Uw kind leren sparen

Dagelijks leven Gezin Sparen – 17 juni 2015

Wij Belgen zijn verwoede spaarders en daar zijn we toch wel een beetje trots op. Die eigenschap willen we dan ook graag aan onze kinderen doorgeven. Leren sparen begint voor de allerjongsten bij zakgeld. Maar daar stopt het niet. Daarom deze tips om uw nakomelingen bewust te leren omgaan met hun zakgeld.

Vanaf welke leeftijd?

Door zelf te sparen voor een gitaar, een gsm, een laptop ... ondervindt een kind zelf wat de voordelen van sparen zijn.

De leeftijd waarop ouders zakgeld beginnen geven, varieert sterk. Toch zijn er een aantal oriëntatiepunten: kinderen leren bijvoorbeeld rekenen vanaf ongeveer 6 jaar. Op die leeftijd weten ze alleen dat ze met geld iets kunnen kopen. Veel zakgeld geven heeft dus in principe weinig nut.

Vanaf 7 à 8 jaar wordt er op de speelplaats al eens iets geruild: knikkers, kaarten … Daardoor beseffen kinderen beter waar geld voor staat. Op de leeftijd van 9 à 10 jaar volgt dan het inzicht in de waarde van geld: ze begrijpen dan al beter waarom sparen belangrijk is.

Waarom zakgeld?

Is het eigenlijk wel nodig om uw kind zakgeld te geven? Sommige ouders kiezen er bewust voor om dat niet te doen. Toch heeft zakgeld geven heel wat voordelen. Een kind dat zakgeld krijgt, leert om verantwoord met geld om te gaan.

Natuurlijk willen uw kleine kapoenen in eerste instantie dat zakgeld direct gebruiken om allerlei spullen te kopen. Maar als ze echt alles kopen wat hun hartje verlangt – snoep, speelgoed, kleine prullen – dan is hun geld al snel op. Kinderen moeten dus eerst leren om hun budget te beheren en te sparen.

Begeleiding

Zakgeld geven op zich is niet voldoende. Veel belangrijker is dat u met uw kinderen praat over geld en over sparen. Moedig ze aan om goed na te denken voor ze iets kopen. Natuurlijk zullen ze wel eens spijt krijgen van een aankoop. Beter dat ze die fouten nu maken, op een kleine schaal, dan later wanneer de gevolgen veel zwaarder zijn.

Gebruik zakgeld niet als een straf of beloning. Uw loon vermindert tenslotte ook niet zomaar als u eens een mindere dag hebt. En krijgt u extra geld omdat u braaf bent geweest? Zakgeld dient om uw kind financiële verantwoordelijkheid te leren. Daarom geeft u het best op een vast tijdstip en staat het bedrag vast. Wat u wel kunt doen, is extra zakgeld geven in ruil voor klusjes. Loon naar werken.

Niet genoeg?

Wat als uw kind om meer geld vraagt? U wilt natuurlijk niet dat uw hartendief iets tekort komt, maar al te snel toegeven in zulke gevallen zendt een verkeerde boodschap. Uw kind leert niet om een budget te beheren als het telkens meer krijgt zodra het portemonneetje leeg is. Niet toegeven dus. Maar als er werkelijk elke keer geld tekort is, dan kijkt u beter eens samen naar de uitgaven.

Wat moeten uw kinderen allemaal betalen van hun zakgeld? Gaat het alleen maar om een traktatie hier en daar voor zichzelf, dan hoeft het niet om een groot bedrag te gaan. Maar als ze van dat zakgeld cadeautjes voor familie, een snack na de sportclub en dan nog eens een eigen gsm-rekening moeten betalen, dan moet het bedrag dat ook weerspiegelen.

Sparen lukt niet?

Heeft uw kind moeite met sparen? Probeer dan eens om een spaardoel te zetten. Wilt uw nakomeling heel graag een gitaar, een gsm, een laptop …? Door daar een lange tijd voor te sparen en het gedroomde object uiteindelijk met eigen geld te kunnen kopen, ondervindt het kind zelf wat de voordelen van sparen zijn.

Geef zelf ook het juiste voorbeeld. Weet uw zoon of dochter bijvoorbeeld dat u elke maand geld aan de kant zet om later een universitaire opleiding te betalen? Of dat u een half jaar hebt gespaard om de familievakantie te betalen? Als u gaat winkelen met uw kinderen, vertel dan waar u allemaal rekening mee houdt voor u iets koopt. Zo beseffen ze dat je niet zomaar alles kunt kopen en leren ze keuzes maken.

Bankrekening

Vanaf 12 jaar kunnen kinderen een zichtrekening hebben, met een bankkaart. Zo kunnen ze regelmatig het saldo en de rekeninguittreksels controleren om hun eigen budget in de gaten te houden. En jong geleerd is oud gedaan.

Daarnaast kunt u een spaarrekening openen in naam van uw kind. Dat maakt sparen heel wat gemakkelijker Met automatisch sparen bijvoorbeeld gaat er elke maand een vast bedrag naar die spaarrekening. En ook geld voor een verjaardag of voor nieuwjaar kan daar terecht. Zo heeft uw kind na een tijdje vast al een mooi spaarpotje verzameld.

  

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoeveel spaargeld moet u hebben?

Hoeveel spaargeld moet er op uw spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te betalen? Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen te weinig spaargeld op hun rekening hebben. Vaak wordt aangenomen dat het driedubbele van uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het aangewezen om 6 keer uw maandloon te voorzien. Welk bedrag moet u aanhouden als spaarbuffer? Het antwoord vindt u hier.

Defensief rijden is verstandig rijden!

Wie een rijbewijs haalt, is jammer genoeg niet meteen een prima chauffeur. Autorijden is, net zoals veel andere menselijke activiteiten, een kwestie van talent, concentratie en ervaring. En daarbij is defensief rijden ongetwijfeld de juiste weg. Maar wat is ‘defensief rijden’ nu precies?

Vrouwen en geld: kloppen de cliches?

Zijn vrouwen voorzichtiger met geld? Draagt de man de broek? AXA Bank ging binnen haar klantenportefeuille op zoek naar antwoorden op een aantal gangbare clichés over vrouwen en geld. Uit de analyse van AXA Bank komen een aantal opvallende vaststellingen naar voor.

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn nu de juiste cijfers?