Taks op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro afgeschaft

Vermogen Fiscaliteit Actueel – 04 december 2019

In zijn arrest van donderdag 17 oktober 2019 verklaarde het Grondwettelijk Hof de taks van 0,15 % op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro ongrondwettelijk. Opgelet: deze taks wordt afgeschaft, maar de betrokken beleggers moeten deze taks nog betalen voor de referentieperiodes die uiterlijk op 30 september 2019 aflopen.

Taks op effectenrekeningen geannuleerd: waarom?

taks op effectenrekeningen geannuleerd 
De taks op de effectenrekeningen (TER) wordt afgeschaft.

Deze taks op roerende waarden werd in 2018 door de federale regering ingevoerd om de bijdrage van grote beleggers te verhogen. In 2018 bracht ze meer dan 226 miljoen euro op (bron: De Tijd).

Nadat er verschillende keren beroep tegen werd aangetekend, heeft het Grondwettelijk Hof beslist dat deze taks van 0,15 % op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro op verschillende vlakken in strijd was met het principe van gelijkheid en non-discriminatie:

  • sommige financiële instrumenten die op een effectenrekening staan (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, kasbons en warrants), zijn belastbaar en andere dan weer niet, zoals afgeleide producten, vastgoedcertificaten, thesauriebewijzen en depositobewijzen;
  • effecten op naam vallen ook niet onder de wet, op voorwaarde dat ze niet ingeschreven zijn op een effectenrekening;
  • het Hof merkt op dat een belegger met een effectenrekening van meer dan 500.000 euro de belasting kan ontduiken indien de effectenrekening verschillende titularissen heeft. Een voorbeeld: een effectenrekening van 800.000 euro met twee titularissen. In dat geval neemt de wet aan dat het deel van elk van hen evenredig is (400.000 euro) en dat geen van beide de belasting dus hoeft te betalen. Maar het is mogelijk dat een titularis een reëel deel van 700.000 euro heeft en de andere slechts 100.000 euro. In dat geval wordt de eerste dus bevoordeeld ten opzichte van iemand die 700.000 euro heeft op een effectenrekening waarvan hij de enige titularis is, waardoor er volgens het Grondwettelijk Hof dus een ’verschil in behandeling‘ ontstaat.

Wat u moet onthouden over de afschaffing van de taks op effectenrekeningen:

  • de taks is nog verschuldigd voor de referentieperiodes die uiterlijk 30 september 2019 aflopen;
  • de afschaffing van deze taks gebeurt niet met terugwerkende kracht (behalve wanneer al beroep werd aangetekend, zonder enige garantie op succes);
  • een wetsherziening of een fortuinbelasting is in de toekomst niet uit te sluiten.

Voor bijkomende informatie:

Om dieper op de taks op effectenrekeningen in te gaan

Lees onze blog van 2018: Wat betekent de effectentaks concreet voor u?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Hoe AI de wereld (en uw job) kan veranderen

De slimme chatbot ChatGPT verovert de wereld, zo lijkt het. Twee maanden na de lancering in november 2022 rondde de toepassing al de kaap van 100 miljoen gebruikers. Daarmee is ChatGPT de snelstgroeiende computertoepassing ooit: TikTok deed er 9 maanden over om hetzelfde aantal gebruikers aan te trekken en Instagram had daar 2,5 jaar voor nodig. Opeens duiken overal jubel- en doemberichten op over hoe artificiële intelligentie ons leven zal veranderen. Nemen slimme algoritmes straks onze jobs over, of maken ze die juist waardevoller? En biedt AI ook een kans voor investeerders?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent