Pensioenfonds of pensioenverzekering: pro's en contra's

Vermogen Pensioen – 14 september 2017

U wilt graag regelmatig sparen voor uw pensioen, maar dan wel op voorwaarde dat u daarvoor elke maand een haalbaar bedrag opzij kunt zetten. Dan is pensioensparen door het fiscaal voordeel daarvoor de geknipte formule. De eerste knoop die u moet doorhakken als beginnend pensioenspaarder, is of u best instapt in een pensioenfonds of een pensioenverzekering. Laat u bij uw keuze leiden door de volgende vraag: gaat u voor zekerheid of voor rendement? Hierna een woordje uitleg.

Pensioensparen: een werk van lange adem

pensioensparen
Door het fiscaal voordeel is pensioensparen de geknipte formule om regelmatig sparen met haalbare bedragen.

Als u overweegt te beginnen met pensioensparen, dan moet u de lange termijn voor ogen houden: afhankelijk van uw leeftijd tussen 10 en 45 jaar. Idealiter begint u zo vroeg mogelijk geld opzij te zetten voor uw pensioen, vanaf het moment dat u begint te werken en dus inkomsten hebt.

Door die lange horizon kan uw geld dynamischer worden belegd dan in een belegging op korte termijn. Dat levert meestal meer op, maar dan schrikt u best niet op van een koersdipje op de beurzen.

Gewaarborgd rendement? Ga voor pensioenverzekering

Wanneer u kiest voor een pensioenverzekering, dan gaat u in de eerste plaats voor rendementszekerheid. Bij de meeste pensioenverzekeringen kunt u een risicoloos luik met gewaarborgde rente (tak 21) aanvullen met een investeringsluik dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Door die combinatie kunnen de zekerheid van een minimale opbrengst en hogere rendementsvooruitzichten in één pensioenverzekering worden samengebracht.

Wie absolute zekerheid wil, kiest voor een pensioenverzekering zonder ‘invest’-luik. Dan worden alle premies belegd in een tak-21-beleggingsverzekering met 100% kapitaalbescherming. Het rendement wordt dan gewaarborgd door de verzekeraar. Als gevolg van de lage rentevoeten is het voor huidige stortingen bij de meeste verzekeraars eerder beperkt. Let wel: dat minimumrendement van uw pensioenverzekering wordt gewaarborgd per storting. Het kan in de toekomst dus hoger of lager liggen.

Meestal wordt er bovenop de gewaarborgde rente jaarlijks een variabele winstdeelneming uitgekeerd. Die is afhankelijk van de beleggingsresultaten van de verzekeraar.

Goed om te weten

Met een verzekeringscontract van het type langetermijnsparen kunt u nog een bijkomend fiscaal voordeel verkrijgen (tot een maximale storting van 2.260 euro). Ook hier zijn diverse combinaties tussen tak 21 en tak 23 mogelijk.

Door de lange termijn van pensioensparen, afhankelijk van uw leeftijd tussen 10 en 45 jaar, kan uw geld dynamischer worden belegd. Dat levert doorgaans meer op.

Goede rendementsvooruitzichten op lange termijn? Ga voor pensioenfondsen

Pensioenfondsen bieden geen gewaarborgd rendement en geen kapitaalbescherming. Maar pensioenspaarders die de afgelopen decennia voor een dynamisch pensioenfonds hebben gekozen, hebben alle reden om tevreden te zijn. Sinds de start van het gereglementeerd pensioensparen in 1987 lag het gemiddelde rendement van de Belgische dynamische pensioenfondsen rond 7 % per jaar. Of dit rendement ook de komende jaren geëvenaard kan worden, zal de toekomst uitwijzen.

Met een dynamisch pensioenfonds evolueert de waarde van uw pensioenspaarpot immers op het ritme van de beurs. Bij dalende beurskoersen kan een pensioenfonds wel eens in het rood gaan. Maar tijdens goede beursjaren kan een pensioenfonds dan weer mooie winsten gerealiseerd worden. Dus: meer risico, maar daar staat ook een groter winstpotentieel tegenover.

Pakt u het liever wat voorzichtiger aan? Defensieve pensioenfondsen hebben minder aandelen in portefeuille (en meer obligaties), waardoor ze minder onderhevig zijn aan schommelingen van de beurs. Maar die voorzichtigere aanpak weegt op lange termijn ook op de rendementsvooruitzichten.

Een goede raad: start op jonge leeftijd met een dynamisch pensioenfonds en stap in de aanloop naar de pensioenleeftijd over naar een defensief pensioenfonds. U beschermt dan het opgebouwde kapitaal in het zicht van de eindmeet en beperkt de impact van koersschommelingen.

Te onthouden voor uw keuze van pensioensparen

Voor- en nadelen van de pensioenverzekering (tak 21)

  • Op elk moment kapitaalgarantie
  • Gewaarborgd minimumrendement plus winstbonus
  • Uitschieters qua rendement in beide richtingen uitgesloten

Gemengde pensioenverzekering (tak 21+ 23)

  • risicoloos luik met kapitaalgarantie
  •  investeringsluik voor rendement
  • u bepaalt zelf de verhouding en dus hoeveel risico u wenst te nemen

Voor- en nadelen van pensioenfondsen

  • Geen kapitaalgarantie door schommelende inventariswaarde
  • Dynamische pensioenfondsen bieden de beste rendementsvooruitzichten op lange termijn
  • Via de overstap naar een defensief pensioenfonds kunnen de risico’s worden afgebouwd

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kracht van rente op rente en het sneeuwbaleffect bij pensioenopbouw

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij de opbouw van uw vermogen een sneeuwbaleffect kan teweegbrengen.

Lees verder

Exclusief beleggen met Delegio Privilege

Met een eenvoudige, complete en exclusieve oplossing overtuigen we meer en meer spaarders met een groter vermogen vanaf 100.000 euro om de stap te zetten naar beleggen. We leggen u graag uit waarom beleggen in een fonds uit het Delegio Privilege-gamma exclusief is en van welke extra services u geniet.

Lees verder

Beleggingen: welke experts bij AXA staan u bij?

De huidige lage rentevoeten op spaarrekeningen, de inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen ... U bent er zich van bewust dat u in actie moet schieten om uw kapitaal te beheren, maar u hebt noch de tijd noch de ervaring. Laat uw beleggingen dan in handen nemen door fondsbeheerders. Experts tot uw dienst!

Lees verder

Beleggen? Ontdek nu waarom u niet meer moet twijfelen.

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? En dat sparen toch wel een pak eenvoudiger en veiliger is? Of dat u te jong of te oud bent om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder