Weldra een verhuizing? Tips om geld uit te sparen.

Wonen Budget Gezin – 19 juni 2015

Verhuizen. Het brengt vaak stress en uitgaven (in geld en in energie) met zich mee. Wat kunt u doen om alles goed te laten verlopen en de kosten te drukken? Hier een paar handige tips voor een slimme verhuizing.

Een persoonlijke lening is een zeer praktische oplossing als u zowel de verhuizing als de werkzaamheden in uw nieuwe woning wenst te financieren.

Als u een beroep doet op een professionele verhuisfirma

1. Kies de juiste periode

Verhuis liever niet tijdens schoolvakanties, tijdens de zomer of op het einde van de maand. Als u een beroep doet op een verhuisfirma, kunnen de prijzen schommelen met 20 tot wel 50 %.

2. Sorteer uw spullen

We hoeven u niet te vertellen dat hoe minder u te vervoeren hebt, hoe beter! Maak dus een selectie in uw bezittingen, meubelen en kledij. Verhuizen is dé gelegenheid om overtollige spullen weg te doen.

3. Laat offertes opmaken

Het beste is om 3 offertes te laten opmaken (ze zijn gratis). Om onaangename verrassingen te vermijden, vraagt u best aan de verantwoordelijke van de verhuisfirma om tot bij u te komen voor het opstellen van de offerte.

Om een idee te hebben van de prijs, vindt u op internet vergelijkingstools voor verhuisfirma's.

4. Verzeker u voor gebroken voorwerpen

Uw contract bij een vakman voorziet gedeeltelijk in een verzekering voor voorwerpen die breken tijdens de verhuis. Maar als u waardevolle voorwerpen bezit, is een aanvullende schadeverzekering misschien wel nuttig.

Sluit een lening op afbetaling af

Als u zowel de verhuizing door een firma als de werkzaamheden in uw nieuwe woning wenst te financieren, opteer dan voor een persoonlijke lening. Dat is een zeer praktische oplossing.

Regelt u de verhuizing liever zelf?

1. Maak een schatting van het laadvolume

Sorteer uw spullen, bepaal daarna de grootte en het gewicht van de dozen, meubelen en voorwerpen die mee moeten. Op die manier hebt u een schatting van het laadvolume en kunt u bepalen welk soort voertuig u nodig hebt.

2. Welk voertuig huurt u best?

De huur van een geschikt voertuig neemt een flinke hap uit het verhuisbudget. Zou u een voertuig kunnen lenen van een kennis (vriend, familielid, bouwvakker, ambachtsman enz.)?

Zo niet, moet u een beroep doen op een firma die speciale voertuigen verhuurt.

Begin er minstens 1 maand op voorhand al aan. Zo kunt u er zelf een uur en een dag uitkiezen wanneer het goedkoper is en bent u er zeker van dat het voertuig van uw keuze beschikbaar is.

3. Denk aan de kleine details

Stel u een paar belangrijke vragen om niet voor onaangename verrassingen komen te staan: Wat zijn de afmetingen van de straat, het trottoir, de lift, de trappen? Kan ik gemakkelijk parkeren in de buurt om te laden bij vertrek en te lossen bij aankomst? Wat is de gemakkelijkste weg?

4. Vraag hulp aan uw vrienden

Vele handen maken het werk licht! Verwittig uw kennissen dus lang genoeg op voorhand om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn.

Vraag premies en financiële  hulp aan voor de verhuizing

Als u een bescheiden inkomen hebt is, kunt u in bepaalde gevallen een tegemoetkoming krijgen in de huurprijs als u verhuist. De voorwaarden verschillen naargelang van het gewest en zijn behoorlijk streng. Elk Gewest biedt 2 soorten financiële hulp aan: de eenmalige installatiepremie en de huurtoelage Meer info over de toekenningsvoorwaarden en -procedures:

Tegemoetkoming in de huurprijs in het Vlaams Gewest

Tegemoetkoming in de huurprijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Tegemoetkoming in de huurprijs in het Waals Gewest

Let op, geld lenen kost ook geld!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Renovatiepremies in Vlaanderen

Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. Zo helpt BENOveren u beter te renoveren: goed gepland en energiezuiniger. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast een beetje op weg.

Lees verder

Te koop: totaal te renoveren huis. Hoe schat u de kosten in?

U hebt een leuk huis gezien, maar het is volledig te verbouwen en u zou er graag meteen ook ingrijpende energetische renovatiewerken in uitvoeren. U twijfelt of al die renovatie- en verbouwingswerken wel binnen uw budget passen. Maar de buurt bevalt u, er zijn voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer en scholen, en de woning biedt veel ruimte. Hoe komt u te weten hoeveel het huis en de totaalrenovatie zullen kosten?

Lees verder

Waalse verzekering tegen inkomensverlies: gratis bescherming van uw thuis

Op uw verzoek sluit het Waals Gewest gratis in uw naam een ‘verzekering tegen inkomensverlies’ af in het kader van een hypothecaire lening voor de bouw, aankoop of renovatie van uw woning. Die verzekering zal onder bepaalde voorwaarden de afbetalingen van uw lening gedeeltelijk op zich nemen bij totale en onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of op non-actiefstelling. Een overzicht.

Lees verder

60% van de jongeren krijgt financiële steun bij aankoop woning

Twintig jaar geleden kreeg slechts 22% van de jongeren financiële hulp bij de aankoop van hun eerste woning. Nu ligt dat duidelijk anders: 6 op 10 jongvolwassenen wordt vandaag op één of andere manier financieel gesteund door hun ouders wanneer ze hun eigen woning kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van InSites Consulting, dat in opdracht van AXA Bank 600 Belgen ondervroeg. Ontdek de conclusies van het onderzoek in deze blog.

Lees verder

Wat is een hypothecair krediet?

Droomt u ervan om uw huis te kopen of te (ver)bouwen? Maar net zoals bijna iedereen hebt u niet voldoende spaargeld om dat helemaal zelf te bekostigen? Wel, dan brengt een hypothecair krediet misschien soelaas.

Lees verder