Te koop: totaal te renoveren huis. Hoe schat u de kosten in?

Wonen Budget Renoveren – 11 maart 2019

U hebt een leuk huis gezien, maar het is volledig te verbouwen en u zou er graag meteen ook ingrijpende energetische renovatiewerken in uitvoeren. U twijfelt of al die renovatie- en verbouwingswerken wel binnen uw budget passen. Maar de buurt bevalt u, er zijn voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer en scholen, en de woning biedt veel ruimte. Hoe komt u te weten hoeveel het huis en de totaalrenovatie zullen kosten?

Laat de renovatiekosten berekenen door een architect

renovatie
Een leuke woning gezien, maar totaal te renoveren? Met de hulp van een architect kunt u de kostprijs van de renovatiewerken goed inschatten.

Een architect kan u vertellen of het huis zijn prijs waard is, welke renovatie- en verbouwingswerken dringend zijn en wat er kan wachten. Maar elk project is anders. Als de architect weet wat uw plannen concreet inhouden, kan hij u ook een idee geven van de honoraria en de kostprijs van de renovaties. Maar alles staat of valt met zijn takkenpakket, de staat van het project, het type bouwheer enz.

Over welke renovaties geeft de architect advies?

Een architect zal bij een bezoek niet alleen oog hebben voor de structuur van het huis, maar ook waar u op energie kunt besparen door ingrijpende energetische renovaties door te voeren:

  • stabiliteit
  • dak
  • oriëntatie
  • metselwerk en voegen
  • nutsvoorzieningen
  • verwarmingssysteem & risico op CO-vergiftiging
  • beglazing
  • isolatie
  • vocht- of schimmelvlekken, huiszwam

Hij kan ook, net zoals de notaris, opzoekingen doen rond de volgende aspecten:

  • risico op overstromingen
  • aard van de grond
  • beschermd gebouw / bouwkundig erfgoed
  • erfdienstbaarheden
  • onteigening
  • verkaveling
  • bouwovertredingen
  • beperkingen inzake verbouwingen en uitbreidingen

Zijn de aankoop van de woning en de renovatie de moeite waard?

Het zijn zaken die enkel een expert ter zake correct kan inschatten. De architect kan u op basis van de bovenstaande aspecten:

  • verzekeren dat de woning geschikt is voor het gebruik dat u voor ogen hebt en dat het correct geprijsd is;
  • voor de verbouwingen en renovaties een inschatting bezorgen van de renovatiekosten die u moet maken om het huis in orde te brengen of aan te passen aan uw smaak, wensen en behoeften.

Een architect in uw streek vinden? Kijk op www.zoekeenarchitect.be.

Twijfelt u nog om een huis te kopen?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is.

Doe de online test.

Maar wacht niet tot u uw droomhuis gevonden hebt, om al eens met ‘de bank’ te gaan praten. Op basis van uw inkomen, uw gezins- en professionele situatie en ambities kunt u al een budget vooropstellen. Handig weetje bij de zoektocht naar uw toekomstige woning!

Maak gerust een afspraak!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder