Een stapvakantie dicht bij huis: het kan!

Dagelijks leven Actueel Corona – 22 juni 2020

Het is ongelofelijk om te zien hoe de wereld op enkele maanden tijd veranderde. Elke dag even gaan wandelen in de buurt, vinden we intussen even gewoon als van thuis uit werken of whatsaperitieven. Maar meer en meer mensen trekken er al eens een dag op uit voor een langere wandeling. Of wat gedacht van een meerdaagse staproute in eigen land?

wandelen in eigen land 
Met de vakantie in zicht kunt u ook een uitstap iets verder dan uw eigen omgeving gaan plannen. Ons land kent een pak mooie natuurgebieden die zich zeer goed lenen voor een daguitstap met de hele familie.

Wandelen is gezond

Dat wandelen zo’n hoge toppen scheert als activiteit voor onze dagelijkse beweging, hoeft nauwelijks te verbazen. Het is rustgevend, laagdrempelig en gewoon ook heel erg gezond. Elke dag 5 kilometer stappen doet u bovenop je normale activiteiten tussen de 300 en 500 extra calorieën verbranden, afhankelijk van uw grootte, lichaamsgewicht en snelheid. Actief stappend ligt uw hartslag ook een pak lager dan bij hardlopen en zo is wandelen dus een uitstekende vetverbrander voor uw lichaam. Het is bovendien een pak minder belastend voor uw spieren dan bijvoorbeeld lopen of tennissen.

Wandelen in uw buurt

Tijdens de lockdown hebben we met zijn allen onze eigen buurt leren herontdekken en waarderen. U hoeft niet per se aan de kust of in de Ardennen te wonen om mooie wandelpaden in de nabijheid te hebben. Haast elk dorp kent zijn netwerk van trage wegen, paden exclusief bestemd voor wandelaars, fietsers of ruiters en verboden voor gemotoriseerd verkeer. Zowel in Vlaanderen (link: www.tragewegen.be) als in Wallonië (www.ravel.wallonie.be) vindt u een uitgebreid netwerk van trage wegen. Tik de postcode of naam van uw gemeente in en ontdek waar u in uw eigen buurt op ontdekkingstocht kan gaan.

Dagtrips voor wandelaars

Met de vakantie in zicht kunt u ook een uitstap iets verder dan uw eigen omgeving gaan plannen. Ons land kent een pak mooie natuurgebieden die zich zeer goed lenen voor een daguitstap met de hele familie. De websites van de verschillende toeristische diensten geven u ongetwijfeld een pak inspiratie voor een dagtrip naar een dierenpark, de zee, een groot park of een bos bij u in de buurt. Heel vaak kunt u ook begeleide wandeltochten met gids boeken. Op die manier combineert u de voordelen van frisse lucht, veel beweging en een leuke uitstap in de vakantie.

Als u de iets langere afstand niet schuwt, zijn de dagstappers langs Grote Routepaden aanraders: wandelingen in lusvorm over veelal trage en onverharde wegen die gebruikmaken van GR-routes en lokale wandelwegen. De beschrijvingen zijn gebundeld in handige (maar jammer genoeg helemaal uitverkochte) wandelgidsen per provincie. Maar geen nood, u kunt alle GPX-tracks gratis downloaden op de website. Treinstappers zijn dan weer een leuk alternatief voor wie liever een dagtocht in lijn doet.

Net over de taalgrens, in Wallonië, vindt u prachtige wandelgebieden. De Ardennen zijn het wandelparadijs bij uitstek. In de Oostkantons ligt misschien wel het mooiste wandelgebied van ons land: de Hoge Venen, maar ook in Namen, Waals-Brabant en Henegouwen vindt u prachtige wandelroutes. Op de website van de Sentiers de Grande Randonnée vindt u topogidsen, kaarten en alles wat u nodig hebt om een mooie wandeling te plannen.

Stippelt u liever zelf uw tocht uit? Wandel dan van knooppunt naar knooppunt. Op wandelknooppunt.be vindt u een overzicht van 36 wandelnetwerken in Vlaanderen en een stukje Wallonië, samen goed voor meer dan 12.000 km wandelplezier! Heel wat wandelroutes in de provincies Luik, Luxemburg, Namen, Waals-Brabant en Henegouwen vindt u op ToerismeGPS en Reisroutes.be, met een overzicht van een aantal luswandelingen in Wallonië.

Op vakantie in eigen land dankzij meerdaagse wandelroutes

Uw vakantie in eigen land krijgt zelfs een extra upgrade wanneer u meerdaagse staproutes uitprobeert. Een dag flink doorstappen combineren met overnachting en ontbijt in een heerlijke B&B om daarna vol energie opnieuw te beginnen stappen in de natuur. Ja, dat kan ook in ons land.

De GR5A Kustroute bijvoorbeeld leidt u over een afstand van 58 kilometer langsheen de mooiste plekken aan onze Belgische kust. Ideaal om te spreiden over een aantal dagen met een overnachting in Nieuwpoort of Oostende. Dieper in het Vlaamse binnenland vindt u in het Waas- en Reynaertland zelfs een Streek-GR van maar liefst 175 kilometer. De Streek-GR Haspengouw (129 kilometer) is zeker ook een aanrader, met handige doorsteek- en afkortingsmogelijkheden.

Aan de andere kant van de taalgrens vindt u uiteraard het summum van de meerdaagse staproutes in ons land. De GRP 563 (160 kilometer) doorheen het Land van Herve is er zo eentje. Onze favoriet is de 178 kilometer lange tocht langs de GR12 en GR125 dwars door het woud van Pays de Chimay, een route die bij trekkers en kampeerders ook bekend staat om zijn vele bivakmogelijkheden om te kamperen langs de kant van de weg. Een avontuur als geen een en dat in eigen land. Wat een wondermooie invulling van een heuse staycation!

Alle grote padenroutes vindt u verzameld op wandelen.groteroutepaden.be en sentiers de Grande Randonnée.

De ‘zorgeloos-op-stap’ checklist

Wandelen wordt ook wel eens de sport voor de armen genoemd. Veel hebt u niet nodig, behalve uw voeten. Als u van plan bent om regelmatig te gaan stappen, raden we u aan om volgend lijstje zeker te checken.

1. Stevige stappers

Wie regelmatig een groter traject wandelt, kan maar best zijn voeten goed verzorgen. Zorg voor goeie wandelschoenen en vergeet ze zeker niet in te lopen. In de prijsklasse van 50 tot 200 euro vindt u zeker uw gading.
Voor in die wandelschoenen zijn wollen sokken of speciale wandelsokken uit synthetisch materiaal aan te bevelen boven katoenen sokken, die minder goed zweet en vocht absorberen. En vochtige of natte voeten leveren gegarandeerd blaren op!

2. Drinkbus

Onontbeerlijk tijdens een wandeling om af en toe uw dorst te lessen. Er zijn er uiteraard in alle maten en gewichten. Wij raden toch graag aan om te zoeken in de categorie drinkbussen gemaakt uit duurzame materialen. Voor lange tochten neemt u best minstens 2 liter drank mee, bij voorkeur water.

3. Comfortabele outfit

Hiking fashion is een heuse trend aan het worden bij vele kledingwinkels. Een sportieve, goed zittende broek en shirt is ook helemaal geen overbodige luxe bij langere staptochten. Walk the walk met uw trendy outfit.

4. Powerbank of reserve lader voor uw smartphone

Zonder afbreuk te willen doen aan de romantiek van een authentieke wandelkaart, is het toch een aanrader om uw routes en GPX-signaal te volgen vanop uw smartphone. Osmand is een erg populaire wandelapp, maar vooral bij langere tochten is niet allen uw innerlijke batterij, maar ook die van uw telefoon zo goed als uitgeput . Zorg daarom zeker voor een extra batterij om onaangename verrassingen te voorkomen. Er zijn ook dynamo versies beschikbaar die u zelf kunt aandraaien.

Bekijk ook onze andere tips voor een geslaagde staycation

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Onze klanten kennen ons de Award 2021 toe van de meest innovatieve bank

AXA Bank is een van de laureaten van de Bank Awards 2021! 57.000 klanten hebben deelgenomen aan de jaarlijkse consumentenbevraging van spaargids.be. In die bevraging werd gepeild naar de tevredenheid van de Belgische consumenten over hun bank. AXA Bank mag dit jaar naar huis met de Bank Award 2021 voor meest innovatieve bank. Maar over welke innovatie gaat het? En over welke dienstverlening aan u, onze klant? U die op elk ogenblik kunt rekenen op uw bankagent, wat ook te zien is aan de resultaten van de bevraging, want AXA Bank behaalt de tweede plaats in de categorie 'Beste kantoornetwerk'.

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder