Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?
Erelonen notaris bij een verkoop
De kosten zijn te betalen bij het verlijden van de akte. Dat kan via een voorafgaande overschrijving.
Wat het ereloon betreft, zijn er 13 wettelijk vastgelegde barema’s die iedere notaris moet eerbiedigen. Voor de aankoop van een onroerend goed gaat het om een percentage van de aankoopprijs, Sinds 2012 vallen deze erelonen en sommige opzoekingskosten onder het btw-stelsel en moet er 21% op betaald worden.
Tot 7.500 euro
4,56%
Van 7.500 tot 17.500 euro
2,85%
Van 17.500 tot 30.000 euro
2,28%
Van 30.000 tot 45.495 euro
1,71%
Van 45.495 tot 64.095 euro
1,14%
Van 64.095 tot 250.095 euro
0,57%
Boven 250.095 euro
0,057%
Maar daarmee is niet alles betaald: er zijn nog andere kosten die de kopers in hun budget moeten voorzien. De registratiebelasting vormt daarvan het grootste deel. De koper van een onroerend goed moet deze belastingen storten aan de notaris die ze dan doorstort aan de overheid. De kosten zijn te betalen bij het verlijden van de akte. Dat kan via een voorafgaande overschrijving.
Overzicht van kosten en prijzen
Administratieve kosten en kosten voor de opzoekingen en formaliteiten.
Bij een lening
Hypotheekrecht: 0,3% van de hoofdsom en de aanhorigheden waarvoor een hypotheek wordt genomen, vermeerderd met het honorarium van de hypotheekbewaarder.
Registratierecht hypotheek: 1% van de hoofdsom en de aanhorigheden.
Recht op geschriften (vroeger zegelrecht).
Bij een verkoop
Kosten overschrijving hypotheekkantoor
Registratiebelasting op de aankoop van een bestaand huis of bouwgrond: vanaf 1 januari 2022 3% (in plaats van 6%) op de aankoopprijs in het Vlaams Gewest voor de eigen gezinswoning of 12% in plaats van 10% in alle andere gevallen en 12,5% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Opgelet: sinds 1 januari 2017 is de woonbonus verdwenen in Brussel. In de plaats krijgen kopers van een eigen woning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onder bepaalde voorwaarden een hogere korting van 21.875 euro op de registratiebelasting. Tot en met een aankoop van 175.000 euro zal er geen registratiebelasting betaald moeten worden. Dit abattement wordt geplafonneerd tot aankopen van 500.000 euro. Boven dit bedrag gelden de gebruikelijke registratierechten van 12,5%. Ook in Vlaanderen bestaat de woonbonus sinds 1 januari 2020 niet meer. In ruil daarvoor werden in de voorbije jaren de registratierechten aanzienlijk verlaagd.
OF
Btw bij aankoop van een nieuwbouw: 21% btw op de constructies en registratiebelasting op de grond. Wanneer evenwel de verkoper van de grond dezelfde is als de verkoper van de constructies, zal 21% btw verschuldigd zijn op de totale prijs, zijnde op de grond en de constructies en zal er geen evenredige registratiebelasting verschuldigd zijn.
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.
Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Warmtepompen beginnen stilaan een plek te veroveren in de lijst van installaties om uw woning aangenamer en energiezuiniger te maken, naast zonnepanelen, thuisbatterijen en andere isolatiesystemen. Hierna een overzicht van wat u moet weten voor u beslist om thuis een warmtepomp te laten plaatsen.
Aan het lijstje energiebesparende systemen zoals zonnepanelen of warmtepompen voegen we graag nog de thuisbatterij toe, voor een comfortabele, warme en energiezuinige woning. Laten we even wat dieper ingaan op deze nieuwe technologie, waarmee u de overtollige energie die door uw zonnepanelen wordt geproduceerd, kunt opslaan. Want u zit wellicht nog wel met wat vragen: is nu het moment? Is het iets voor mij? Bestaan er premies voor? Een analyse.
Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. En binnenkort kunt u de meeste renovatiepremies aanvragen via de nieuwe Mijn Verbouwpremie. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast op weg.