Pensioensparen: hoe jonger je ermee start, hoe beter!

Jongeren Fiscaliteit Pensioen – 23 april 2018

OK, we zullen allemaal wat langer moeten werken. Maar met een beetje geluk worden we ook ouder dan vroeger. En daardoor hebben we ook meer centen nodig om te kunnen genieten van het leven eens we stoppen met werken. Dus begin best zo vroeg mogelijk met pensioensparen!

Wat is pensioensparen?

pensioensparen
Pensioensparen kan vanaf je 18de, dus ook al als student.

Pensioensparen: vroeg beginnen is fiscaal voordelig. Maar wat is pensioensparen nu juist? Pensioensparen is een spaarvorm waarmee je bijkomend kapitaal vormt bovenop het wettelijk pensioen. Je kunt nooit te vroeg beginnen met pensioensparen. Start je bijvoorbeeld op je 25ste – omdat je vanaf dan een job hebt en dus een loon – en stort je vanaf dan elke maand een bepaald bedrag in een pensioenspaarfonds, dan heb je op je 65ste mogelijk dubbel zoveel gespaard dan wanneer je pas start op je 40ste. Niet alleen omdat je meer gestort hebt, maar ook omdat je op lange termijn profiteert van een kapitalisatie-effect: je ontvangt rente op je rente.

Maar je moet niet tot je 25ste wachten: pensioensparen kan vanaf je 18de, dus ook al als student. Elk jaar wordt een maximumbedrag bepaald. Vanaf 2018 heb je de keuze: 980 euro (81 euro per maand) of 1.260 euro (105 euro per maand).

Al aan het werk? Dan betaal je minder belastingen als je aan pensioensparen doet

Aan pensioensparen hangt een mooi belastingvoordeel: momenteel is dat 30% op wat je dit jaar stort of maximaal 294 euro als je voor het maximumspaarbedrag van 980 euro gaat. Je moet niet elke maand of zelfs elk jaar extra sparen en je kunt blijven sparen tot je 64ste. Het minimumbedrag dat je kunt bijstorten is 25 euro. Meer details lees je hier.

Pensioensparen: kies zelf de spaarformule die best bij je past

Kies voor pensioensparen op maat, bekijk hier de pensioenfondsen die AXA Bank je aanbiedt. Er zijn formules bij die bijvoorbeeld kiezen voor meer zekerheid terwijl andere formules al wat meer beleggingsrisico’s inhouden. Dat hangt onder meer af van de verdeling tussen aandelen en obligaties.

Wil je pensioensparen, dan kan je meteen een simulatie doen. Zo leer je dat je uiteindelijk 45.120 euro verzameld hebt op je 65ste als je start op je 18de met jaarlijks 960 euro te sparen. En daarvoor heb je maar 31.584 euro moeten sparen op 47 jaar: een belastingvoordeel van 13.536 euro.

Wanneer je 60 jaar wordt, betaal je een eenmalige belasting van 8% op het totaal gespaarde bedrag. Daarna spaar je tot in het jaar waar je 65 jaar wordt nog verder met een fiscaal voordeel, en op dat geld moet je verder geen belasting meer betalen.

Dankjewel Belgische Staat!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp