Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Wonen Lenen Renoveren Budget – 14 juni 2021

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Een renovatielening aanvragen? Dit zijn de voorwaarden.

Vlaamse renovatiekrediet
Vraag een renovatielening aan om uw nieuwe woonst energiezuiniger te maken.

Wie in 2021 in het Vlaams Gewest een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt of erft en daarvoor een hypothecair krediet afsluit, komt mogelijk in aanmerking voor een aanvullend renovatiekrediet. Dit krediet kunt u aanwenden om uw nieuwe eigendom energiezuiniger te maken.

Om in aanmerking te komen voor deze Vlaamse renovatielening moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U koopt of erft, in volle eigendom en als natuurlijk persoon, een woning of appartement in 2021 dat u zult gebruiken als hoofdverblijf. Ook een tweede verblijf komt in aanmerking, mits het hoofdzakelijk bestemd is voor privégebruik (het gebruikte grondoppervlakte moet minstens 50% bedragen).
  • De woning heeft bij de eigendomsoverdracht een EPC-label van E of F of het appartement heeft een EPC-label van D, E of F.
  • Dit EPC-label moet voor de renovatiewerken, en niet eerder dan op 1 januari 2019, opgemaakt zijn.
  • Binnen 5 jaar moet u aantonen dat u door renovatie de energiezuinigheid aanzienlijk verbeterd hebt. Dit doet u met een nieuw EPC-label, opgemaakt door een energiedeskundige type A. Een woning moet minstens label C halen en een appartement label B.
  • Bij het aangaan van de renovatielening moet u al de resultaatsverbintenis aangaan om een welbepaald energielabel te behalen. Hiervoor moet u, als kredietnemer, een ‘Verklaring op eer’ ondertekenen. Dit engagement bepaalt de hoogte van uw lening.

U bent van plan om uw nieuwe eigendom te renoveren? Lees hier waar u op moet letten bij het renoveren van een woning en hoe u de kosten op voorhand kunt inschatten.

Zo werkt de lening voor een renovatie

Indien u aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kunt u samen met uw hypothecair krediet een Vlaams renovatiekrediet afsluiten. Voor dit renovatiekrediet ontvangt u een rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Op deze manier krijgt u de rente die u betaalt op het renovatiekrediet eenmaal per jaar terug, waardoor een gedeelte van uw lening dus eigenlijk renteloos is.

Belangrijk: de renovatielening moet samen met het hoofdkrediet worden aangegaan. Eens de woning of het appartement is aangekocht, is het te laat om nog van de renovatielening te kunnen genieten.

De maximale rentesubsidie hangt af van hoe energiezuinig de woning of het appartement wordt.

Streeft u voor uw woning na renovatie een energielabel A na? Dan kunt u tot 60.000 euro lenen en daarvoor een rentesubsidie ontvangen. Bij een B-label is dat 45.000 euro en bij een C-label 30.000 euro.

Ambieert u voor uw appartement een A-score? Dan kunt u tot 45.000 euro lenen. Beoogt u label B? Dan ontvangt u voor een bedrag van maximaal 30.000 euro rentesubsidie.

Zelf een renovatiekrediet aanvragen

Wilt u het Vlaamse renovatiekrediet aanvragen? Dit kan bij een aantal banken, waaronder AXA Bank. Uw AXA Bankagent helpt u hier graag bij en bekijkt samen met u wat de mogelijkheden zijn.

Tip: hebt u recht op de EPC-labelpremie?

Wist u trouwens dat u naast de Vlaamse renovatielening waarschijnlijk ook de EPC-labelpremie kunt aanvragen?

U hebt recht op deze premie wanneer u kunt aantonen dat u binnen een periode van vijf jaar uw woning of appartement veel energiezuiniger hebt gemaakt. Net als bij het renovatiekrediet toont u ook dit aan via het EPC-label:

  • Uw woning had EPC-label E of F en haalt na renovatie minimaal label C.
  • Uw appartement had EPC-label D, E of F en haalt na renovatie minimaal label B.

Het EPC-label van voor de werken moet opgemaakt zijn in 2019 of later. De totale premie is afhankelijk van het nieuwe EPC-label en ligt voor een woning tussen de 2.500 en 5.000 euro en bij een appartement tussen de 2.500 en 3.750 euro.

Maak dus vandaag nog een afspraak voor advies op maat van uw situatie.

Lees ook

De renovatielening is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Een EPC-attest, uw energieprestatiecertificaat in vastgoed

Een energieprestatiecertificaat geeft weer in welke mate uw woning energiezuinig is. Wanneer u uw EPC-score wilt verbeteren, kunt u vanaf 2021 een beroep doen op een renovatiekrediet, aanvullend op uw hypothecaire lening. Met de nodige investeringen wordt uw woning energiezuiniger en verbetert u uw EPC-attest.

Lees verder

Hoeveel kost het om een onroerend goed te kopen?

Wilt u een huis of een appartement kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u “de grote stap” of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om het u uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u bij de aankoop van een onroerend goed in België rekening moet houden. Want een huis kost uiteindelijk meer dan de totaalprijs van het huis zelf. We luisteren stilletjes mee naar een gesprek van een jong koppel (Julie en Peter) dat een huis wil kopen.

Lees verder

Een te renoveren huis kopen en opknappen (of slopen): waar moet u op letten?

Voor zijn eigen woning verkiest de gemiddelde Belg nog altijd nieuwbouw of toch minstens een instapklare woning. Maar uit budgettaire overwegingen en door de steeds strenger wordende bouwvereisten op het vlak van energiezuinigheid, zullen we steeds meer moeten kiezen voor een bestaande woning om ze vervolgens ingrijpend te renoveren. Voor sommige woningen baat zo’n ingrijpende energetische renovatie niet en dan is er maar één oplossing: slopen en opnieuw opbouwen. Wanneer kiezen voor het ene of het andere? Dit kan u alvast helpen om de juiste beslissing te nemen.

Lees verder

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder

Uw bankagent helpt u graag