Weldra een verhuizing? Tips om geld uit te sparen.

Wonen Budget Gezin – 19 juni 2015

Verhuizen. Het brengt vaak stress en uitgaven (in geld en in energie) met zich mee. Wat kunt u doen om alles goed te laten verlopen en de kosten te drukken? Hier een paar handige tips voor een slimme verhuizing.

Een persoonlijke lening is een zeer praktische oplossing als u zowel de verhuizing als de werkzaamheden in uw nieuwe woning wenst te financieren.

Als u een beroep doet op een professionele verhuisfirma

1. Kies de juiste periode

Verhuis liever niet tijdens schoolvakanties, tijdens de zomer of op het einde van de maand. Als u een beroep doet op een verhuisfirma, kunnen de prijzen schommelen met 20 tot wel 50 %.

2. Sorteer uw spullen

We hoeven u niet te vertellen dat hoe minder u te vervoeren hebt, hoe beter! Maak dus een selectie in uw bezittingen, meubelen en kledij. Verhuizen is dé gelegenheid om overtollige spullen weg te doen.

3. Laat offertes opmaken

Het beste is om 3 offertes te laten opmaken (ze zijn gratis). Om onaangename verrassingen te vermijden, vraagt u best aan de verantwoordelijke van de verhuisfirma om tot bij u te komen voor het opstellen van de offerte.

Om een idee te hebben van de prijs, vindt u op internet vergelijkingstools voor verhuisfirma's.

4. Verzeker u voor gebroken voorwerpen

Uw contract bij een vakman voorziet gedeeltelijk in een verzekering voor voorwerpen die breken tijdens de verhuis. Maar als u waardevolle voorwerpen bezit, is een aanvullende schadeverzekering misschien wel nuttig.

Sluit een lening op afbetaling af

Als u zowel de verhuizing door een firma als de werkzaamheden in uw nieuwe woning wenst te financieren, opteer dan voor een persoonlijke lening. Dat is een zeer praktische oplossing.

Regelt u de verhuizing liever zelf?

1. Maak een schatting van het laadvolume

Sorteer uw spullen, bepaal daarna de grootte en het gewicht van de dozen, meubelen en voorwerpen die mee moeten. Op die manier hebt u een schatting van het laadvolume en kunt u bepalen welk soort voertuig u nodig hebt.

2. Welk voertuig huurt u best?

De huur van een geschikt voertuig neemt een flinke hap uit het verhuisbudget. Zou u een voertuig kunnen lenen van een kennis (vriend, familielid, bouwvakker, ambachtsman enz.)?

Zo niet, moet u een beroep doen op een firma die speciale voertuigen verhuurt.

Begin er minstens 1 maand op voorhand al aan. Zo kunt u er zelf een uur en een dag uitkiezen wanneer het goedkoper is en bent u er zeker van dat het voertuig van uw keuze beschikbaar is.

3. Denk aan de kleine details

Stel u een paar belangrijke vragen om niet voor onaangename verrassingen komen te staan: Wat zijn de afmetingen van de straat, het trottoir, de lift, de trappen? Kan ik gemakkelijk parkeren in de buurt om te laden bij vertrek en te lossen bij aankomst? Wat is de gemakkelijkste weg?

4. Vraag hulp aan uw vrienden

Vele handen maken het werk licht! Verwittig uw kennissen dus lang genoeg op voorhand om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn.

Vraag premies en financiële  hulp aan voor de verhuizing

Als u een bescheiden inkomen hebt is, kunt u in bepaalde gevallen een tegemoetkoming krijgen in de huurprijs als u verhuist. De voorwaarden verschillen naargelang van het gewest en zijn behoorlijk streng. Elk Gewest biedt 2 soorten financiële hulp aan: de eenmalige installatiepremie en de huurtoelage Meer info over de toekenningsvoorwaarden en -procedures:

Tegemoetkoming in de huurprijs in het Vlaams Gewest

Tegemoetkoming in de huurprijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Tegemoetkoming in de huurprijs in het Waals Gewest

Let op, geld lenen kost ook geld!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Is het nog haalbaar voor jongeren om een huis te kopen?

Huizen en appartementen worden de laatste jaren alsmaar duurder. Voor wie aan de start van zijn professionele en familiale leven staat, betekent meteen een eigendom verwerven vaak een te zware financiële dobber. We vroegen aan Frank Goossens, hoofd kredieten bij AXA Bank, of jongeren anno 2018 nog wel zo gemakkelijk een eigen woonst kunnen kopen.

Kopen of huren? Het financiële plaatje

Een eigen woning kopen is verstandiger dan heel uw leven te blijven huren, zo wordt algemeen aangenomen. Maar is dat wel zo? Wel, de waarheid ligt vaak ergens in het midden. Bij de beslissing om te kopen of te huren hangt af veel van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie. Een belangrijke factor daarin is het financiële plaatje.

Steeds meer Belgen sluiten woonkrediet alleen af

In 2017 werd 1 op 3 woonkredieten bij AXA Bank op naam van één persoon afgesloten. Het aandeel klanten dat zonder partner een lening afsluit is de laatste 3 jaar gestegen met 14%. Een mogelijke verklaring voor deze evolutie is het stijgend aantal alleenstaanden in België. Maar het zou ook kunnen dat meer klanten bewust ervoor kiezen om alleen een hypothecair krediet af te sluiten, ook al hebben ze een partner.

Uw huis inruilen voor een appartement: hoe zit dat met de financiering?

U bent van plan om uw gezinswoning van de hand te doen en er iets kleiner en comfortabeler voor te kopen. Vanaf een bepaalde leeftijd een logische beslissing, en meer en meer senioren zetten dan ook de stap naar een appartement. Ontdek hoe u uw huis best verkoopt en uw nieuwe woonst op de best mogelijke manier financiert.

Kopen of huren, wat doet u best ?

Investeren in een eigen woning als zekerheid voor later, is dat een goed idee? Of kunt u net zo goed blijven huren? De meningen hierover lopen sterk uiteen. Maar wat is dan het beste: kopen of huren? Het antwoord hangt af van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie, zowel familiaal, financieel als professioneel.