Ondernemer? Investeer nog in 2019 en vermijd deze fiscale wijzigingen in 2020

Succesvol ondernemen Actueel Ondernemen – 29 augustus 2019

In 2020 treedt de 3e fase van het zomerakkoord uit 2018 in werking. Deze fase wordt gekenmerkt door enkele belangrijke wijzigingen met verstrekkende gevolgen voor u als ondernemer. Daardoor loont het vanuit fiscaal oogpunt zeker de moeite om uw investeringen nog in 2019 uit te voeren. Waarom? In deze blog zetten we de belangrijkste argumenten op een rij.

Verlaging van de belastingtarieven

vermijd fiscale wijzigingen 2020 investeer nog in 2019 
Profiteer nu nog van het gunstige fiscale regime in 2019. Praat erover met uw AXA Bankagent en bekijk samen hoe u dit jaar nog kunt investeren.

Sinds 2018 is het normale belastingtarief gedaald van 33,99% naar 29,40% en is het KMO-tarief gedaald naar 20,40%. Dit laatste tarief is enkel van toepassing voor kmo’s en enkel op de eerste 100.000 euro belastbare winst.

In 2020 (aanslagjaar 2021) zal het normale tarief verder dalen tot 25% en het kmo-tarief tot 20%. Als gevolg van de tariefverlaging is het interessant om de belastbare winst zoveel mogelijk te drukken door bv. extra kosten te maken.

Pro rata afschrijven

Momenteel kan een kleine vennootschap op het einde van het boekjaar (bv. 31 december) een investering doen en de afschrijvingen daarop voor een volledig jaar in kosten nemen. Deze gunstige veelgebruikte maatregel om winsten te drukken zal vanaf 2020 afgeschaft worden.

Vanaf 2020 zult u moeten afschrijven in verhouding tot het aantal dagen dat u de investering al in bezit hebt. Doet u een investering op 31 december, dan hebt u de investering slechts 1 dag in uw bezit waardoor u slechts 1/365e in kosten kunt nemen. Een belangrijke wijziging met directe impact op uw resultaat.

Niet meer degressief afschrijven

Vandaag kunt u als ondernemer ervoor kiezen om uw investering zogenaamd degressief af te schrijven. Dit geeft u de mogelijkheid om dubbel zo snel af te schrijven en dus dubbel zo snel uw investering in kosten te nemen.

Deze manier van afschrijven wordt afgeschaft vanaf 2020, maar investeringen aangegaan voor 1 januari 2020 waarbij er gekozen wordt voor degressief afschrijven kunnen wel nog worden voortgezet na 1 januari 2020. Opnieuw een zeer belangrijke wijziging die aanleiding geeft om nog te investeren in 2019.

Hebt u plannen om te investeren, maar twijfelt u nog?

Aarzel dan niet langer. Profiteer nu nog van het gunstige fiscale regime in 2019. Praat erover met uw AXA Bankagent en bekijk samen hoe u dit jaar nog kunt investeren.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoge energieprijzen voor ondernemingen: hoe gaat u ermee om?

De huidige energiecrisis is niet alleen voelbaar bij gezinnen, maar zeker ook bij bedrijven. De energieprijzen zijn de voorbije maanden door het dak gegaan en als ondernemer hebt u niet altijd de mogelijkheid om deze prijsstijgingen integraal aan uw klanten door te rekenen. Dit betekent dus een aanslag op uw winstmarges. Via energiebesparende investeringen of investeringen om zelf energie op te wekken kunt u de impact op uw onderneming minimaliseren en soms zelf positief ombuigen.

Lees verder

Energiecrisis: steunmaatregel voor professionele klanten

De energiecrisis hakt er niet alleen sterk in bij gezinnen, maar ook bij ondernemers. Waar gezinnen per overheidsmaatregel betalingsuitstel kunnen vragen op hun woonkrediet, is er niets wettelijk voorzien voor ondernemers. AXA Bank kiest ervoor onze huidige klant-ondernemers over de winter te tillen via een uitzonderlijk energie-kaskrediet.

Lees verder

Elektronisch betalen: niet langer een optie, maar een verplichting!

Elke handelaar moet vanaf 1 juli 2022 voor zijn klanten een mogelijkheid voorzien om elektronisch te betalen. Dat is een wettelijke verplichting, maar het houdt ook voordelen in: klanten betalen immers steeds liever elektronisch, al dan niet contactloos of met hun smartphone. Betalen met cash geld kost u bovendien niet alleen tijd, het houdt ook risico’s in. U hebt meerdere mogelijkheden om elektronische betalingen te ontvangen, u kiest dus zelf welke optie het beste bij uw zaak past.

Lees verder

4 vennootschapsvormen, ontdek ze hier

De hervorming van het wetboek vennootschappen en verenigingen (WVV), die op 28 februari 2019 door het parlement werd goedgekeurd, maakte komaf met de wildgroei van vennootschapsvormen. Door het aantal vennootschapsvormen te beperken, wil de overheid het ondernemersklimaat aanmoedigen. Welke zijn de meest opvallende regels? En wat betekent de hervormde vennootschapswet voor ondernemers die een vennootschap willen oprichten of al een vennootschap hebben? De belangrijkste punten voor u samengevat.

Lees verder