Een stapvakantie dicht bij huis: het kan!

Dagelijks leven Actueel Corona – 22 juni 2020

Het is ongelofelijk om te zien hoe de wereld op enkele maanden tijd veranderde. Elke dag even gaan wandelen in de buurt, vinden we intussen even gewoon als van thuis uit werken of whatsaperitieven. Maar meer en meer mensen trekken er al eens een dag op uit voor een langere wandeling. Of wat gedacht van een meerdaagse staproute in eigen land?

wandelen in eigen land 
Met de vakantie in zicht kunt u ook een uitstap iets verder dan uw eigen omgeving gaan plannen. Ons land kent een pak mooie natuurgebieden die zich zeer goed lenen voor een daguitstap met de hele familie.

Wandelen is gezond

Dat wandelen zo’n hoge toppen scheert als activiteit voor onze dagelijkse beweging, hoeft nauwelijks te verbazen. Het is rustgevend, laagdrempelig en gewoon ook heel erg gezond. Elke dag 5 kilometer stappen doet u bovenop je normale activiteiten tussen de 300 en 500 extra calorieën verbranden, afhankelijk van uw grootte, lichaamsgewicht en snelheid. Actief stappend ligt uw hartslag ook een pak lager dan bij hardlopen en zo is wandelen dus een uitstekende vetverbrander voor uw lichaam. Het is bovendien een pak minder belastend voor uw spieren dan bijvoorbeeld lopen of tennissen.

Wandelen in uw buurt

Tijdens de lockdown hebben we met zijn allen onze eigen buurt leren herontdekken en waarderen. U hoeft niet per se aan de kust of in de Ardennen te wonen om mooie wandelpaden in de nabijheid te hebben. Haast elk dorp kent zijn netwerk van trage wegen, paden exclusief bestemd voor wandelaars, fietsers of ruiters en verboden voor gemotoriseerd verkeer. Zowel in Vlaanderen (link: www.tragewegen.be) als in Wallonië (www.ravel.wallonie.be) vindt u een uitgebreid netwerk van trage wegen. Tik de postcode of naam van uw gemeente in en ontdek waar u in uw eigen buurt op ontdekkingstocht kan gaan.

Dagtrips voor wandelaars

Met de vakantie in zicht kunt u ook een uitstap iets verder dan uw eigen omgeving gaan plannen. Ons land kent een pak mooie natuurgebieden die zich zeer goed lenen voor een daguitstap met de hele familie. De websites van de verschillende toeristische diensten geven u ongetwijfeld een pak inspiratie voor een dagtrip naar een dierenpark, de zee, een groot park of een bos bij u in de buurt. Heel vaak kunt u ook begeleide wandeltochten met gids boeken. Op die manier combineert u de voordelen van frisse lucht, veel beweging en een leuke uitstap in de vakantie.

Als u de iets langere afstand niet schuwt, zijn de dagstappers langs Grote Routepaden aanraders: wandelingen in lusvorm over veelal trage en onverharde wegen die gebruikmaken van GR-routes en lokale wandelwegen. De beschrijvingen zijn gebundeld in handige (maar jammer genoeg helemaal uitverkochte) wandelgidsen per provincie. Maar geen nood, u kunt alle GPX-tracks gratis downloaden op de website. Treinstappers zijn dan weer een leuk alternatief voor wie liever een dagtocht in lijn doet.

Net over de taalgrens, in Wallonië, vindt u prachtige wandelgebieden. De Ardennen zijn het wandelparadijs bij uitstek. In de Oostkantons ligt misschien wel het mooiste wandelgebied van ons land: de Hoge Venen, maar ook in Namen, Waals-Brabant en Henegouwen vindt u prachtige wandelroutes. Op de website van de Sentiers de Grande Randonnée vindt u topogidsen, kaarten en alles wat u nodig hebt om een mooie wandeling te plannen.

Stippelt u liever zelf uw tocht uit? Wandel dan van knooppunt naar knooppunt. Op wandelknooppunt.be vindt u een overzicht van 36 wandelnetwerken in Vlaanderen en een stukje Wallonië, samen goed voor meer dan 12.000 km wandelplezier! Heel wat wandelroutes in de provincies Luik, Luxemburg, Namen, Waals-Brabant en Henegouwen vindt u op ToerismeGPS en Reisroutes.be, met een overzicht van een aantal luswandelingen in Wallonië.

Op vakantie in eigen land dankzij meerdaagse wandelroutes

Uw vakantie in eigen land krijgt zelfs een extra upgrade wanneer u meerdaagse staproutes uitprobeert. Een dag flink doorstappen combineren met overnachting en ontbijt in een heerlijke B&B om daarna vol energie opnieuw te beginnen stappen in de natuur. Ja, dat kan ook in ons land.

De GR5A Kustroute bijvoorbeeld leidt u over een afstand van 58 kilometer langsheen de mooiste plekken aan onze Belgische kust. Ideaal om te spreiden over een aantal dagen met een overnachting in Nieuwpoort of Oostende. Dieper in het Vlaamse binnenland vindt u in het Waas- en Reynaertland zelfs een Streek-GR van maar liefst 175 kilometer. De Streek-GR Haspengouw (129 kilometer) is zeker ook een aanrader, met handige doorsteek- en afkortingsmogelijkheden.

