Toch renoveren in 2016: zes goede redenen

Wonen Renoveren – 04 mei 2016

Vanaf 12 februari 2016 moet een woning minstens 10 jaar oud zijn om te kunnen renoveren tegen het verlaagde btw-tarief van 6%. Vroeger was dat 5 jaar. In sommige gegvallen wordt renoveren dus duurder. Maar er zijn nog heel wat andere factoren die een renovatie in 2016 toch nog interessant kunnen maken.

Renoveren? Goed idee!

  premies voor rationeel energiegebruik

  De bestaande REG-premies voor rationeel energiegebruik blijven zeker nog tot juli 2016 behouden maar worden waarschijnlijk herzien vanaf de tweede helft van 2016. Nu al staat vast dat sommige premies worden afgebouwd, zoals die voor dakisolatie.

  renovatiepremie

  Sinds 1 december 2015 stimuleert de nieuwe renovatiepremie kleinere renovatiewerken aan woningen ouder dan 25 jaar. Afhankelijk van onder meer uw inkomen kunt u gespreid over twee aanvragen maximaal 10.000 euro aan premie krijgen voor vier verschillende soorten werken: structurele werken, buitenschrijnwerk, technische installaties en dakwerken. Voor deze werken verandert het btw-tarief niet: dat blijft 6 procent omdat het gaat om woningen ouder dan 10 jaar.

  renovatiepact

  In het kader van het renovatiepact werken heel wat werkgroepen aan concrete voorstellen tegen mei 2016. Dit actieplan moet de renovatiegraad van de Vlaamse woningen sterk verhogen en hun energieprestatie optimaliseren tot het bijna-energieneutraal niveau of BEN-niveau.

  dakisolatienorm

  De verplichte dakisolatienorm leidt al sinds 2015 tot strafpunten bij de beoordeling van de woning indien het dak niet voldoet inzake isolatie. Vanaf 2020 zal dat nog meer gevolgen hebben. Op tijd isoleren is dus de boodschap.

  lagere schenkbelasting

  De nieuwe schenkbelasting in Vlaanderen ondersteunt renovatie-activiteiten. Jammer genoeg is de extra verlaging van de schenkbelasting als men de geschonken woning binnen de 5 jaar energiezuinig renoveert nog niet echt gekend.

  Zowel voor schenkingen in rechte lijn (tussen (groot)ouders en (klein)kinderen) als voor schenking aan andere personen is er zo’n extra verlaging van de schenkingsrechten mogelijk. 

  lage rente

  Door de lage rentevoeten brengt spaargeld minder op en is lenen goedkoper. Een extra stimulans om wel te renoveren dus. Bereken je lening.

   

Hebt u concrete renovatieplannen? Bestel zeker de gratis AXA Bank bouwgids met 68 pagina’s info, tips en weetjes over kopen, bouwen en verbouwen.

Bron: Netto – De Tijd

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan