Uw kind leren sparen: hoe doet u dat?

Dagelijks leven Gezin Sparen – 09 juli 2018

Wij Belgen zijn verwoede spaarders en daar zijn we toch wel een beetje trots op. Die eigenschap willen we dan ook graag aan onze kinderen doorgeven. Leren sparen begint voor de allerjongsten bij zakgeld. Maar daar stopt het niet. Daarom deze tips om uw nakomelingen bewust te leren omgaan met hun zakgeld.

Vanaf welke leeftijd moet u zakgeld beginnen geven?

Spaarrekening voor uw kind: kind met spaarpot
Door zelf te sparen voor een gitaar, een gsm, een laptop ... ondervindt een kind zelf wat de voordelen van sparen zijn.

De leeftijd waarop ouders zakgeld beginnen geven, varieert sterk. Toch zijn er een aantal oriëntatiepunten:

  • Vanaf ongeveer 6 jaar leren kinderen rekenen. Op die leeftijd weten ze alleen dat ze met geld iets kunnen kopen. Veel zakgeld geven heeft dus in principe weinig nut.
  • Vanaf 7 à 8 jaar wordt er op de speelplaats al eens iets geruild: knikkers, kaarten … Kinderen beseffen daardoor beter waar geld voor staat.
  • Op de leeftijd van 9 à 10 jaar volgt dan het inzicht in de waarde van geld: ze begrijpen dan al beter waarom sparen belangrijk is. De ideale leeftijd om er bewust mee te leren omgaan.

Waarom zakgeld geven?

Is het eigenlijk wel nodig om uw kind zakgeld te geven? Sommige ouders kiezen er bewust voor om dat niet te doen. Toch heeft zakgeld geven heel wat voordelen. Een kind dat zakgeld krijgt, leert om verantwoord met geld om te gaan.

Natuurlijk willen uw kleine kapoenen in eerste instantie dat zakgeld direct gebruiken om allerlei spullen te kopen. Maar als ze echt alles kopen wat hun hartje verlangt – snoep, speelgoed, kleine prullen – dan is hun geld al snel op.

Kinderen moeten dus eerst leren om hun budget te beheren en te sparen.

Leer uw kind zijn zakgeld goed te besteden

Zakgeld geven op zich is niet voldoende. Veel belangrijker is dat u met uw kinderen praat over geld en over sparen. Moedig ze aan om goed na te denken voor ze iets kopen.

Natuurlijk zullen ze wel eens spijt krijgen van een aankoop. Beter dat ze die fouten nu maken, op een kleine schaal, dan later wanneer de gevolgen veel zwaarder zijn.

Gebruik zakgeld niet als een straf of beloning. Uw loon vermindert tenslotte ook niet zomaar als u eens een mindere dag hebt. En krijgt u extra geld omdat u braaf bent geweest?

Zakgeld dient om uw kind financiële verantwoordelijkheid te leren. Daarom geeft u het best op een vast tijdstip en staat het bedrag vast. Wat u wel kunt doen, is extra zakgeld geven in ruil voor klusjes. Loon naar werken.

Niet genoeg zakgeld?

Rond 15 à 16 jaar hebben tieners vaak andere behoeften. Wat als uw kind om meer geld vraagt? U wilt natuurlijk niet dat uw hartendief iets tekort komt, maar al te snel toegeven in zulke gevallen zendt een verkeerde boodschap.

Uw kind leert niet om een budget te beheren als het telkens meer krijgt zodra het portemonneetje leeg is. Niet toegeven dus. Maar als er werkelijk elke keer geld tekort is, dan kijkt u beter eens samen naar de uitgaven.

Wat moeten uw kinderen allemaal betalen van hun zakgeld? Gaat het alleen maar om een traktatie hier en daar voor zichzelf? Dan hoeft het niet om een groot bedrag te gaan. Maar als ze van dat zakgeld cadeautjes voor familie, een snack na de sportclub en dan nog eens een eigen gsm-rekening moeten betalen, dan moet het bedrag dat ook weerspiegelen.

Sparen lukt niet voor uw kind?

Kinderen hebben vaak moeite met sparen. Probeer dan eens om een spaardoel te zetten. Wilt uw nakomeling heel graag een gitaar, een gsm, een laptop …? Door daar een lange tijd voor te sparen en het gedroomde product uiteindelijk met eigen geld te kunnen kopen, ondervindt het kind zelf wat de voordelen van sparen zijn.

Geef zelf ook het juiste voorbeeld. Weet uw zoon of dochter bijvoorbeeld dat u elke maand geld aan de kant zet om later een universitaire opleiding te betalen? Of dat u een half jaar hebt gespaard om de familievakantie te betalen?

Als u gaat winkelen met uw kinderen, vertel dan waar u allemaal rekening mee houdt voor u iets koopt. Zo beseffen ze dat je niet zomaar alles kunt kopen en leren ze keuzes maken.

Een rekening openen voor uw kind

Vanaf 12 jaar kunnen kinderen een zichtrekening hebben, met een debetkaart. Zo kunnen ze regelmatig het saldo en de rekeninguittreksels controleren om hun eigen budget in de gaten te houden. En jong geleerd is oud gedaan.

Daarnaast kunt u een spaarrekening openen in naam van uw kind. Dat maakt sparen heel wat gemakkelijker. Met automatisch sparen bijvoorbeeld gaat er elke maand een vast bedrag naar die kinderspaarrekening. En ook geld voor een verjaardag of voor nieuwjaar kan terecht op die spaarrekening voor kinderen. Zo heeft uw kind na een tijdje vast al een mooi spaarpotje verzameld.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Een sauna kopen, waarom niet?

Het thema 'wellness' krijgt jaar na jaar meer aandacht. Jezelf verwennen, tijd nemen voor jezelf, … het is zo fijn, zeker in coronatijden. Wat is er aangenamer dan de weldadige warmte van een sauna? Beter nog, een sauna in uw huis of tuin? Een kort overzicht van de voordelen van een sauna.

Lees verder