Uw student binnenkort op Erasmus? Zo vertrekt zoon- of dochterlief zonder risico’s naar het buitenland

Jongeren Betaalkaarten Budget – 19 augustus 2019

In het hoger onderwijs krijgt uw zoon of dochter heel wat unieke kennis en ervaring voor in de echte werkwereld. Daarnaast biedt de hogeschool of universiteit heel wat opportuniteiten, zoals de kans om te studeren in het buitenland. Heeft uw student plannen om komend schooljaar een studie of stage in het buitenland te volgen? Dan zit u ongetwijfeld met heel wat vragen waar u graag antwoord op hebt alvorens u zoon- of dochterlief op Erasmus laat vertrekken.

Erasmus 
Een kind op Erasmus brengt best wat kosten met zich mee. Maar via de onderwijsinstelling van uw student kunt u een Erasmus studiebeurs krijgen voor de studiekosten.

In deze blogpost ontdekt u welke verzekeringen belangrijk zijn voor een risicoloos verblijf in het buitenland, alsook de betaal- en financieringsmogelijkheden.

Uw kind verzekerd, ook in het buitenland

Gelden uw bestaande verzekeringen voor uw kind ook in het buitenland? Zijn er verzekeringen die u best bijkomend afsluit? Wij lijsten de belangrijkste verzekeringen op voor een risicoloos verblijf in het buitenland.

Reisbijstandsverzekering voor al uw medische kosten

Wanneer uw kind naar het buitenland trekt, kunnen de terugbetalingstarieven van de medische kosten per land sterk verschillen. Daarom is het belangrijk om een reisbijstandsverzekering af te sluiten bij een verzekeraar naar keuze.

Ziekteverzekering in het buitenland

Bovendien is het erg belangrijk dat uw zoon of dochter ten allen tijde verzekerd is tegen eventuele ongevallen of ziektes.

In bepaalde landen blijft uw zoon of dochter gedekt door uw huidige ziekteverzekering. Wel is het belangrijk dat u een Europese ziekteverzekeringskaart aanvraagt bij uw ziekenfonds. Zo blijft uw kind zeker van de noodzakelijke geneeskundige verzorging tijdens zijn of haar verblijf in het buitenland.

Verblijft uw zoon of dochter buiten de Europese Economische Ruimte (EER) of in Zwitserland, dan is het belangrijk dat u een bijkomende private ziekteverzekering afsluit.

Verzekerd voor brand of schade

Daarnaast is het ook belangrijk om de verblijfplaats in het buitenland te verzekeren, alsook de aansprakelijkheid van uw kind. Gelukkig dekken uw huidige familiale en brandverzekering deze zaken ook wanneer uw kind op Erasmus is.

Uw student goed verzekerd in het buitenland?

Bij AXA Belgium vindt u een verzekering die speciaal is ontwikkeld voor studenten die naar het buitenland vertrekken op Erasmus, voor een taalstage, een werkkamp of gewoon een sabbatjaar.

Wenst u meer informatie? Kijk dan op de website van AXA Belgium. Of neem contact op met een AXA bankkantoor in uw buurt.

Hoe kan uw student in het buitenland betalen?

Kan zoon of dochter zomaar met een debetkaart betalen in het buitenland? Of is het nodig om een kredietkaart aan te vragen? Ontdek de mogelijkheden van onze debet- en kredietkaarten.

Debetkaart in het buitenland?

Dankzij de Maestro-functie van onze debetkaarten kan deze kaart in alle Europese landen worden gebruikt. Het Maestro-logo moet wel aanwezig zijn in de winkel of de bankautomaat waar u de kaart wilt gebruiken.

Wat veel mensen niet weten, is dat onze debetkaart ook bruikbaar is in landen buiten Europa. Hiervoor moet de Maestro-functie van de kaart worden opengesteld. U kunt dat heel makkelijk zelf doen via mobile banking of homebanking. 

Een kredietkaart biedt bijkomende voordelen

Met een kredietkaart kan uw zoon of dochter overal ter wereld betalen. Er zijn geen transactiekosten voor verrichtingen, ook niet in het buitenland. Voor geldopnemingen aan een automaat, zijn er wel kosten te betalen.

Bijkomend voordeel: wat uw kind uitgeeft, hoeft u niet onmiddellijk te betalen. De uitgaven gaan immers slechts één keer per maand van uw zichtrekening. Standaard kan er 2.500 euro per maand worden uitgegeven met een kredietkaart, maar u kunt een hogere limiet aanvragen via mobile banking, homebanking of bij uw bankagent. Ontdek hier ons kredietkaartaanbod.

Extra kosten van een studie of stage in het buitenland financieren

Een kind op Erasmus brengt best wat kosten met zich mee. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen die u een extra steun in de rug bieden.

Zo kunt u een Erasmus studiebeurs krijgen voor de studiekosten van uw kind. De aanvraag gebeurt via de onderwijsinstelling van uw student. Meer informatie over deze beurs kunt u hier lezen.

Bovendien kunt u ook een kredietlijn aanvragen of een persoonlijke lening aangaan om zwaardere facturen zonder zorgen te betalen.

Daarnaast is het nooit een slecht idee om een spaarpotje aan te gaan voor de toekomstige kosten van uw student. Lees hier enkele tips om eenvoudiger te sparen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een zichtrekening openen? Hier moet je op letten!

Het is al jaren een tendens: jongeren openen steeds vroeger een zichtrekening. Een debetkaart en mobile banking-app horen daar natuurlijk ook bij. En dat is absoluut een goede zaak. Maar wat is een zichtrekening nu eigenlijk precies? En waar moet je op letten als je een zichtrekening opent? Wij geven tips.

Lees verder

Op kot, maar hoe zit het met de financiering van de studies?

Studeren kost jaarlijks heel wat geld. De inschrijving, een computer, boeken, een kot ... U hebt er flink wat budget voor nodig en wie studerende kinderen heeft, zal het zeker aan zijn portefeuille voelen. Een opeenstapeling van kosten kan zo wel eens financiële tekorten veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen en financieringsmogelijkheden voor studenten en hun ouders waardoor studeren fiscaal haalbaar blijft: een studiebeurs of studietoelage of een studielening.

Lees verder

Verder studeren? Even uit je doppen kijken dan...

De middelbare school achter de rug en klaar om verder te studeren aan de hogeschool of universiteit? Dan moet je eerst een aantal belangrijke dingen onder de loep nemen, anders maak je misschien een foute keuze die je nog lang zal bijblijven.

Lees verder

Welke bank kiezen? Enkele tips!

Je bent jong en dynamisch en je gaat een bank kiezen voor het openen van een zicht- en spaarrekening of bijvoorbeeld voor een lening. Welke bank kies je het best? Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden bij het kiezen van een bank. We geven je een paar tips over hoe je dit moet aanpakken.

Lees verder