen voor een sportiever modelletje, misschien wel een leuke tweezitter met open dak of zo.

Wat ga je allemaal vervoeren met je nieuwe wagen?

Veel mensen kopen een te grote of te kleine wagen. Denk dus goed na over het volume dat je nodig hebt. Een nutteloos grotere wagen is misschien leuk om de buren te imponeren maar meestal minder leuk voor het milieu. Kies je regelmatig voor een autovakantie of heb je een hobby waarbij je dikwijls heel wat materiaal moet vervoeren? Dan kan een te kleine wagen met te weinig kofferruimte heel onhandig zijn.

Benzine of diesel? Of hybride? Of helemaal elektrisch?

Veel, zeg maar bijna alles hangt hier af van hoe je je auto gebruikt: van het type wagen, van het aantal kilometers dat je jaarlijks verslindt, van het aantal lange of korte ritten, enzovoort.

Handgeschakeld of automaat?

In de VS vinden ze een manuele versnellingsbak heel exotisch en eigenlijk al decennia uit de tijd. In ons druk bereden filelandje bij de zee kiezen we toch nog dikwijls voor een handgeschakelde bak, meestal zelfs. Want het is een hardnekkig vooroordeel dat een automaat meer verbruikt dan zijn handgeschakelde broer. Maar met de moderne 6-, 8- of 9-trapsautomaten is dat eigenlijk niet langer het geval.

Integendeel, de computergestuurde machines van vandaag onthouden je rijgedrag en het gewicht van je voet en schakelen zelf wanneer het nodig is. Mensen met een eerder zware voet die met handgeschakelde wagens rijden voorzien van behoorlijk wat pk’s riskeren heel wat meer te verbruiken door te hoog in de toeren te gaan.

Alles hangt dus af van je rijstijl, meer dan van de aard van je versnellingsbak. En vermits we toch (te) dikwijls stapvoets rijden, is een automaat echt wel aangenaam, zeker in de stad. Hou dus bij je keuze ook rekening met het soort trajecten dat je gewoonlijk rijdt.

Wat met pk’s en cilinderinhoud?

Hoe meer pk’s, hoe meer power. Meestal neemt de kracht van een motor ook wel toe met de cilinderinhoud. En ook het koppel speelt een belangrijke rol: welke trekkracht levert de motor bij welk toerental?

OK, met een krachtige wagen rijden kan heel fijn zijn: lekker optrekken aan het rode licht, probleemloos vrachtwagens voorbijsteken en eens plankgas geven op de Deutsche Autobahn. Maar vervelende onkosten zoals de belasting op inverkeerstelling, de verzekeringspremie en de jaarlijkse wegenbelasting stijgen ook naarmate je wagen krachtiger is. Net als het verbruik trouwens.

Neem een optie op de juiste opties

Leuke opties maken een auto fijner en ook veiliger om mee te rijden: verwarmde zetels, regensensoren, parkeerhulpsystemen, head-up displays, een leuke geluidsinstallatie, noem maar op. Maar let op: een (te) lange optielijst maakt de wagen van je dromen al snel een pak duurder. En dat al meer bij het ene merk dan bij het andere. Hou dus ook hier goed je hoofd erbij, vraag je af welke optie je zeker nodig hebt en welke eerder een folietje is en vraag ook altijd naar optiepacks: die komen meestal heel wat voordeliger uit.

Dagje ouder? Let op de instaphoogte!

Op je 74 nog vlotjes in en uit een lage sportwagen springen is niet iedereen gegeven. Let dus op de instaphoogte als je zelf een dagje ouder wordt of dikwijls rondrijdt met je bejaarde ouders of grootouders aan boord. Ze zullen je er dankbaar om zijn! 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder

Een sauna kopen, waarom niet?

Het thema 'wellness' krijgt jaar na jaar meer aandacht. Jezelf verwennen, tijd nemen voor jezelf, … het is zo fijn, zeker in coronatijden. Wat is er aangenamer dan de weldadige warmte van een sauna? Beter nog, een sauna in uw huis of tuin? Een kort overzicht van de voordelen van een sauna.

Lees verder