Een overzicht van het historische beursjaar 2020

Vermogen Beleggen Actueel Corona – 08 januari 2021

2020 was een bijzonder jaar dat door beleggers niet snel vergeten zal worden. De covid pandemie en de lockdownmaatregelen deden de beurzen imploderen. De FED greep drastisch in. Die actie gecombineerd met, wat later bleek, het terechte geloof in een werkend vaccin deed de financiële markten Covid als kortstondig eenmalig feit zien. Een natuurramp eerder dan een echte crisis zeg maar. De markten negeerden de barslechte economie en keken naar 2021. In enkele maanden tijd herstelden de koersen, met een nooit geziene veerkracht.

We maken een kort overzicht van de belangrijkste momenten van een erg turbulent 2020.

Januari

overzicht hitorische beursjaar 2020
Veel aandelenindexen sluiten het woelige jaar 2020 af, met recordcijfers. De wereld durft opnieuw te hopen op een nieuwe toekomst.

“Het handelsdispuut” dat de beurzen al goed twee jaar in de ban houdt, krijgt in januari 2020 een tijdelijk beslag. Trump krijgt China zover om 200 miljard dollar extra aan Amerikaanse goederen te kopen, waaronder landbouwproducten, energie, enzoverder. In ruil worden de Chinese importheffingen van 2019 teruggedraaid.

In januari steken de eerste nieuwsberichten over een besmettelijk virus de kop op. De Chinese overheid doet dit virus in eerste instantie af als een niemendalletje dat onder controle is, maar op 23 januari gaat de miljoenenstad Wuhan op slot.

Februari

De beurzen reageren initieel rustig op het Covid-virus. De verwachtingen zijn dat het een lokaal probleem zou blijven.

Niets bleek minder waar. Het overgewaaide Coronavirus is aan een opmars bezig in Europa en de rest van de wereld en dreigt een pandemie te worden.

Midden februari wordt het duidelijk: enkel draconische maatregelen zullen dit virus stoppen. De zenuwachtigheid bij de bevolking, de politici en de financiële markten neemt fors toe.

Maart

De “olieprijs oorlog” tussen Rusland en Saoedi-Arabië is niet uit het nieuws weg te slaan. Saoedi -Arabië drong er bij de Russen op aan om de olieprijs te doen dalen, wat volgens hen de economie zou ondersteunen. Die kreeg het zeer moeilijk door de lockdownmaatregelen. Rusland weigerde. Saoedi-Arabië reageerde woedend en pompte massaal olie in de markt. In een mum van tijd kelderde de olieprijs met 65%. Dit was nooit gezien. De OPEC spatte uiteen.

Die prijzenoorlog was één van de belangrijkste oorzaken van de beurscrash van maart 2020.

Maandag 3 maart 2020 is het zover: de financiële markten die het door de coronaverspreiding reeds in februari wat moeilijk kregen, gaan finaal overstag en crashen wereldwijd. De “Dow Jones Industrial Average”, verloor meer dan 2000 punten. Meteen de grootste val in één dag, ooit. Die dag gaat de geschiedenis in als Zwarte Maandag. Drie dagen later, op 12 maart, crashen de markten opnieuw. Die dag kreeg de naam Zwarte Donderdag mee. Op 16 maart beleven de beurzen Zwarte Maandag 2. Diverse indexen daalden tussen de 10 en 12%. Een enorme dreun.

De centrale banken komen voor het eerst serieus tussen. The Federal Reserve pompt onder meer 700 miljard liquiditeiten in de markt door obligaties op te kopen. Op 18 maart lanceert de Europese Centrale Bank het “Pandemic Emergency Purchase Program”, een steunpakket van 750 miljard euro. Alles wordt in het werk gesteld om het systeem te redden en zuurstof aan de economie te geven. Er zullen nog heel wat initiatieven volgen, onder meer het opkopen van bedrijfsobligaties. Een primeur.

