Regering wil dat bedrijven meer belasting vooraf betalen

Bewust ondernemen Actueel Voorafbetalingen – 28 september 2017

Tot voor kort was de belastingvermeerdering voor zelfstandigen en bedrijven die hun belastingen niet vooraf betaalden, vrij beperkt. Sinds dit jaar is de boete verdubbeld, wat al resulteerde in een pak meer voorafbetalingen en dus meer inkomsten voor de overheid. De regering verhoogt vanaf volgend jaar deze boete tot 6,75% voor bedrijven. De bedoeling: sneller belastingen innen.

Hogere boetes leiden tot meer voorafbetalingen

voorafbetaling belastingen
Als u uw eigen middelen liever niet aanspreekt, kunt u uw voorafbetalingen financieren. Uw AXA Bankagent vertelt u er graag meer over.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt lag vroeger wel eens onder vuur omdat de belastinginkomsten minder snel binnenkwamen dan verwacht. De hogere boetes die dit jaar werden ingevoerd voor wie vooraf niet voldoende belasting betaalt, blijken hun doel niet te missen.

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn de voorafbetalingen immers gestegen met een kwart. Dat staat gelijk met 1,6 miljard meer inkomsten voor de schatkist. Een pak meer dan bij de opmaak van de begroting was verwacht. Daardoor zitten de belastinginkomsten voor het eerst sinds lang op schema.

Waarom wil de regering zo veel mogelijk voorafbetalingen?

Bedrijven en zelfstandigen mogen - in tegenstelling tot werknemers- zelf kiezen of ze belastingen vooraf betalen. Maar als ze dat niet doen, worden hun belastingen wel hoger.

Tot voor kort was de boete, in de vorm van een belastingvermeerdering, echter zo laag (1,125% voor de inkomsten van 2016) dat veel zelfstandigen hun geld liever in kas hielden. Met als gevolg dat de voorafbetalingen altijd lager uitvielen dan ingeschat. Die boete is nu verdubbeld . Door die maatregel krijgt de regering sneller geld in het laatje en dat is gunstig voor de begroting.

Bedrijven die te weinig vooraf betalen: boete maal drie

Voor bedrijven wordt de boete volgend jaar nog meer opgetrokken, meer bepaald tot 6,75%. Dat is een verdriedubbeling tegenover dit jaar. Eenmanszaken blijven buiten schot. Daar blijft de boete op 2,25%.

De hogere boetes voor bedrijven maken deel uit van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Die wordt volgens het zomerakkoord van de regering de komende jaren stapsgewijs verlaagd van 33,99% naar 25%. Het sneller verwerven van inkomsten uit belastingen, moet de regering toelaten om die verlaging budgetneutraal te houden.

Bron: De Tijd – VRT nieuws

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Wat zijn voorafbetalingen?

De inkomstenbelasting van zelfstandigen, bedrijfsleiders of vennootschappen wordt niet op voorhand afgehouden, om de eenvoudige reden dat niemand van tevoren weet hoeveel hij zal verdienen in het lopende jaar. Maar de mogelijkheid bestaat wel om belastingen vooraf te betalen. Waarom zou u als zelfstandige voorafbetalingen doen en hoe gaat dat in zijn werk?

Lees verder

De nieuwe vennootschapswet: naar 4 vennootschapsvormen

Het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen (WVV) is op 28 februari vorig jaar door het parlement goedgekeurd. De nieuwe vennootschapswet moet een einde maken aan de wirwar van vennootschapsvormen en het ondernemersklimaat aanmoedigen. Welke zijn de meest opvallende regels? En wat betekent de nieuwe vennootschapswet voor ondernemers die een vennootschap willen oprichten en voor ondernemers die al een vennootschap hebben? De belangrijkste punten voor u samengevat.

Lees verder

Ondernemer? Investeer nog in 2019 en vermijd deze fiscale wijzigingen in 2020

In 2020 treedt de 3e fase van het zomerakkoord uit 2018 in werking. Deze fase wordt gekenmerkt door enkele belangrijke wijzigingen met verstrekkende gevolgen voor u als ondernemer. Daardoor loont het vanuit fiscaal oogpunt zeker de moeite om uw investeringen nog in 2019 uit te voeren. Waarom? In deze blog zetten we de belangrijkste argumenten op een rij.

Lees verder