Aan de andere kant van de taalgrens vindt u uiteraard het summum van de meerdaagse staproutes in ons land. De GRP 563 (160 kilometer) doorheen het Land van Herve is er zo eentje. Onze favoriet is de 178 kilometer lange tocht langs de GR12 en GR125 dwars door het woud van Pays de Chimay, een route die bij trekkers en kampeerders ook bekend staat om zijn vele bivakmogelijkheden om te kamperen langs de kant van de weg. Een avontuur als geen een en dat in eigen land. Wat een wondermooie invulling van een heuse staycation!

Alle grote padenroutes vindt u verzameld op wandelen.groteroutepaden.be en sentiers de Grande Randonnée.

De ‘zorgeloos-op-stap’ checklist

Wandelen wordt ook wel eens de sport voor de armen genoemd. Veel hebt u niet nodig, behalve uw voeten. Als u van plan bent om regelmatig te gaan stappen, raden we u aan om volgend lijstje zeker te checken.

1. Stevige stappers

Wie regelmatig een groter traject wandelt, kan maar best zijn voeten goed verzorgen. Zorg voor goeie wandelschoenen en vergeet ze zeker niet in te lopen. In de prijsklasse van 50 tot 200 euro vindt u zeker uw gading.
Voor in die wandelschoenen zijn wollen sokken of speciale wandelsokken uit synthetisch materiaal aan te bevelen boven katoenen sokken, die minder goed zweet en vocht absorberen. En vochtige of natte voeten leveren gegarandeerd blaren op!

2. Drinkbus

Onontbeerlijk tijdens een wandeling om af en toe uw dorst te lessen. Er zijn er uiteraard in alle maten en gewichten. Wij raden toch graag aan om te zoeken in de categorie drinkbussen gemaakt uit duurzame materialen. Voor lange tochten neemt u best minstens 2 liter drank mee, bij voorkeur water.

3. Comfortabele outfit

Hiking fashion is een heuse trend aan het worden bij vele kledingwinkels. Een sportieve, goed zittende broek en shirt is ook helemaal geen overbodige luxe bij langere staptochten. Walk the walk met uw trendy outfit.

4. Powerbank of reserve lader voor uw smartphone

Zonder afbreuk te willen doen aan de romantiek van een authentieke wandelkaart, is het toch een aanrader om uw routes en GPX-signaal te volgen vanop uw smartphone. Osmand is een erg populaire wandelapp, maar vooral bij langere tochten is niet allen uw innerlijke batterij, maar ook die van uw telefoon zo goed als uitgeput . Zorg daarom zeker voor een extra batterij om onaangename verrassingen te voorkomen. Er zijn ook dynamo versies beschikbaar die u zelf kunt aandraaien.

Bekijk ook onze andere tips voor een geslaagde staycation

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Wordt afstandsonderwijs de norm? Ontdek de coronamaatregelen voor het schooljaar 2020-21

Het zou wel eens kunnen dat het schooljaar 2020-21 anders zal starten dan voorgaande schooljaren. Zolang er geen vaccin is voor het coronavirus zullen scholen actie moeten ondernemen om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Inmiddels heeft het onderwijsveld bekendgemaakt welke maatregelen er in Vlaanderen getroffen zullen worden voor het komende schooljaar. Het uitgangspunt voor het plan is om kwalitatief onderwijs te garanderen en dat zoveel mogelijk in de klas, gegeven door een leerkracht. Lees meer over de impact van de maatregelen op het kleuter-, lager-, secundair en hoger onderwijs.

Lees verder

Thuis op vakantie: tips voor een geslaagde staycation

Door de coronapandemie dreigen heel wat vakantieplannen dit jaar in het water te vallen. Gelukkig is er de staycation: een vakantie in eigen huis die toch een beetje voor dat zomerse vakantiegevoel zorgt. Wat u allemaal kan doen tijdens zo’n thuisvakantie? Wij geven u graag tips.

Lees verder

Eigen zwembad in de tuin? Niet langer een verre droom!

De zomers worden bij ons mooier en mooier. Waar gezinnen nog niet zo lang geleden besloten om hun vakantie gewoon thuis door te brengen om puur economische of ecologische redenen, zien we meer en meer dat gezinnen beslissen om hun eigen tuin om te toveren tot een luxueus vakantieparadijs. En wie zegt vakantieparadijs, denkt uiteraard meteen aan een zwembad.

Lees verder

Fietshelden in eigen land

Meer en meer landgenoten ontdekken de fiets. Als vervoermiddel van en naar het werk. Om boodschappen te doen in de stad, actief te bewegen en te sporten. Of als alternatieve daguitstap. Een fietsland waren we nog niet echt, maar we worden het stilaan wel. De fietsverkoop explodeerde bij ons zowat in het voorjaar. Maar ook wie wel al een fiets had, ging plots opnieuw op ontdekking in eigen buurt.

Lees verder