PSD2 voor u als consument

Betalen Zichtrekening Actueel Online bankieren – 24 maart 2021

We doen steeds meer elektronische betalingen en het is cruciaal dat er in deze transacties niets verkeerd loopt. Payment Services Directive - PSD2, want zo heet de ‘Europese Richtlijn voor online betalingen’ officieel in het Engels, zorgt er niet alleen voor dat deze betalingen correct verlopen, maar ook dat u als gebruiker goed beschermd wordt.

PSD2 staat voor Payment Services Directive 2 en is de opvolger van PSD1, een richtlijn die al in 2010 de basis legde voor een eengemaakte Europese betaalmarkt: SEPA (Single Euro Payment Area). Met de komst van PSD2 gaat de Europese wetgever nog een stap verder op het vlak van beveiliging en consumentenbescherming.

PSD2
Het doel van PSD2 is een betere consumentenbescherming, meer innovatie en meer veiligheid in het Europese betaalverkeer.

Betalen wordt nog veiliger

Of u nu met uw bankkaart, kredietkaart of smartphone betaalt, u moet voortaan vaker tonen dat u het bent. Een kaarttransactie ondertekenen met kredietkaartnummer en een CVC-code (de code op de achterkant van uw kredietkaart) zal niet langer ondersteund worden. Een sterke klantauthenticatie met uw kaart en kaartlezer zal steeds vaker nodig zijn.

De wetgeving voorziet ook uitzonderingen om het juiste evenwicht te vinden tussen veiligheid en klantenbeleving. Zo kan het zijn dat een sterke klantauthenticatie niet nodig is voor bijvoorbeeld contactloze betalingen in de fysieke winkel of voor betalingen aan parkeerautomaten.

Hou het zelf ook veilig: 3 gouden tips

  • 1. Deel nooit pincodes of andere bankcodes. Niet via mail, sms, sociale media of telefoon.
  • 2. Geef alleen informatie of toestemming tot betaling aan een partij die 100% betrouwbaar is.
  • 3. Twijfelt u? Betaal dan enkel via de vertrouwde app of de website van uw bank.

De voordelen voor u als consument

Naast een betere bescherming, zijn er nog andere voordelen.

  • Dankzij PSD2 mogen er ook geen extra kosten meer aangerekend worden voor bepaalde betaalmethodes. Een webshop mag zo geen toeslag meer vragen wanneer u wilt betalen met een kredietkaart.
  • Niet enkel uw betalingen in euro zijn beschermd, ook die in vreemde munten tussen landen binnen de Europese Economische Ruimte.
  • U bent beter beveiligd tegen diefstal of verlies. Wordt er geld gestolen van uw rekening nadat u uw kaart of smartphone hebt verloren, nadat die werd gestolen of onrechtmatig gebruikt? Dan kan er een maximaal franchisebedrag van 50 euro worden gevraagd. Vroeger was dat nog 150 euro. Als u zelf bedrieglijk handelt, fraudeert of grove nalatigheid begaat, vervalt de beperking van uw aansprakelijkheid en wordt u zelf volledig aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.
  • Mits uw formeel akkoord door middel van een sterke klantauthenticatie, kunt u toegang verlenen tot uw rekeninginformatie en kan u betalingen initiëren via betaal app van vergunde bedrijven.
PSD2 biedt u meer keuze bij het beheer van uw betalingen en bankrekeningen

Innovatie met nieuwe betaaldiensten

Als u hiervoor de toestemming verleent, moet uw bank derde partijen met een vergunning (of dit nu een bank is of een niet-financiële speler) toegang geven tot uw betaalrekening. Die derde partijen kunnen dan, mits uw akkoord, uw rekeninginformatie (zoals uw saldo, uitgaven of ontvangsten) raadplegen of een betaling doen in uw naam.

Wat kan een derde partij daar zoal mee doen?

Een derde partij kan bijvoorbeeld uw rekeninggegevens bij uw bank raadplegen om u zo een overzicht te geven van uw verschillende uitgaveposten: boodschappen, kleding, abonnementen, … Dankzij deze nieuwe evolutie kunt u van nieuwe diensten genieten.

Of als u op de website van een handelaar iets wil kopen, dan biedt die webwinkel misschien geen betaling met de debetkaart aan. Misschien hebt u ook geen zin om uw kredietkaart hiervoor te gebruiken of hebt u geen kredietkaart. Dan kan een derde speler die een nieuwe betaalmethode aanbiedt een eventuele oplossing zijn.

U blijft altijd baas over uw gegevens!

Weet ook dat u altijd van mening kunt veranderen en dus, indien u dat wenst, de toegang die u verleend hebt aan het ene of andere bedrijf, weer in kunt trekken door u rechtstreeks tot het betrokken bedrijf of de aanbieder van de dienst te wenden.

Zolang niemand anders dan uzelf en uw bank(en) toegang heeft tot uw gegevens, verandert er niets als u niet uw uitdrukkelijk akkoord geeft aan die derde partij.

Lees ook: https://www.axabank.be/nl/psd2

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Met bankswitching is veranderen van bank kinderspel

Mensen veranderen vaker en vaker van bank. Dat wordt nu zelfs nog makkelijker omdat uw betaal- of spaarrekening overzetten naar een andere bank echt kinderspel is dankzij de bankoverstapdienst Bankswitching: uw nieuwe bank neemt inderdaad alles volledig op zich. U moet bijvoorbeeld niet zelf uw nieuwe betaalrekeningnummer doorgeven aan uw werkgever of elektriciteitsleverancier wanneer u van bank verandert, uw nieuwe bankinstelling doet dat voor u.

Lees verder

Hoe kan ik makkelijk online betalen?

Online winkelen wordt steeds populairder. Jarenlang liet hoogstens 15% van de Belgen zich af en toe eens verleiden tot een online aankoop. Het ging dan meestal om een boek, een reis of een concertticket. Maar de laatste jaren gaan meer en meer Belgen op verkenning in een webshop. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de Belgen online shopt.

Lees verder

Uw smartphone: uw nieuwe portemonnee

Onze portefeuille ruimt hoe langer hoe meer plaats voor onze smartphone als betaalmiddel. Er gaat haast geen dag voorbij of er verschijnt wel een artikel over nieuwe betaalmogelijkheden en betaalapps voor uw telefoon. De nieuwe trend: betalen zonder uw debetkaart te gebruiken.

Lees verder

Payconiq en Bancontact samen in één app

Bancontact en Payconiq Belgium zijn intussen al 2 jaar samen en dat biedt alleen maar voordelen. De Payconiq by Bancontact-app biedt vandaag de dag het beste voor mobiel betalen: eenvoud, reikwijdte en veiligheid bijeen. Via uw smartphone of tablet hebt u met deze app steeds geld op zak.

Lees verder

Contactloze kaartbetalingen steeds meer ingeburgerd

Contactloos betalen komt in België langzaam maar zeker van de grond. Tegenover 2019 is het aantal contactloze betalingen in 2020 verdrievoudigd: 442 miljoen, een stijging van 283%. Dat komt doordat meer en meer mensen een debet- of kredietkaart hebben met een NFC-chip die contactloos betalen mogelijk maakt en bijna alle betaalterminals ook uitgerust zijn met deze Near Field Communication of NFC-technologie. Maar wat is NFC eigenlijk en hoe werkt het?

Lees verder