Sparen voor beginners: do's en dont's

Vermogen Budget Sparen – 16 juni 2015

Een appeltje voor de dorst. Zeker in tijden van economische veranderingen wil iedereen graag de gemoedsrust die een flink gevulde spaarrekening met zich meebrengt. Of u nu spaart voor een grote aankoop, voor uw pensioen, voor uw kinderen of als noodfonds voor financiële moeilijkheden.

Maar sparen lukt niet altijd even goed… We nemen ons voor om elke maand een flink bedrag aan de kant te zetten. Maar vorige maand was er dat dure etentje, en de maand daarvoor kochten we die nieuwe gsm. Er zijn heel wat redenen waarom we dat zuurverdiende spaargeld al te snel uitgeven…

… als beloning, omdat we al zoveel gespaard hebben

U bent pas een paar maanden geleden begonnen, maar ondertussen hebt u al een mooi bedrag bijeen gespaard. Als beloning kunt u zich toch wel een kleine traktatie veroorloven?

Een kleine beloning kan natuurlijk wel, anders houdt u het sparen ook niet vol. Maar sparen is geen sprint, het is een marathon. Spaar daarom liever een maandelijks bedrag dat u zonder problemen kunt volhouden. En zo hebt u ook minder vaak behoefte aan een beloning.

… als beloning, na een lastige dag

U stond vandaag weer uren in de file, bent uw sjaal op kantoor vergeten en maakte een grote inktvlek op uw favoriete T-shirt. Geen leuke dag. Daarom gaat u op de weg naar huis even langs bij uw favoriete winkel. Even later stapt u naar buiten met een glimlach en met een armvol spullen die u niet nodig hebt.

Een kleine traktatie, daar knapt iedereen van op. De verleiding is groot om op een slechte dag toe te geven aan een onschuldige bevlieging. En dat terwijl er zoveel andere manieren zijn om op te vrolijken. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad of maak een kop warme chocolademelk. Sluit een slechte dag in schoonheid af met een goed boek of met uw favoriete cd.

… omdat we nog niet veel hebben uitgegeven

Is uw saldo plots lager dan verwacht? Dacht u dat u deze maand heel wat minder had uitgegeven? Vele kleine uitgaven tellen snel op. En dat beseffen we niet altijd. Vaak hebben we een verkeerd beeld van hoeveel geld we gemiddeld uitgeven.

Noteer eens een maand lang al uw uitgaven. Maak er een spreadsheet van of schrijf alles neer in een schriftje. Achteraf groepeert u alle aankopen volgens categorie: eten, kleding, boodschappen, entertainment,...  Zo ziet u meteen waar het geld naartoe verdwijnt.

… omdat het goedkoop is

Nog een paar oorringen, nog een cd, een leuk nieuw gadget… U weet wel, dat u het eigenlijk niet nodig hebt. Maar het kost praktisch niets, dus dat maakt toch weinig uit? Zo lijkt het natuurlijk, maar vele kleintjes maken een groot.

Misschien staat het artikel in de aanbieding en denkt u dat u deze kans niet kunt laten schieten. Dat u net geld bespaart door met korting te kopen. Het is een redenering die we allemaal wel eens maken. Ze klopt natuurlijk niet, want u was helemaal niet van plan om dat artikel te kopen. Het maakt dus niet uit hoe goedkoop, u geeft meer geld uit dan gepland.

… aan een impulsieve aankoop

Hebt u die nieuwe gsm wel nodig? Of heeft de verkoper u gewoon overtuigd met zijn praatje? Als u twijfelt is het beter om gewoon een paar dagen te wachten. Misschien beseft u over tegen dan wel dat uw oude gsm nog best ok is. Als u die gsm echt nodig hebt, dan wilt u die over een paar dagen nog steeds.

Voor u in de winkel uw portemonnee bovenhaalt, denkt u beter eerst eens na over wat u concreet met uw aankoop gaat doen. Een kledingstuk: wanneer en waarmee gaat u het dragen? Een leuk gadget: wanneer gaat u het concreet gebruiken? Kunt u niet meteen iets bedenken? Koop het dan beter niet.

… om anderen een plezier te doen

Een duurder cadeau betekent niet automatisch een beter cadeau. En ook uitgaan hoeft niet altijd duur te zijn. Samen koken kan net zo leuk zijn als op restaurant gaan bijvoorbeeld. Of thuis een filmpje opzetten is al even gezellig als naar de cinema gaan. En misschien durft u het wel aan om zelf een cadeautje te maken?

Hulp nodig?

Ontdek onze tips voor beginnende spaarders.

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

Uw spaargeld splitsen brengt op

Staat al uw spaargeld op dezelfde rekening? Dan zou u dat best opsplitsen in een deel dat u nodig hebt als financiële reserve voor onverwachte of geplande uitgaven en de rest. Die bedragen plaatst u dan op verschillende spaarrekeningen. Hoe gaat u te werk?

Lees verder

Beleggen? Ontdek waarom u nu niet meer moet twijfelen

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder

Advies vragen voor uw geld: vier voordelen

De intresten op uw spaarrekening ... Niets om over naar huis te schrijven, toch? Waar kunt u naartoe om genoeg rendement proberen te behalen, zodat u over een paar jaar of bij uw pensioen de plannen kunt financieren die u zo aan het hart liggen? Hoe meer u uitstelt, hoe minder u ervan zult kunnen profiteren. Vraag nu al advies aan beleggingsspecialisten.

Lees verder

De invloed van uw gedrag op uw beleggingen

De hoge inflatie, de geopolitieke spanningen, de hoge volatiliteit op de beurzen, … Het zijn de stresserendste tijden voor een belegger sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. We leggen uit hoe u dergelijke reacties vermijdt en hoe u er het best mee omgaat.

Lees verder