Nieuwe maatregelen rond pensioensparen

Vermogen Pensioen – 20 november 2015

De regering heeft onlangs de fiscale gunstmaatregelen rond pensioensparen aangepast. Desondanks blijft het nog altijd erg interessant om aan pensioensparen te doen. We zetten nog eens alle voordelen op een rijtje.

 
Zeker na uw 60e wordt het belastingvoordeel van pensioensparen extra interessant.

Door aan pensioensparen te doen, zorgt u ervoor dat uw levensstandaard ook na pensionering op peil blijft. Dat is op zich al interessant, maar het goede nieuws daarbij is dat de overheid dit ook heel erg fiscaal aanmoedigt. Het totale belastingvoordeel bedraagt liefst 30%. Met andere woorden: van elke 100 euro die u in uw pensioenspaarfonds stopt, krijgt u ongeveer 30 euro terug via een korting op uw belastingen.

Let wel: de belastingvermindering van 30% geldt slechts voor een maximum van 940 euro in 2015 en niet, zoals eerst voorzien, 950 euro. De regering besliste immers om tot het inkomstenjaar 2017 dit bedrag te bevriezen en niet meer te indexeren, kwestie van de begroting wat ademruimte te geven.

Als u toch 950 euro hebt gestort in 2014, is er een 'overdracht': er zal slechts 940 euro in aanmerking komen voor het belastingvoordeel en de 10 euro die u teveel stortte, wordt beschouwd als een storting voor 2015. Dat betekent ook dat u in 2015 dus nog slechts 930 euro mag bijstorten (aangezien u al 10 euro stortte en het maximumbedrag 940 euro is). Een tip: als u dit bedrag stort met een automatische opdracht, bent u er altijd zeker van dat u van het fiscale maximum kunt genieten.

Eenmalige belasting op pensioensparen verlaagd naar 8%

Ook aan de belasting die u betaalt op uw 60e (of na tien jaar als u na 55 aan pensioensparen begon), is gesleuteld. Die daalt weliswaar van 10% naar 8%, maar voor bestaande contracten zal ze vervroegd worden geïnd. Tussen 2015 en 2019 is er jaarlijks een vervroegde inning van 1% van uw reserve op 31/12/2014. Op uw 60e worden die reeds betaalde bedragen dan afgetrokken van de 8% die u verschuldigd bent.

De bedragen die u na uw 60e en voor uw 65e verjaardag spaart, komen nog steeds in aanmerking voor een belastingvermindering, maar hierop moet u dan geen anticipatieve heffing meer betalen. In die laatste vijf jaar kunt u dus nog een extra mooi belastingvoordeel opstrijken.

Het is zeker niet aan te raden om uw geld toch voor uw 60e verjaardag op te nemen. Uiteraard kan dit wel als het echt moet, maar het wordt zeer zwaar belast: meestal zelfs aan 33%. Die belasting kan zelfs hoger liggen dan alle belastingvoordelen die u door de jaren heen kreeg.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kracht van rente op rente

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij pensioensparen een sneeuwbaleffect teweegbrengt.

Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

Pensioenfonds of pensioenverzekering: pro's en contra's

U wilt graag regelmatig sparen voor later, maar dan wel op voorwaarde dat u daarvoor elke maand een haalbaar bedrag opzij kunt zetten. Dan is pensioensparen door het fiscaal voordeel daarvoor de geknipte formule. De eerste knoop die u moet doorhakken als beginnend pensioenspaarder, is of u best instapt in een pensioenfonds of een pensioenverzekering. Laat u bij uw keuze leiden door de volgende vraag: gaat u voor zekerheid of voor rendement?

Duurzaam beleggen, de norm

Duurzaam beleggen krijgt vrij baan. In een ander artikel hadden we het over het belang voor ondernemingen, maar ook voor beleggers en over de dingen die maken dat een onderneming duurzaam is. Nu onder de loep: de situatie bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers, waar men volledig gaat voor duurzaam beleggen. 

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan