September 2022 in lijn met voorgaande maanden

Vermogen Beleggen Actueel – 17 oktober 2022

De maand september sloot aan bij de ontwikkelingen van de afgelopen maanden, met een aanzienlijke druk op de prijzen, wat zorgde voor een verkrapping van het monetaire beleid van de centrale banken. Een combinatie die zowel op de consumptie als op de investeringen weegt.

macro-economie
Aanhoudende inflatie en stijgende rente: een weinig aantrekkelijke cocktail

De jaarlijkse inflatiecijfers van de consumentenprijzen die in september bekendgemaakt werden, waren niet geruststellend voor de centrale banken. Terwijl de inflatie op jaarbasis in augustus in de VS voor de tweede maand op rij daalde (+8,3% tegen 8,5% de vorige maand), steeg de index exclusief voedsel en energie met +6,3% tegen een stabiele 5,9% de vorige twee maanden.

In de eurozone verraste de geharmoniseerde prijsindex met +10% (september), vooral als gevolg van de stijging van de kerninflatie (4,8% na 4,3%). Ook in Japan overtrof de inflatie met +3% in augustus de verwachtingen, in het Verenigd Koninkrijk daarentegen werd een versoepeling vastgesteld, maar nog steeds op een zeer hoog niveau (+9,9% in augustus).

De Amerikaanse Federal Reserve heeft tijdens haar vergadering in september haar belangrijkste rentevoet met 75 basispunten (bps) verhoogd tot 3,25% en voorspelt 4,4% voor het einde van het jaar en 4,6% voor volgend jaar. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde haar belangrijkste tarieven met 75 bps (depositorente op 0,75%), terwijl voor de Bank of England (BoE) +50 bps (2,25%) volstond.

De centrale banken van de opkomende landen sloten zich over het algemeen aan bij deze verkrappingen, met uitzondering van Rusland (-50 bps op 7,5%). Twee andere uitzonderingen: Japan en China, die hun beleid niet wijzigden.

Eurozone: de energiecrisis ondermijnt het vertrouwen

In de eurozone beleefde de energiecrisis met de volledige sluiting van de Nordstream 1-pijpleiding het ergste scenario. De Europese Commissie presenteerde haar noodmaatregelen om de energieprijzen te verlagen. De enquêtes bleven wijzen op een verslechtering van het vertrouwen en het economisch klimaat.

De index van het consumentenvertrouwen daalde in september tot -28,8, het laagste niveau sinds zijn oprichting (1985). De samengestelde inkoopmanagersindex (PMI), die de productie in de verwerkende industrie en de dienstensector meet, krimpt verder tot 48,1. Alle beschikbare gegevens wijzen erop dat de groei vanaf het derde kwartaal (Q3) flirt met een recessie.

Verenigde Staten: positieve groeivooruitzichten voor het 3de kwartaal

In de Verenigde Staten vertoonde de arbeidsmarkt de eerste tekenen van ontspanning, met 315.000 nieuwe banen in augustus (526.000 in juli) en een werkloosheidspercentage dat steeg tot 3,7%, met name dankzij een stijging van de participatiegraad (62,4% tegen 62,1%). De zwakke detailhandelsverkopen in augustus kwamen als een verrassing, omdat het cijfer voor juli naar beneden was bijgesteld. Lagere benzineprijzen zouden echter een positieve groei in het derde kwartaal mogelijk kunnen maken, terwijl in het tweede kwartaal de krimp van 0,6% werd bevestigd.

Verenigd Koninkrijk: verwachte recessie uitgesteld

Het Verenigd Koninkrijk ging een periode van nationale rouw in na het overlijden van koningin Elizabeth II op 8 september. De pas benoemde premier Liz Truss kondigde maatregelen aan om de stijgende energiekosten te drukken, terwijl de minister van Financiën Kwarteng een plan aankondigde om het groeipotentieel te vergroten.

De aankondiging van deze dure maatregelen leidde tot een massale verkoop van Britse activa, waarbij het pond daalde tot een historisch dieptepunt van 1,03 USD. De BoE greep snel in om de marktliquiditeit van staatsobligaties (gilts) te ondersteunen, door tot 14 oktober tot 5 miljard pond per dag aan langlopende staatsobligaties op te kopen. De groei van het BBP in tweede kwartaal werd opwaarts herzien van -0,1% naar +0,2%, waardoor de verwachte recessie wordt uitgesteld.

China: de groei verbetert, maar waarschijnlijk niet voor lang

In China lieten de gegevens over augustus, met name die over de investeringen en de detailhandel, verrassend genoeg een verbetering zien van de groei in veel economische sectoren. Een deel daarvan kan van voorbijgaande aard zijn, zoals de sterke elektriciteitsproductie als reactie op een ongewoon warme zomer. Bovendien zijn de COVID-beperkingen in de loop van de maand aangescherpt en hebben extreme weersomstandigheden sommige regio's ertoe aangezet het elektriciteitsverbruik te rantsoeneren. Deze factoren doen twijfels rijzen over de duurzaamheid van dit herstel.

Japan: de yen heeft voor het eerst sinds 1998 steun nodig

In Japan kwam de yen onder druk te staan. Het nog altijd extreem soepele monetaire beleid wijkt meer en meer af van de aanscherping van de voorwaarden in de meeste andere ontwikkelde markten waardoor de munt sinds het begin van het jaar met 20% daalde.

Deze daling gaf aanleiding tot interventies op de valutamarkten om de yen voor het eerst sinds 1998 te ondersteunen. De economische groei in het tweede kwartaal is opwaarts herzien van +0,5% naar +0,9%. De opleving van de PMI-indexen na de daling van de COVID-gevallen was een goed voorteken voor de toekomst.

Bron: AXA Investment Managers. Artikel geschreven op basis van informatie op 5 oktober 2022.

Opgelet: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van de financiële wetgeving.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder