Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

Dagelijks leven Actueel Budget – 02 september 2021

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Stresstests: rampenoefeningen voor de banken

stresstest banken 
De Europese stresstests voor banken geven aan hoe ‘gezond’ financiële instellingen zijn en moeten eventuele zwakke plekken van een bank blootleggen.

De wereldwijde bankencrisis van 2008 dreigde even het goed functioneren van de financiële markten en de stabiliteit van heel het financiële systeem te verstoren. Om nog eens een crisis van dergelijke omvang te voorkomen, heeft de Europese Unie zogenaamde stresstests ingevoerd, die aangeven hoe ‘gezond’ financiële instellingen zijn en eventuele zwakke plekken van een bank moeten blootleggen.

Die stresstests zijn eigenlijk rampenoefeningen voor de banken. Er wordt daarbij uitgegaan van een worstcasescenario, waarin bijvoorbeeld de huizenprijzen sterk zouden dalen, de werkloosheid zou oplopen, de economie en de beurzen zouden instorten of landen hun schulden niet meer zouden kunnen afbetalen. Banken moeten genoeg kapitaal achter de hand hebben om aan dergelijke situaties het hoofd te bieden, zodat nationale overheden ze niet hoeven te redden met miljoenen of zelfs miljarden aan belastinggeld.

De resultaten van die stresstest worden openbaar gemaakt, wat moet leiden tot meer vertrouwen in die instellingen, en de slecht presterende banken bewegen tot hervormingen.

Om het jaar een andere stresstest

Er wordt elk jaar een stresstestoefening van de banken gehouden, maar om het jaar een andere:

  • Het ene jaar een thematische stresstest, gelinkt aan een specifiek onderwerp. In het verleden was dat bijvoorbeeld het renterisico of liquiditeitsrisico, in 2022 zal het over klimaatverandering gaan.
  • Het andere jaar een algemene stresstest (die dus om de twee jaar plaatsvindt). Die was normaal voorzien in 2020, maar is er door de coronapandemie pas een jaar later gekomen.

Voor  deze algemene stresstest worden de banken uit heel de Europese Unie in twee groepen opgedeeld:

  • De EBA-groep, waarin voornamelijk de grotere EU banken zitten (de zogenaamde systeembanken) die gemonitord worden door de Europese Bankenautoriteit en die door hun omvang in feite niet failliet mogen gaan. Zou dat toch gebeuren, dan vormt dat een direct risico voor het financiële systeem als geheel. In België horen KBC en Belfius bij deze groep. (ING en BNP Paribas Fortis worden bij de Nederland en Frankrijk ondergebracht);
  • De ECB groep, waarin de banken zitten die onder direct toezicht staan van de Europese Centrale Bank. Qua omvang zijn deze banken kleiner zijn dan die uit de EBA groep. AXA Bank zit in deze categorie.

De stresstestoefening is quasi identiek voor beide groepen van banken. Voorheen werden enkel de resultaten van de EBA-groep publiek gemaakt. In 2021 is het de eerste keer dat er ook resultaten van de ECB groep gepubliceerd zijn.

Algemene stresstest: eigen vermogen afgewogen tegen uitstaande leningen

Bij zo’n stresstest worden de kapitaalratio’s van elke bank bepaald. Dat is de verhouding tussen het eigen vermogen van de bank en de waarde van risicovolle leningen die ze heeft uitstaan.

Wanneer blijkt uit de stresstest dat de kapitaalbuffer van een bepaalde bank niet groot genoeg is, zullen de regelgevende instanties bijkomende eisen opleggen waardoor die bank haar kapitaalbuffers zal moeten aanvullen of onderdelen verkopen.

Uit de jongste stresstest blijkt overigens dat in vergelijking met 3 jaar geleden de grootste Europese banken beter bestand zijn tegen een nieuwe zware economische crisis. Slechts enkele banken (vooral dan het Italiaanse Monte dei Paschi) scoren ondermaats.

En de Belgische banken? Die scoren beter dan het Europese gemiddelde. Ze zijn dus meer schokbestendig dan de meeste concurrenten. Ook AXA Bank houdt ook na een zware crisisperiode een zeer solide kapitaalpositie over. U kunt dus op uw twee oren slapen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Onze klanten kennen ons de Award 2021 toe van de meest innovatieve bank

AXA Bank is een van de laureaten van de Bank Awards 2021! 57.000 klanten hebben deelgenomen aan de jaarlijkse consumentenbevraging van spaargids.be. In die bevraging werd gepeild naar de tevredenheid van de Belgische consumenten over hun bank. AXA Bank mag dit jaar naar huis met de Bank Award 2021 voor meest innovatieve bank. Maar over welke innovatie gaat het? En over welke dienstverlening aan u, onze klant? U die op elk ogenblik kunt rekenen op uw bankagent, wat ook te zien is aan de resultaten van de bevraging, want AXA Bank behaalt de tweede plaats in de categorie 'Beste kantoornetwerk'.

Lees verder

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder