Premie roetfilter of fiscaal voordeel groene bedrijfswagen: de keuze is aan u!

Succesvol ondernemen Bedrijfsvoertuig Fiscaliteit – 28 december 2016

Vraagt u zich ook af of de prijs van een roetfilter wel de moeite is? Want misschien staan er nog reparaties voor uw bedrijfswagens op de planning en lopen de kosten té hoog op. Bovendien telt de roetfilter maar voor een paar jaar. Maar u krijgt wel een premie.

roetfilter of nieuwe bedrijfswagen?

Vanaf februari 2017 kunt u er niet meer om heen. Maak uw bedrijfsauto’s klaar voor de Lage Emissiezones. Welke premies of fiscale voordelen voorziet de overheid?

Premie voor elke roetfilter?

Er zijn gesloten en half-open roetfilters. Gesloten roetfilters worden bij nieuwe wagens standaard ingebouwd en houden tot 90% fijn stof tegen. Omdat de gesloten roetfilter al geplaatst is, kunt u er geen premie meer voor vragen. Of uw bedrijfswagens roetfilters nodig hebben? Doe de test.

Halfopen roetfilters houden 30 tot 50% fijn stof tegen. Prijzen voor deze half-open roetfilters liggen tussen de 400 en de 2500 euro. Plaatsing inbegrepen. Of er wel een type roetfilter voor uw bedrijfswagens bestaat? Voor sommige dieselwagens bestaan er geen. Check het of vraag het aan uw garagist.

Verstopte roetfilter?

Roetfilters zijn een oplossing, maar enkel op korte termijn: tot zo’n 1000 km. En tot het jaar 2020.

Roet verbrandt als u 70 kilometer per uur rijdt, door de hoge temperatuur van de motor. Maar in file- of stadsverkeer haalt u nauwelijks 70 km per uur en kan roet niet verbranden. Een gesloten roetfilter verstopt na zo’n 600 à 1000 kilometer rijden. Dat betekent een extra kost bij de garage. Een halfopen roetfilter zal vanaf dat moment geen roet meer opvangen. Legt u enkel korte afstanden af? Kies dan voor een benzine- of LPG-wagen.

Premie terugbetaald

De overheid betaalt 100% van de kosten terug, tot maximum 600 euro. Dus met een beetje geluk kan de plaatsing op een nuloperatie uitkomen. Maar opgelet! Vanaf 2020 voldoet de roetfilter niet meer. En zijn er alleen nog nieuwe wagens welkom in de LEZ of Lage Emissiezones.

(Fiscale) voordelen van nieuwe bedrijfswagens

Gaat u liever ineens voor een nieuwe bedrijfswagen kijken? Dat u ook tot na 2020 goed gesteld bent? De overheid moedigt elke gezonde vooruitgang aan. Met een pak fiscale voordelen. 

100% elektrisch is 120% aftrekbaar

Niet onbelangrijk voor iedereen met een zelfstandig of vrije beroep: 100% elektrische auto’s kunt u voor 120% aftrekken van uw belastingen. Net zoals de kosten: ook 120%. En de brandstof of elektriciteit kunt u voor 75% aftrekken. Plug-in hybrides (met of zonder range extender) kunt u voor 100% aftrekken, als de CO2-uitstoot maar lager blijft dan 60 g/km.

Naar werknemers toe geldt het volgende: krijgen ze een bedrijfswagen en gebruiken ze die ook privé, dan is er het voordeel alle aard of VAA in te brengen in de personenbelasting. Hoe hoger het voordeel van alle aard, hoe meer belastingen en hoe lager het nettoloon van de werknemer.

Voordeel van alle aard

Voor 100% elektrische auto’s, wordt in de berekening van de VAA het laagste percentage van 4% toegepast. Het VAA wordt volgens een formule berekend: VAA = Catalogusprijs x ouderdomspercentage x CO2-coëfficiënt x 6/7. Voor bescheiden elektrische auto’s komt dat op 1.250€ VAA. Voor een Tesla Model S is dat snel 3.000€ tot 4.000€. Om u een idee te geven van die ouderdomspercentages: van 0 tot 12 maanden komt dan op 100%. Vanaf 61 maanden is dat 70%.

En de verkeersbelasting?

Goed nieuws: 100% elektrische bedrijfswagens, plug-in hybrides met max. CO2-uitstoot van 50g/km en waterstofauto’s worden sinds januari 2016 vrijgesteld van verkeersbelasting in het Vlaams gewest. Voor 100% elektrische wagens die ingeschreven zijn in het Waals Gewest, betaal je een minimum verkeersbelasting van 77,35€. Net zoals in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vastgoed voor ondernemers: aankoop privé of via de vennootschap?

Investeren in vastgoed is voor heel wat ondernemers zeer aantrekkelijk, gezien de historisch lage rente. Maar koopt u dat vastgoed best privé of toch met de vennootschap? Het is helaas geen zwart-witverhaal. Beide mogelijkheden hebben voor-en nadelen. De belangrijkste boodschap is om ze goed tegen elkaar af te wegen en de juiste vragen te stellen. Lees dit artikel en ontdek de belangrijkste verschilpunten.

Lees verder

Uw bedrijfsvoertuig: een rijdend visitekaartje

Voor een kleine zelfstandige of kmo is reclame vaak een zware kost. Hebt u een bedrijfsvoertuig, dan is autoreclame een goedkope manier om uw zaak te promoten. Afhankelijk van hoe vaak u erin rondrijdt, kunt u een grote hoeveelheid potentiële klanten bereiken. Essentieel is natuurlijk dat uw reclame opgemerkt wordt én een positieve indruk maakt.

Lees verder