Regering wil dat bedrijven meer belasting vooraf betalen

Succesvol ondernemen Actueel Voorafbetalingen – 28 september 2017

Tot voor kort was de belastingvermeerdering voor zelfstandigen en bedrijven die hun belastingen niet vooraf betaalden, vrij beperkt. Sinds dit jaar is de boete verdubbeld, wat al resulteerde in een pak meer voorafbetalingen en dus meer inkomsten voor de overheid. De regering verhoogt vanaf volgend jaar deze boete tot 6,75% voor bedrijven. De bedoeling: sneller belastingen innen.

Hogere boetes leiden tot meer voorafbetalingen

voorafbetaling belastingen
Als u uw eigen middelen liever niet aanspreekt, kunt u uw voorafbetalingen financieren. Uw AXA Bankagent vertelt u er graag meer over.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt lag vroeger wel eens onder vuur omdat de belastinginkomsten minder snel binnenkwamen dan verwacht. De hogere boetes die dit jaar werden ingevoerd voor wie vooraf niet voldoende belasting betaalt, blijken hun doel niet te missen.

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn de voorafbetalingen immers gestegen met een kwart. Dat staat gelijk met 1,6 miljard meer inkomsten voor de schatkist. Een pak meer dan bij de opmaak van de begroting was verwacht. Daardoor zitten de belastinginkomsten voor het eerst sinds lang op schema.

Waarom wil de regering zo veel mogelijk voorafbetalingen?

Bedrijven en zelfstandigen mogen - in tegenstelling tot werknemers- zelf kiezen of ze belastingen vooraf betalen. Maar als ze dat niet doen, worden hun belastingen wel hoger.

Tot voor kort was de boete, in de vorm van een belastingvermeerdering, echter zo laag (1,125% voor de inkomsten van 2016) dat veel zelfstandigen hun geld liever in kas hielden. Met als gevolg dat de voorafbetalingen altijd lager uitvielen dan ingeschat. Die boete is nu verdubbeld . Door die maatregel krijgt de regering sneller geld in het laatje en dat is gunstig voor de begroting.

Bedrijven die te weinig vooraf betalen: boete maal drie

Voor bedrijven wordt de boete volgend jaar nog meer opgetrokken, meer bepaald tot 6,75%. Dat is een verdriedubbeling tegenover dit jaar. Eenmanszaken blijven buiten schot. Daar blijft de boete op 2,25%.

De hogere boetes voor bedrijven maken deel uit van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Die wordt volgens het zomerakkoord van de regering de komende jaren stapsgewijs verlaagd van 33,99% naar 25%. Het sneller verwerven van inkomsten uit belastingen, moet de regering toelaten om die verlaging budgetneutraal te houden.

Bron: De Tijd – VRT nieuws

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoge energieprijzen voor ondernemingen: hoe gaat u ermee om?

De huidige energiecrisis is niet alleen voelbaar bij gezinnen, maar zeker ook bij bedrijven. De energieprijzen zijn de voorbije maanden door het dak gegaan en als ondernemer hebt u niet altijd de mogelijkheid om deze prijsstijgingen integraal aan uw klanten door te rekenen. Dit betekent dus een aanslag op uw winstmarges. Via energiebesparende investeringen of investeringen om zelf energie op te wekken kunt u de impact op uw onderneming minimaliseren en soms zelf positief ombuigen.

Lees verder

Energiecrisis: steunmaatregel voor professionele klanten

De energiecrisis hakt er niet alleen sterk in bij gezinnen, maar ook bij ondernemers. Waar gezinnen per overheidsmaatregel betalingsuitstel kunnen vragen op hun woonkrediet, is er niets wettelijk voorzien voor ondernemers. AXA Bank kiest ervoor onze huidige klant-ondernemers over de winter te tillen via een uitzonderlijk energie-kaskrediet.

Lees verder

Elektronisch betalen: niet langer een optie, maar een verplichting!

Elke handelaar moet vanaf 1 juli 2022 voor zijn klanten een mogelijkheid voorzien om elektronisch te betalen. Dat is een wettelijke verplichting, maar het houdt ook voordelen in: klanten betalen immers steeds liever elektronisch, al dan niet contactloos of met hun smartphone. Betalen met cash geld kost u bovendien niet alleen tijd, het houdt ook risico’s in. U hebt meerdere mogelijkheden om elektronische betalingen te ontvangen, u kiest dus zelf welke optie het beste bij uw zaak past.

Lees verder

4 vennootschapsvormen, ontdek ze hier

De hervorming van het wetboek vennootschappen en verenigingen (WVV), die op 28 februari 2019 door het parlement werd goedgekeurd, maakte komaf met de wildgroei van vennootschapsvormen. Door het aantal vennootschapsvormen te beperken, wil de overheid het ondernemersklimaat aanmoedigen. Welke zijn de meest opvallende regels? En wat betekent de hervormde vennootschapswet voor ondernemers die een vennootschap willen oprichten of al een vennootschap hebben? De belangrijkste punten voor u samengevat.

Lees verder