Op 27 maart ondertekent Trump een stimulus plan van 2,2 triljoen dollar. Gericht op kmo’s en kleine zelfstandigen, die door de lockdown in zak en as zitten. Alles werd in het werk gesteld om de effecten van de absoluut noodzakelijke “lockdownmaatregelen” op de economie te beperken. De Amerikanen kregen zelfs cheques met geld toegestopt, om de consumptie terug op gang te trekken. Ook dit is nooit gezien.

Het is de start van een van de grootste beurshausses ooit.

Op 23 maart noteert de S&P 500 - met 2237,40 punten - haar dieptepunt. De markten zoeken en vinden een bodem. Het is de start van een van de grootste beurshausses ooit. Merkwaardig, met een economie die volledig gebroken is. Maar de markten keken aanvankelijk aarzelend verder. Er zou een vaccin komen. En 2021 zou terug normaal worden.

Maar ook goud zette vanaf 19 maart tot begin augustus een opvallend sterke stijging in. Een “Flight-To-Safety”-trade heet dit. Beleggers schuwen dan aandelen en gaan om zoek naar “vaste” waarden zoals goud of nog de US Dollar.

April

De voortdurende spanningen op de oliemarkt tussen Saoedi-Arabië en Rusland en de economie die door de Corona-crisis zeer sterk vertraagt, zorgen voor negatieve olieprijzen in de VS op 20 april. De beurzen reageren opnieuw hectisch. Negatieve olieprijzen zijn een historisch feit.

Mei

Op 18 mei kondigt Moderna bemoedigende testresultaten aan voor haar anti-Covidvaccin. Enkele dagen later kondigt Novavax aan dat het begint te testen op patienten. Er zijn nu minstens 10 vaccinkandidaten die testen op mensen zijn begonnen, waaronder Pfizer.

Verder in mei gaan sommige landen de lockdownmaatregelen versoepelen. Initieel leek alles goed te gaan. Het aantal Covid-zieken steeg niet. De angst dat de initiële lockdownmaatregelen de economie definitief kreupel zouden maken is bijzonder groot en politici durven het niet aan de maatregelen nog langer te verlengen. De beurzen reageren opgelucht en de hausse zet zich verder.

Juni

Na het versoepelen zien we overal tekenen van herstel. De kleinhandel veert op, in de VS zelfs met 18%. Opnieuw herhaalt de FED dat haar steun zal duren ‘zolang het nodig is’. Ook de ECB doet dit. Dat is precies wat de financiële markten wilden horen. De Amerikaanse aandelenindex S&P 500, klom terug tot niveaus van begin 2020. Hiermee werden alle verliezen die de enorme beursklap hadden veroorzaakt, in enkele maanden teruggeschroefd. Voor de beurs leek Covid niet langer te bestaan. Bijna letterlijk, want de financiële markten gingen uit van een vaccin eind 2020.

Met het versoepelen komt opluchting, maar wordt ook de kiem voor een tweede Coronagolf gezaaid.

Augustus

In augustus trekken de markten verder sterk aan. In de VS is het de beste augustusmaand sinds 1984. Goud piekt en zet vanaf dan een daling in.

September

September is traditioneel een zeer volatiele maand. September “Gloom” zeggen de Amerikanen. In 2020 corrigeerde de aandelenmarkten deels omdat de fel besproken ondersteuningsmaatregelen in de VS geen consensus tussen Republikeinen en Democraten kon vinden.

Het aantal Covid-gevallen begon opnieuw te stijgen wat voor onrust zorgde. Er werd opnieuw even gespeculeerd of value-aandelen het vanaf nu beter zouden doen dan groeiaandelen. Dat bleek niet het geval.

Oktober

Oktober werd opnieuw een mindere maand voor de beurzen, wereldwijd. De Dow Jones kromp voor de hele maand oktober bijna 6% - of 1,600 punten - wat de grootste val op maandbasis was sinds maart 2020. En dat kan al wat zeggen.

De Amerikaanse verkiezingen zaaiden in oktober ook nog wat onzekerheid op de beurs.

De correctie kwam er omdat het aantal Covid-gevallen opnieuw aantrok. De markt begon opnieuw te twijfelen of de langverwachte stimulus van de Amerikaanse overheid wel concreet zou worden. Die stimulus werd als erg noodzakelijk gezien om de economie recht te houden. Het feit dat het allicht tot een nek-aan-nek-race zou komen tussen Biden en Trump zaaide in oktober ook nog wat onzekerheid op de beurs.

November

November stond in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. President Biden won. De markten reageerden uitbundig. Vooral de combinatie van een Biden-win met een verwachte overwinning door de republikeinen in de Senaat leek een bijna-droomscenario. Hierdoor zou Jo Biden zijn erg ondernemingsonvriendelijke maatregelen, zoals het verhogen van taksen voor bedrijven, nooit door het congres krijgen.

December

In de eerste helft van december wordt het nieuws gedomineerd door een koppige tweede golf, verharde lockdownmaatregelen in Europa en de Brexit-onderhandelingen die erg moeilijk opschieten.

In de tweede helft van december is het nieuws positiever. Na lang onderhandelen tekenen Groot-Brittannië en Europa eindelijk een handelsverdrag. Hiermee komt een voorlopig einde aan de Brexit-perikelen die jarenlang de nieuwsbulletins domineerden.

De Covid-maatregelen lijken hun vruchten af te werpen: het aantal besmettingen neemt opnieuw sterk af. De eerste vaccinaties zijn gestart. Eindelijk, maar het zal nog vele maanden duren vooraleer iedereen een dosis krijgt.

Veel aandelenindexen sluiten het woelige jaar 2020 af met recordcijfers. De wereld durft opnieuw te hopen op een nieuwe toekomst. Lees er alles over in ons artikel Wordt 2021 een gunstig beursjaar?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Economische evolutie op wereldschaal: een goed medicijn smaakt altijd bitter

De inflatie blijft zowat overal nieuwe pieken bereiken, maar stilaan verschuift de aandacht van de financiële markten naar het gevaar van een afkoelende economische groei. Vooral de energie-onzekerheid in Europa houdt consumenten en bedrijven in de greep. Na de forse renteverhogingen die de Amerikaanse Federal Reserve al doorvoerde, heeft nu ook de Europese Centrale Bank een eerste stap gezet naar een normalisering van de beleidsrente. Beide centrale banken zullen hun verstrakkende geldbeleid de komende maanden wellicht verderzetten, ondanks de zwakkere groei-indicatoren.

Lees verder

Beleggingen: welke experts bij AXA Bank staan u bij?

Lage rentes op spaarrekeningen, hoge inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen dat u nu al begint te plannen. Er zijn heel wat redenen waarom u een oplossing zoekt om uw kapitaal potentieel te laten aangroeien. Hebt u daarvoor zelf de tijd of de ervaring niet? Beleg via fondsen en vertrouw uw kapitaal toe aan specialisten!

Lees verder

Gerenommeerde fondsenhuizen versterken beleggingsaanbod

AXA Bank biedt al jaren beleggingsoplossingen aan in samenwerking met AXA Investment Managers. We breiden nu ons aanbod uit met een gevarieerde en kwalitatieve selectie van fondsen van de fondsenhuizen Amundi en Econopolis. En da's goed nieuws voor u! U krijgt een ruimere keuze om uw beleggingsportefeuille te spreiden, op het vlak van beheer, maar ook als u de focus wilt leggen op specifieke sectoren of thema's.

Lees verder

Wereldeconomie krijgt het moeilijk in juni 2022

Na maanden van veerkracht, begint de consumptie in de VS te vertragen. Ook de eurozone wordt steeds meer bedreigd en zelfs de dienstensector vertoont tekenen van zwakte. De inflatie heeft (nieuwe) historische hoogtes bereikt. Als gevolg daarvan moest de Fed (Amerikaanse centrale bank) haar belangrijkste rentetarieven in juni met 75 basispunten verhogen, terwijl ook de ECB (Europese Centrale Bank) in juli actie zal ondernemen.

Lees verder

Hoe beleggen? Regelmatig

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.

Lees verder