Januari is de maand van de goede voornemens. Stoppen met roken, wat kilo's verliezen, in vorm blijven. En hoe zit het met uw geld? Ontdek hier de goede voornemens voor 2019 van Jan (52 jaar) en Mieke (61 jaar). Ze hebben elk een heleboel projecten voor ogen en hebben goede voornemens gemaakt (sparen, onder meer voor hun pensioen, en beleggen volgens hun mogelijkheden) om zich voor te bereiden op hun tweede leven!
Jan (52 jaar) wilt zijn pensioenkapitaal een boost geven!
Jan (52 jaar), een nieuw budget om zich op zijn tweede leven voor te bereiden
Zijn huis is bijna afbetaald. In eerste instantie gaat Jan het fiscale voordeel dat hij verliest doordat zijn woonkrediet is afbetaald, compenseren met langetermijnsparen. En hij gaat ook proberen om zijn pensioenkapitaal te boosten. En als hij nu eens zou investeren in een tweede verblijf?
Hij krijgt meer financiële speling, temeer omdat zijn kinderen nu het huis uit zijn.
Aangezien hij nog niet direct met pensioen gaat, kan hij kiezen voor producten die meer risico's inhouden, tenminste als zijn beleggersprofiel en zijn kennis van en ervaring met beleggingsproducten dat toelaten. Zo zijn er bijvoorbeeld fondsen die beleggen in aandelen en/of obligaties en die van meet af aan een goede spreiding bieden.
Uiteraard is Jan voorzichtig en zal hij zeker een spaarreserve van 3 tot 6 maanden nettoloon overhouden voor onverwachte uitgaven.
Mieke blikt al vooruit en denkt na over wat ze later met haar geld zal doen.
Mieke (61 jaar): pensioensparen, groepsverzekering … en projecten voor haar tweede leven
Mieke is bediende en gaat bijna met pensioen. Tot ze 65 is, gaat ze verder met pensioensparen. Op haar 60ste heeft ze een eenmalige belasting van 8 % betaald op het opgebouwde pensioenkapitaal. Daarna kan ze tot haar 65ste verder blijven sparen met een fiscaal voordeel en hoeft ze geen belasting meer te betalen op dat geld. De laatste 5 jaar van het pensioensparen zijn dus zeer voordelig.
Als Mieke het bedrag van het pensioensparen wil gebruiken om haar pensioen aan te vullen, zal haar beleggingshorizon korter zijn. Tip: het risico verminderen en eventueel overstappen naar een minder risicovol pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering afsluiten.
In deze periode komt haar pensioensparen vrij en wordt ook haar groepsverzekering gestort. Ze kijkt al vooruit en denk dus al na over wat ze met dit geld gaat doen. Het is heel belangrijk om het opgebouwde kapitaal goed te beheren en daarbij rekening te houden met een langere levensduur, met het extra inkomen dat ze nodig gaat hebben om van haar pensioen te kunnen profiteren, met eventueel een duwtje in de rug voor haar twee kinderen later …
Om haar kapitaal te laten opbrengen, kan ze kiezen voor een termijnrekening of obligaties. Maar gezien de lagere rentevoeten, moet ze al over een aanzienlijk kapitaal beschikken om een rentevoet te krijgen die hoog genoeg is om haar inkomen aan te vullen. Een andere optie: fondsen die hun inkomsten verdelen ('distributiefondsen').
De beste manier om een mooi overzicht te krijgen, is een afspraak te maken met een bankagent. U kunt met hem praten over uw projecten, behoeften, budget, het kapitaal waarover u beschikt of dat u later nodig zult hebben. Er worden ook simulaties gemaakt. Aan de hand van een paar vragen bepaalt uw bankagent uw risicoprofiel. Hoeveel risico bent u bereid te nemen om het potentiële rendement van uw beleggingen te vergroten? Over welke kennis en ervaring beschikt u op het vlak van beleggen? Wat is uw financiële situatie? Kortom, deze afspraak is een investering in uw toekomst!
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Daar is de lente, daar is de zon… het mooie weer verzacht enigszins de bittere pil van de belastingbrieven waar u toch altijd wat tegenop ziet. Sommigen hebben jammer genoeg weinig of geen fiscale voordelen om in te geven. Weet dan dat pensioensparen u nu een interessant fiscaal voordeel oplevert en later een aanvullend inkomen.
Wie wil beleggen, kan rekenen op raad in overvloed. Zoals: ‘Investeer alleen geld dat u kunt missen’. Of: ‘Beleggen doet u op lange termijn’. Maar hoe lang is die ‘lange termijn’ dan eigenlijk? En hoe vermijdt u dat uw geld jarenlang tot stilstand komt na een dip in de financiële markten? Twee tips om de grillen van de beurzen tegen te gaan.
De oorlog sleept in al zijn gruwelijkheid aan op 2000 kilometer van onze grenzen, met tal van slachtoffers en onnoemelijk menselijk leed. Ook onze economieën hebben te lijden onder dit conflict, en dat weegt met name op het vertrouwen van de Europese huishoudens. De centrale banken zetten een beleid op om de inflatie onder controle te houden. Een blik op de economische wereld in een gespannen context.
Soms hebben bepaalde gebeurtenissen of beslissingen die u (op jonge leeftijd) neemt, onherroepelijke gevolgen voor uw eigen vermogen of voor de latere verdeling van uw nalatenschap. We zetten een aantal beslissingen op een rij, waarbij u extra aandacht moet hebben voor uw vermogen en nalatenschap.
Het conflict woedt nog volop in Oekraïne. Naast het menselijke drama organiseren de centrale banken en de economische beleidsmakers zich over de hele wereld (met name de Amerikaanse Federal Reserve). De energieprijzen en de inflatie zijn fors gestegen, terwijl het vertrouwen en de consumptie van huishoudens daalt. Met specifieke klemtonen, afhankelijk van de regio. Een analyse.