Pensioensparen: hoe jonger u start, hoe beter!

Jongeren Fiscaliteit Pensioen – 06 januari 2022

OK, we zullen allemaal langer moeten werken. Maar met een beetje geluk worden we ook ouder dan vroeger. En daardoor hebben we ook meer centen nodig om te kunnen genieten van het leven eens we stoppen met werken. Dus begin best zo vroeg mogelijk met pensioensparen!

Wat is pensioensparen?

pensioensparen
Pensioensparen kan vanaf 18 jaar, dus ook al als student.

Pensioensparen: vroeg beginnen is fiscaal voordelig. Maar wat is pensioensparen nu juist?
Pensioensparen is een spaarvorm waarmee u bijkomend kapitaal vormt bovenop het wettelijk pensioen. U kunt nooit te vroeg beginnen met pensioensparen. Start u bijvoorbeeld op uw 25ste – omdat u vanaf dan een job hebt en dus een loon – en stort u vanaf dan elke maand een bepaald bedrag in een pensioenspaarfonds, dan hebt u op uw 65ste meer dan dubbel zoveel gespaard dan wanneer u pas start op 45 jaar. Niet alleen omdat u meer gestort hebt, maar ook omdat je op lange termijn profiteert van een kapitalisatie-effect: u ontvangt rente op uw rente.

grafiek pensioen
Vroeg starten met pensioensparen loont. Ontdek het zelf: we vergelijken verschillende leeftijden om te starten waarbij jaarlijks het bedrag van 990 euro gespaard wordt met maandelijkse stortingen en een gemiddeld jaarlijks rendement van 3%. Deze grafiek is een simulatie en houdt geen rekening met de risico's, de inflatie, de kosten en taksen.

Maar u moet niet tot uw 25ste wachten: pensioensparen kan vanaf 18 jaar, dus ook al als student. Elk jaar wordt een maximumbedrag bepaald. In 2022 hebt u de keuze: 990 euro (82,50 euro per maand) of 1.270 euro (105,83 euro per maand).

Al aan het werk? Dan betaalt u minder belastingen als u aan pensioensparen doet

Aan pensioensparen hangt een mooi belastingvoordeel: als u dit jaar voor het maximumbedrag van 990 euro gaat, dan krijgt u in 2023 een belastingvermindering van 30% of maximaal 297 euro. Kiest u voor het hogere maximum van 1.270 euro, dan bedraagt de fiscale aftrek 25% en loopt het voordeel volgend jaar op tot 317,50 euro. U moet niet elke maand of zelfs elk jaar extra sparen en u kunt blijven sparen tot uw 64ste. Het minimumbedrag dat u kunt bijstorten is 25 euro. Meer details lees je hier.

Pensioensparen: kies zelf de spaarformule die best bij u past

Kies voor pensioensparen op maat, bekijk hier de pensioenfondsen die AXA Bank aanbiedt. Er zijn formules bij die bijvoorbeeld kiezen voor meer zekerheid terwijl andere formules al wat meer beleggingsrisico’s inhouden. Dat hangt onder meer af van de verdeling tussen aandelen en obligaties.

Wilt u pensioensparen, dan kunt u meteen een simulatie doen. Zo leert u dat u uiteindelijk 46.530 euro verzameld hebt op je 65ste als u start op uw 18de met jaarlijks 990 euro te sparen. En daarvoor hebt u maar 32.571 euro moeten sparen op 47 jaar: een belastingvoordeel van 13.959 euro.

Wanneer u 60 jaar wordt, betaalt u een eenmalige belasting van 8% op het totaal gespaarde bedrag. Daarna spaart u tot in het jaar waar u 65 jaar wordt nog verder met een fiscaal voordeel, en op dat geld moet u verder geen belasting meer betalen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Contacteer uw bankagent
Start online pensioensparen