Wat moet u als trotse eigenaar van een nieuwe woning allemaal aan de notaris bezorgen voor het verlijden van de koopakte? Wij sommen de documenten graag even op die u daarvoor absoluut in uw bezit moet hebben. En vergis u niet: zonder deze stukken wordt de koop niet bezegeld.
Bodemattest: in heel België verplicht
Welke documenten moet u voorleggen om de koopakte door de notaris te laten verlijden?
Een bodemattest moet zowel in Vlaanderen als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië worden voorgelegd. In Vlaanderen wordt het uitgereikt door OVAM, in Brussel is het aan te vragen bij het BIM-Leefmilieu Brussel. In Wallonië is de informatie beschikbaar op bdes.wallonie.be (Banque de Données de l’État des Sols wallons).
Stedenbouwkundig uittreksel
Het stedenbouwkundig uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en bevat uittreksels uit de plannen- en vergunningenregisters.
Postinterventiedossier
Verplicht in alle gewesten voor een wooneenheid waarvan de bouw begonnen is na 1 mei 2001 of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001. Bevat alle documenten die bij latere werken aan het gebouw nuttig kunnen zijn.
Asbestattest: verplicht in Vlaanderen voor gebouwen van vóór 2001
In de drie gewesten is de verkoper verplicht een verslag van de controle van de elektrische installatie te bezorgen. Dit geldt voor alle woningen met een elektrische installatie van vóór 1 oktober 1981. De controle moet worden uitgevoerd door een erkend organisme en wordt betaald door de verkoper. Wordt de installatie afgekeurd, dan is de koper verplicht om, binnen de 18 maanden na het verlijden van de akte, een nieuwe controle te laten doen.
Energieprestatiecertificaat (EPC)
Verplicht in alle gewesten. Het informeert de koper over de energetische kwaliteit van het gebouw en over de maatregelen voor de verbetering van de energieprestatie. Het certificaat is 10 jaar geldig.
Mazouttank
Als er een mazouttank aanwezig is, dan is het verplicht om een onderhoud te laten doen en het attest over te dragen.
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.
Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.
Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.
Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.
Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.