Rijden op waterstof of aardgas?

Dagelijks leven Een auto kopen – 19 januari 2017

Waarom niet? Want ook op aardgas of waterstof rijdt u vlotjes de Lage Emissiezones in. Is dat iets voor u? En is er een fiscaal voordeel? En hoe beïnvloedt deze nieuwe generatie brandstof uw rijgedrag?  
rijden op waterstof
Hoe groen is waterstof?
Eerder hadden we het hier al over diesel en benzine. In dit artikel nemen we de brandstoffen aardgas en waterstof onder de loep. 

Waterstof

Rijden op waterstof. Betekent dat rijden op water, zoals benzine of diesel? Zo eenvoudig is het niet. Waterstof is de brandstof niet, wel werkt uw batterij op waterstof.

  • Een auto als deze is ook zonder uitstoot.
  • Omdat de energie van waterstof via de batterij wordt omgezet in elektrische energie, moet u waterstof tanken. Er is al een eerste waterstoftankstation op de site van Toyota in Zaventem. 
  • Hoe groen is waterstof? Waterstof komt voor in verschillende verbindingen, waarvan water de bekendste is. Om van water tot waterstof (vrij) te komen, is energie nodig. Voorlopig is dat vooral via aardgas. Maar het kan ook via zonne- of windenergie. Daarom is waterstof net zo groen, als de energie waar het mee gemaakt wordt. Vervolgens wordt waterstof in de batterij omgezet in elektriciteit om de wielen aan te drijven. 

Aardgas

Ten slotte kan u net zo goed op aardgas (CNG of compressed natural gas) rijden. Dat is dezelfde brandstof waarmee we ook onze huizen verwarmen.

  • Aardgas wordt opgeslagen in gasflessen in de vloer van de auto. Reken voor installatie op 2000 tot 4000 euro, afhankelijk van het model. Voor nieuwe CNG-wagens betaal je zo’n 2000 euro meer. 
  • U kunt zo’n 400 à 500 kilometer op aardgas rijden. De meeste auto’s op aardgas hebben een 'dual fuel tank'. Is de CNG-tank leeg, dan schakelt u over de andere brandstof. Er zijn nu al zo’n 100 aardgastankstations waar u terecht kunt. 
  • Aardgas is lichter dan LPG, waardoor u wel in overdekte garages kunt parkeren. 
  • Fiscaal voordeel: Sinds 2016 krijgen auto’s op aardgas van de Vlaamse overheid vrijstelling van de belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting. Die vrijstelling loopt nog tot 2020.
  • Prijs per kilometer? Dat zit volgens dit overzicht keurig tussen het dure benzine en de goedkope elektriciteit in. 

Zoals u gemerkt hebt, heeft elk type wagen en brandstof zo zijn milieu én fiscale voordelen. Duik beslist de online overzichten en top 10-lijstjes in. En maak ze vooral zelf, die lijstjes met alle min- en pluspunten

Hebt u een nieuwe auto op het oog en wilt u weten hoe ons gunstig tarief voor u uitdraait?

Meer info

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan