Vandaag minder belastingen, morgen meer pensioen? Dat kan perfect!

Vermogen Pensioen Fiscaliteit – 28 november 2016

Weet u hoeveel pensioen u precies zal trekken wanneer u stopt met werken? Neen? Troost u, weinig mensen hebben daar een idee van. Wat we wel allemaal vermoeden en verwachten, is dat ons inkomen zal dalen en onze levensstandaard dus ook. Ons wettelijk pensioen ligt immers tot 700 euro lager dan in onze buurlanden.
Pensioensparen is gemakkelijk, haalbaar voor de meesten onder ons en dubbel doeltreffend, want het koppelt een fiscaal voordeel vandaag aan een extra inkomen morgen.

Een werknemer die exact even lang ­gewerkt heeft en exact evenveel verdiend heeft, krijgt in ons land gemiddeld het laagste wettelijke pensioen van de regio: 1.155 euro bruto per maand. In Duitsland ligt het bedrag 11,66 % hoger, in Luxemburg 42% en in Frankrijk 43 %. In Nederland - waar een aanvullende pensioenverzekering verplicht is - krijgen werknemers op rust zelfs 66% meer: 1.861 euro bruto (bron: HLN – 18/04/15).

Ter inleiding: in België is het pensioen opgebouwd rond vier pijlers.

Eerste pijler

Het wettelijk pensioen uitbetaald door de overheid en verschillend voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren.

Tweede pijler

Het aanvullend pensioen aangeboden door werkgevers aan hun werknemers via een groepsverzekering of een pensioenfonds (wat dus iets anders is dan een pensioenspaarfonds). 

Derde pijler 

Het aanvullend pensioen op persoonlijk initiatief dat een fiscaal voordeel oplevert. 

Vierde pijler 

De traditionele spaar- en beleggingsformules zonder fiscaal voordeel.

Pensioensparen: een verstandige zet met dubbel voordeel

Goed dat er zoiets bestaat als pensioensparen: een manier om een appeltje voor de dorst te laten groeien en meteen ook minder belastingen te betalen. Pensioensparen is gemakkelijk, haalbaar voor de meesten onder ons en dubbel doeltreffend, want het koppelt een fiscaal voordeel vandaag aan een extra inkomen morgen, nadat u een punt hebt gezet achter uw professionele activiteiten.

Beslist u om die dubbelslag te slaan en met pensioensparen te starten – iets wat u eigenlijk niet vroeg genoeg in uw volwassen leven kunt doen – dan moet u wel nog een paar keuzes maken. Want er zijn verschillende beleggingsformules die een fiscaal voordeel bieden en zorgen voor een aanvullend pensioen. Wees u er wel van bewust dat, afhankelijk van de gekozen formule, het fiscale voordeel kan variëren, net zoals het potentieel rendement op lange termijn. Uw spaargeld is ook niet altijd in dezelfde mate beschermd.

Verschillende formules met andere kenmerken

Enerzijds is er het pensioensparen, waarbij u de keuze hebt tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering. Anderzijds de gewone levensverzekering. Het is dus belangrijk vooraf voldoende informatie te verzamelen om optimaal te kunnen kiezen. Veel zal immers afhangen van uw leeftijd en uw beleggersprofiel. Is uw pensioen nog ver weg of zit u er dichtbij? Bent u niet bang van wat risico of kiest u eerder voor meer zekerheid?

  • Een pensioenspaarfonds: beleggingsfondsen die beheerd worden door een bank of een beursvennootschap en speciaal werden opgericht voor pensioensparen. Ze geven recht op belastingvermindering. Uw inleg is niet beschermd en u loopt dus enig risico op verlies, maar op lange(re) termijn biedt dit soort belegging ook meer kans op een hoger rendement dan een belegging met minder risico's. 
  • Een pensioenspaarverzekering: een levensverzekering die recht geeft op een belastingvermindering in het kader van het pensioensparen. Uw inleg is hier beschermd en dus loopt u geen enkel risico, maar normaal gezien zal het rendement op lange termijn lager zijn dan dat van een pensioenspaarfonds.
  • Een gewone levensverzekering: levensverzekeringscontracten met kapitaalgarantie en een gewaarborgd minimumrendement. Door de risicoloze formule ligt het rendement op lange termijn waarschijnlijk lager dan bij pensioenspaarfondsen. De fiscale regels zijn ook anders dan bij het pensioensparen, maar er is en blijft een belastingvoordeel.

Een jaarlijks maximumbedrag

De jaarlijkse storting die in aanmerking komt voor belastingvoordeel is beperkt. Bij het pensioensparen is het maximum voor iedereen gelijk: 940 euro in 2015, met een belastingvoordeel van 30%, wat neerkomt op 282 euro.

Voor de gewone levensverzekering wordt het netto belastbaar inkomen in rekening gebracht en geldt deze formule: (netto belastbaar inkomen x 6%) + 171 euro. De maximale storting werd vroeger elk jaar geïndexeerd. Voor de inkomstenjaren 2014 tot en met 2017 werd die indexering echter geschrapt en het maximumbedrag bevroren op het niveau van 2013: 2.260 euro per belastingplichtige.

Welke financiële producten bestaan er?

Het gamma pensioenspaarfondsen is beperkt. Daarbij kunt u meestal kiezen uit drie soorten fondsen met elk een andere verhouding van aandelen en obligaties. Dynamische fondsen beleggen voornamelijk in aandelen. Neutrale fondsen kiezen voor een goed evenwicht. En defensieve fondsen gaan voor een overwicht aan obligaties. Aan u om te kiezen wat voor u belangrijker is: zekerheid of risico. 

Bij de levensverzekeringen zijn er voornamelijk twee soorten waarbij u uw inleg volledig terugkrijgt minus kosten en belasting. Ten eerste de contracten met een gewaarborgd minimumrendement van bijvoorbeeld 2,50 % met als extraatje eventueel een winstdeelneming. Ten tweede de contracten met een gewaarborgd minimumrendement van (bijna) 0 % waarbij de eventuele winstdeelneming (bijna) het enige rendement vormt. Verder zijn er producten in de zogenaamde tak21 en tak23. Lees daar hier meer over.

Verstandig kiezen

Voor een maximaal voordeel kiest u beter niet op gelijk welke leeftijd zomaar een belegging. Hoe dichter u bij de datum zit waarop u het opgebouwde kapitaal wilt opvragen, hoe veiliger u best belegt. Ga dus elk jaar opnieuw na of u nog goed zit qua product en beleggingsformule. Want switchen naar een ander pensioenspaarfonds bijvoorbeeld is altijd mogelijk.

Door verstandig te kiezen kunt u dus op een belastingvermindering rekenen. Zo krijgt u 30 % van het belegde bedrag terug. Maar let wel op: de eindbelasting (8% voor de inkomsten 2015) die u op uw 60ste moet betalen kan uw opbrengst wel wat temperen. Meestal bedraagt die ongeveer 8%. De overheid heeft ook beslist 5 jaar lang – van 2015 tot 2019 – een jaarlijkse ‘voorafbelasting’ van 1% te heffen. Toch blijft zo'n belegging waarschijnlijk interessanter dan een belegging zonder fiscaal extraatje.

Doe nu meteen de simulatie

Hier kunt u een simulatie doen van het fiscale voordeel dat pensioensparen u kan opleveren. U vindt er ook meer praktische info over de pensioenspaarfondsen die AXA Bank promoot. Besluit u te kiezen voor een van die fondsen, dan zal uw AXA Bankagent natuurlijk altijd eerst uw beleggersprofiel opstellen of bijwerken en uw beleggingsplannen grondig met u bespreken.

Meer interessante info vindt u in het pensioendossier van Testaankoop Invest, op febelfin.be, de website van de financiële sector in ons land, bij de Rijksdienst voor Pensioenen en de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Ook de webstek van de Ombudsman voor de Pensioenen kan interessant zijn.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kracht van rente op rente

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij pensioensparen een sneeuwbaleffect teweegbrengt.

Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

Pensioenfonds of pensioenverzekering: pro's en contra's

U wilt graag regelmatig sparen voor later, maar dan wel op voorwaarde dat u daarvoor elke maand een haalbaar bedrag opzij kunt zetten. Dan is pensioensparen door het fiscaal voordeel daarvoor de geknipte formule. De eerste knoop die u moet doorhakken als beginnend pensioenspaarder, is of u best instapt in een pensioenfonds of een pensioenverzekering. Laat u bij uw keuze leiden door de volgende vraag: gaat u voor zekerheid of voor rendement?

Duurzaam beleggen, de norm

Duurzaam beleggen krijgt vrij baan. In een ander artikel hadden we het over het belang voor ondernemingen, maar ook voor beleggers en over de dingen die maken dat een onderneming duurzaam is. Nu onder de loep: de situatie bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers, waar men volledig gaat voor duurzaam beleggen. 

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan