Sparen voor beginners

Vermogen Sparen Budget – 15 januari 2016

Een goedgevulde spaarrekening: een onmogelijke opgave? Elke maand een flink bedrag aan de kant zetten is ook niet zo vanzelfsprekend. Soms zijn er onvoorziene kosten, soms geeft u meer uit dan u van plan was. Maar er zijn heel wat manieren om het uzelf makkelijk te maken. Onze tips om meer en beter te sparen.

sparen
Maak het uzelf gemakkelijk en geef een betalingsopdracht om automatisch te sparen.

Hoeveel staat er nog op de rekening?

We hebben vaak een vertekend beeld van onze financiële situatie. We geven meer geld uit dan we denken. Daarom bent u soms onaangenaam verrast als u uw saldo controleert. Een eerste stap op weg naar beter sparen is een duidelijk zicht krijgen op uw uitgaven.

Noteer eens een maand lang al uw uitgaven. Wat zijn uw vaste kosten, hoeveel geeft u uit aan boodschappen, kleren, etentjes, uitgaan … ? Zo weet u meteen hoeveel u gemiddeld overhoudt op het eind van de maand. En dat bedrag kunt u dus zonder problemen aan de kant zetten. Voorzie wel een foutmarge voor onverwachte kosten en bereken het gemiddelde over een brede periode.

Uw wapen: een spaarplan

Nu u een idee hebt van uw maandelijkse uitgaven, maakt u het best een spaarplan op. Loop daarbij niet te hard van stapel: als u iedere maand slechts met heel veel moeite uw spaardoel van de maand haalt, dan houdt u dat nooit lang vol. Begin met kleine beetjes en bouw geleidelijk op.

Bij het opstellen van een spaarplan kunt u vertrekken van een streefdoel of van een maandelijks bedrag dat u kunt missen. Met de spaarcalculator van Wikifin kunt u uitrekenen hoe lang u moet sparen om uw streefdoel te bereiken. Of u kunt berekenen hoeveel u over pakweg 5 jaar gespaard zult hebben met dat maandelijkse bedrag. Zo hebt u een duidelijk doel voor ogen.

Een gewaarschuwd man

Geeft u altijd meer uit dan u van plan was? Weersta aan de verleiding dankzij een goede voorbereiding. Neem op een avondje uit bijvoorbeeld enkel een beperkt bedrag cash mee en laat uw debetkaart thuis. Zo bent u verplicht om na te denken voor u iets koopt.

Blijf weg uit de winkels waar u altijd veel koopt. Zeg nee tegen een middagje shoppen als u weet dat u niets nieuws nodig hebt maar niet zult kunnen weerstaan. Moet u toch naar de winkel? Maak dan een lijstje voor u vertrekt. En hou u daar ook aan.

Zorg dat het maandelijkse bedrag dat u spaart in het begin van de maand van uw rekening gaat. Bij voorkeur net nadat uw loon gestort is. Zo spaart u bijna ongemerkt. En als het echt nodig is, kunt u het altijd nog terugstorten.

Sparen kan ook makkelijk

Maak het uzelf gemakkelijk en geef een betalingsopdracht om automatisch te sparen. Daarmee stelt u het zo in dat er maandelijks een vast bedrag naar uw spaarrekening gaat.

U kunt uzelf ook als het ware een salaris uitbetalen. Via een automatische spaaropdracht kunt u het saldo kiezen dat op het einde van de maand op uw zichtrekening moet blijven staan. Dat is uw ‘salaris’. De rest gaat automatisch naar uw spaarrekening.

 

Blijf gemotiveerd

Elke maand braaf sparen, dat gaat snel tegensteken. Krijgt u het wat lastig? Bedenk dan waar u het voor doet. Denk aan wat een goed gevulde spaarrekening voor u zal betekenen. Ligt dat nog ver in de toekomst? Probeer het goed te visualiseren. Want als u uw doel duidelijk voor ogen hebt, wordt het makkelijker om vol te houden.

Ook belangrijk is om uzelf af en toe te belonen. Uzelf voortdurend dingen ontzeggen heeft een averechts effect. Beter om uzelf af en toe een kleine uitspatting te gunnen, zodat u daarna weer verder kunt sparen. Hou het natuurlijk wel beperkt, zodat u uw spaarinspanningen niet teniet doet.

With a little help from my friends

Als u het echt lastig hebt om uw geld niet uit te geven aan impulsieve aankopen, kunt u uw vrienden en familie inschakelen. Vertel hen over uw goede voornemen om meer te sparen. Als u dan op het punt staat om een onnodige aankoop te doen, kunnen ze u aan uw spaarplannen herinneren. En niet boos worden dan, u hebt er tenslotte zelf om gevraagd.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

Uw spaargeld splitsen brengt op

Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?

Lees verder

Beleggen? Ontdek waarom u nu niet meer moet twijfelen

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder

Advies vragen voor uw geld: vier voordelen

De intresten op uw spaarrekening ... Niets om over naar huis te schrijven, toch? Waar kunt u naartoe om genoeg rendement proberen te behalen, zodat u over een paar jaar of bij uw pensioen de plannen kunt financieren die u zo aan het hart liggen? Hoe meer u uitstelt, hoe minder u ervan zult kunnen profiteren. Vraag nu al advies aan beleggingsspecialisten.

Lees verder

De invloed van uw gedrag op uw beleggingen

De hoge inflatie, de geopolitieke spanningen, de hoge volatiliteit op de beurzen, … Het zijn de stresserendste tijden voor een belegger sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. We leggen uit hoe u dergelijke reacties vermijdt en hoe u er het best mee omgaat.

Lees verder