Samenwonen: wat gebeurt er bij overlijden?

Wonen Lenen Bouwen – 07 april 2017

Woont u samen met uw partner en hebt u met zijn tweetjes een huis gekocht? Dan kunt u zich best indekken voor het geval dat één van u beiden overlijdt. Er bestaan daarvoor verschillende mogelijkheden.

Optie 1: wettelijk samenwonen

wettelijk samenwonen
Als u samenwoont, kunt u zich best indekken voor het geval dat één van u beiden overlijdt.

Voor wettelijk samenwonenden geldt een wettelijk, automatisch erfrecht van het vruchtgebruik op de gezingswoning en de huisraad. Hiervoor moeten ze wel een schriftelijke verklaring van samenwoning bij de burgerlijke stand neergelegd hebben. Dit is de meest voor de hand liggende optie, maar een middel tegen alle kwaaltjes is het nu ook weer niet …

De langstlevende partner krijgt immers geen ‘reservatair’ erfrecht. Dat is het beschermd erfdeel dat hem niet ontnomen kan worden. De partners kunnen elkaar dus het wettelijk erfrecht ontnemen. Dat kan door het opstellen van een testament waarin een andere erfgenaam dan de partner opgenomen wordt of door schenking aan derden

Optie 2: testament

De partners kunnen bij testament hun helft van de eigendom aan de ander geven. Maar door bij testament zijn woningaandeel aan de langstlevende partner toe te wijzen, krijgt hij misschien meer dan wettelijk is toegelaten en worden de reservataire erfgenamen (hun kinderen bijvoorbeeld) mogelijk benadeeld. Daardoor is de langstlevende partner niet zeker dat hij het deel van de overledene krijgt. Bovendien kan een testament eenzijdig worden herroepen, zonder dat de andere dit weet.

Optie 3: beding van aanwas

Deze oplossing biedt meer garanties. De partners komen namelijk overeen dat diegene die het langst leeft, de hele woning in volle eigendom dan wel in vruchtgebruik mag hebben. Enige voorwaarde: de langstlevende moet binnen de vier maanden na het overlijden van zijn partner de registratiebelasting betalen aan hetzelfde percentage dat men destijds bij de aankoop betaalde. Hij betaalt die belastingen op het deel van de andere. 

De notaris geeft raad op mensenmaat

Huwen, samenwonen, een woning bouwen, een huis kopen: het zijn meestal heuglijke, emotionele gebeurtenissen. Mijlpalen die maar beter niet op drijfzand gebouwd worden. Gelukkig zorgt de notaris voor die stabiliteit. Zijn juridisch advies is altijd maatwerk, want elke relatie, elke aankoop, elke beslissing vraagt om een gepersonaliseerde aanpak. Vraag dus in alles en nog wat zijn raad.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder