Pensioensparen: nog altijd een noodzaak. Maar ook voldoende?

Vermogen Pensioen Fiscaliteit – 26 november 2018

Het pensioen blijft de gemoederen en de nieuwsmedia beroeren. Laten we het zeggen zoals het is: ons wettelijk pensioen zal later waarschijnlijk niet volstaan om onbezorgd te leven. Een korte berekening via onze simulatietool zal u daarvan snel overtuigen. Reden genoeg om nu al te beginnen met de voorbereiding van uw latere leven door bijvoorbeeld aan pensioensparen te doen. Een overzicht van de troeven van een formule die een ideale basis vormt om ook andere beleggingen te overwegen.

pensioensparen 
Doet u aan pensioensparen? Zorg dat u er het maximum uithaalt. Controleer het bedrag dat u dit jaar al hebt gestort. Doe indien nodig een aanvullende storting tot aan het fiscaal maximaal aftrekbare bedrag om geen enkel belastingvoordeel in 2018 te verliezen.

November, voorlaatste maand van 2018. U denkt al aan de eindejaarsgeschenken of aan een mooie reis. Wat uw budget betreft, denkt u waarschijnlijk ook aan pensioensparen, een terugkerend en actueel thema in de pers. Denkt u met pensioensparen te beginnen?

Pensioensparen: kiezen met verstand... en met risico

Het dubbele voordeel van deze formule wordt door de Belgen sterk op prijs gesteld :
• een belastingvoordeel vandaag; 
• een aanvullend inkomen morgen, wanneer u met pensioen bent. 
En onthoud zeker: ja, beleggen houdt risico's in en brengt kosten mee. Neem de tijd om de informatie en het overzicht van de voornaamste risico's en de fiscale gevolgen te lezen in de KIID's et de prospectussen van onze fondsen. Indien nodig zal uw bankagent u met plezier inlichten.

Pensioensparen is gemakkelijk, toegankelijk voor de meesten onder ons en dubbel efficiënt doordat het een belastingvoordeel vandaag combineert met een aanvullend inkomen morgen. U bent er nog niet aan begonnen? Start dan nog dit jaar om het gestorte bedrag in 2019 te kunnen inbrengen in uw belastingaangifte.
Als u in 2018 kiest voor een pensioenspaarfonds, kunt u tot 960 of 1230 euro sparen. Het plafond wordt elk jaar geïndexeerd.  Deze bedragen stellen u in staat te profiteren van een overeenkomstig belastingvoordeel in de vorm van een belastingaftrek van respectievelijk 30% en 25% (288 of 307,5 euro).
Wat is het interessantste bedrag vanuit fiscaal oogpunt? Onthoud dat als u kiest voor het hoogste bedrag, de positieve effecten zich laten voelen vanaf het bedrag van 1152 euro (bedrag voor 2018).

De belasting bij het uitstappen

De eindbelasting op uw 60ste verjaardag bedraagt 8%.
Belangrijke opmerking: de fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van elke persoon en is onderhevig aan eventuele wijzigingen in de toekomst.

Laat u goed begeleiden om de voorbereiding van uw pensioen te starten!

Uw toekomst voorbereiden via pensioensparen is een uitstekend begin. Maar dat zal lang niet voldoende zijn. Laat u, om uw aanvullend pensioen goed voor te bereiden, bijstaan door een professional die u de weg wijst.
Die zal kennis nemen van uw projecten, u een reeks vragen stellen en de uwe beantwoorden. Er wordt ook een analyse gemaakt van uw financiële situatie, uw beleggersprofiel, uw risicobereidheid en uw kennis van de wereld van de beleggingen. Jullie voeren samen ook enkele simulaties uit.
Ten slotte zal diezelfde deskundige u ook andere mogelijkheden toelichten die er bestaan als aanvulling op het pensioensparen en om aan een mooie toekomst te kunnen bouwen.

U wilt wel meer?

1. Bereken het belastingvoordeel van pensioensparen (plafond van 960 euro).
2. Bereken hier het bedrag dat u later nodig zult hebben, bovenop uw wettelijk pensioen.
3.(Her)lees onze blog Pensioensparen:minder belastingen vandaag, meer pensioen morgen.
4. Meer informatie vindt u op de website van de Belgische financiële sector febelfin.be, bij de Rijksdienst voor Pensioenen en de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, op de website van de Ombudsdienst Pensioenen, in het dossier pensioensparen van Testaankoop en ook in onze gids pensioenvoorbereiding (gratis te downloaden via onze simulatietool).

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Beleggingen: welke experts bij AXA?

De huidige lage rentevoeten op spaarrekeningen, de inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen ... U bent er zich van bewust dat u in actie moet schieten om uw kapitaal te beheren, maar u hebt noch de tijd noch de ervaring. Laat uw beleggingen dan in handen nemen door fondsbeheerders. Experts tot uw dienst!

Het nieuwe erfrecht zorgt voor flexibele erfenissprong

Op 1 september 2018 werd het erfrecht aangepast. Dit had een rechtstreeks gevolg op de verdeling van uw erfenis. Daarnaast heeft het nieuwe erfrecht ook een groot voordeel voor het maken van de erfenissprong. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Hebt u al goede voornemens voor uw geld in 2019?

Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, opnieuw beginnen te sporten… Welke zijn uw goede voornemens voor dit jaar? En hoe zit het met uw geld? En met uw budget? Onthoud drie tips om uw kapitaal te laten opbrengen en mooie projecten te realiseren later!

Pensioensparen: let op voor uitstelgedrag

Spaart u voor uw pensioen? Dat is verstandig: u haalt er vandaag een belastingvoordeel uit en later een aanvullend inkomen. AXA Bank heeft de cijfers van 2018 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat sommige klanten de jaarlijkse stortingen steeds uitstellen. Onze tip: start met pensioensparen in januari met maandelijkse stortingen voor een beter potentieel rendement!

Slim beleggen na 50 jaar

Januari is de maand van de goede voornemens. Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, in vorm blijven. En hoe zit het met uw geld? Ontdek hier de goede voornemens voor 2019 van Jan (52 jaar) en Mieke (61 jaar). Ze hebben elk een heleboel projecten voor ogen en hebben goede voornemens gemaakt (sparen, onder meer voor hun pensioen, en beleggen volgens hun mogelijkheden) om zich voor te bereiden op hun tweede leven!