Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Wonen Lenen Renoveren Budget – 22 februari 2023

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Een renovatielening aanvragen? Dit zijn de voorwaarden.

Vlaamse renovatiekrediet
Vraag een renovatielening aan om uw nieuwe woonst energiezuiniger te maken.

Wie nu in het Vlaams Gewest een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt of erft en daarvoor een hypothecair krediet afsluit, komt mogelijk in aanmerking voor een aanvullend renovatiekrediet. Dit krediet kunt u aanwenden om uw nieuwe eigendom energiezuiniger te maken.

Om in aanmerking te komen voor deze Vlaamse renovatielening moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U koopt of erft in 2023 of in de volgende jaren, in volle eigendom en als natuurlijk persoon, een woning of appartement dat u zult gebruiken als hoofdverblijf. Ook een tweede verblijf komt in aanmerking, mits het hoofdzakelijk bestemd is voor privégebruik (het gebruikte grondoppervlakte moet minstens 50% bedragen).
  • De woning of het appartement heeft bij de eigendomsoverdracht een EPC-label van E of F.
  • Dit EPC-label moet voor de renovatiewerken, en niet eerder dan op 1 januari 2019, opgemaakt zijn.
  • Binnen 5 jaar moet u aantonen dat u door renovatie de energiezuinigheid aanzienlijk verbeterd hebt. Dit doet u met een nieuw EPC-label, opgemaakt door een energiedeskundige type A. Een woning of een appartement moet minstens label D halen.
  • Bij het aangaan van de renovatielening moet u al de resultaatsverbintenis aangaan om een welbepaald energielabel te behalen. Hiervoor moet u, als kredietnemer, een ‘Verklaring op eer’ ondertekenen. Dit engagement bepaalt de hoogte van uw lening.

U bent van plan om uw nieuwe eigendom te renoveren? Lees hier waar u op moet letten bij het renoveren van een woning en hoe u de kosten op voorhand kunt inschatten.

Zo werkt de lening voor een renovatie

Indien u aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kunt u samen met uw hypothecair krediet een Vlaams renovatiekrediet afsluiten. Voor dit renovatiekrediet ontvangt u een rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Voor dit renovatiekrediet ontvangt u een rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Deze subsidie wordt toegekend gebaseerd op en afhankelijk van het te bewijzen EPC-label na renovatie. Hoe groter de ambitie in de renovatie, hoe hoger de rentesubsidie (= korting op de marktrentevoet).

Belangrijk: de renovatielening moet samen met het hoofdkrediet worden aangegaan. Eens de woning of het appartement is aangekocht, is het te laat om nog van de renovatielening te kunnen genieten.

De maximale rentesubsidie hangt af van hoe energiezuinig de woning of het appartement wordt:

rentesubsidie

Zelf een renovatiekrediet aanvragen

Wilt u het Vlaamse renovatiekrediet aanvragen? Dit kan bij een aantal banken, waaronder AXA Bank. Uw AXA Bankagent helpt u hier graag bij en bekijkt samen met u wat de mogelijkheden zijn.

Tip: hebt u recht op de EPC-labelpremie?

Wist u trouwens dat u naast de Vlaamse renovatielening waarschijnlijk ook de EPC-labelpremie kunt aanvragen?

U hebt recht op deze premie wanneer u kunt aantonen dat u binnen een periode van vijf jaar uw woning of appartement veel energiezuiniger hebt gemaakt. Net als bij het renovatiekrediet toont u ook dit aan via het EPC-label:

  • uw woning had EPC-label E of F en haalt na renovatie minimaal label C,
  • uw appartement had EPC-label E of F en haalt na renovatie minimaal label B.

Het EPC-label van voor de werken moet opgemaakt zijn in 2019 of later. De totale premie is afhankelijk van het nieuwe EPC-label en ligt voor een woning tussen de 2.500 en 5.000 euro en bij een appartement tussen de 2.500 en 3.750 euro.

Maak dus vandaag nog een afspraak voor advies op maat van uw situatie.

Lees ook

De renovatielening is een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder

Uw AXA Bankagent helpt u graag