Huis tussen 5 en 10 jaar oud verbouwen duurder sinds februari 2016

Wonen Lenen Bouwen – 06 april 2016

Uw huis is ouder dan 5 jaar maar jonger dan 10? Dan wordt renoveren, verbouwen en schilderen jammer genoeg duurder: de btw steeg op 12 februari 2016 namelijk van 6 naar 21%, zowel op materialen als werkuren.

Gelukkig is er een overgangsregeling!

21% btw en niet langer 6%: jammer, maar helaas

Uw woonst is een privéwoning tussen de 5 en 10 jaar oud en u denkt aan een renovatie of verbouwing: een extra kinderkamer of badkamer, een garage, een nieuw dak of gewoon maar schilderwerken. Voortaan betaalt u zowel op de werkuren van de uitvoerders als op de gebruikte materialen 21% btw, terwijl dat tot 11 februari 2016 nog kon tegen het verlaagde btw-tarief van 6%.

Voor dat verlaagde btw-tarief van 6% moet de woning nu minstens 10 jaar oud zijn. Als startpunt geldt de datum van de eerste ingebruikname en dus niet de datum waarop de woning werd afgewerkt. Om te bewijzen wanneer u in de woning bent gaan wonen, kunt u een bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente gebruiken of het factuur van de verhuisfirma.

Wie dus in aanmerking wil komen voor 6% btw moet in de loop van 2006 in de woning zijn ingetrokken.

Gelukkig is er een overgangsregeling

U hebt nog wel recht op 6 procent btw bij een woning ouder dan 5 maar jonger dan 10 jaar als deze twee voorwaarden voldaan zijn:

  1. U deed de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of de melding ten laatste op 11 februari 2016 of u sloot het contract voor de concrete werken ten laatste op 11 februari 2016 af.
  2. De aannemer reikt de facturen ten laatste uit op 31 december 2017.

Opgelet: deze overgangsmaatregel geldt dus niet voor een woning die na 31 december 2011 voor het eerst in gebruik is genomen, want die woning is geen 5 jaar oud. U betaalt dan het btw-tarief van 21%.

Sommige werken zijn wel uitgesloten

Er zijn werken die expliciet uitgesloten zijn van het verlaagd tarief en dus moet u in deze gevallen 21% btw betalen, hoe jong of oud uw woning ook is. Een aantal voorbeelden:

  • elektrische toestellen, zelfs al zijn ze ingebouwd in een keuken
  • sauna’s
  • tennisterreinen en zwembaden
  • tuinaanleg met inbegrip van afsluitingen, fonteinen en vijvers

Hebt u concrete renovatieplannen? Bestel zeker de gratis AXA Bank bouwgids met 68 pagina’s info, tips en weetjes over kopen, bouwen en verbouwen.

Bouwgids

Meer info:

Bron: Netto – De Tijd

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Kopen of huren, wat doet u best ?

Investeren in een eigen woning als zekerheid voor later, is dat een goed idee? Of kunt u net zo goed blijven huren? De meningen hierover lopen sterk uiteen. Maar wat is dan het beste: kopen of huren? Het antwoord hangt af van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie, zowel familiaal, financieel als professioneel.

Vastgoedfiscaliteit in Wallonië en Brussel: nieuw in 2018

Op 1 januari 2018 zijn er in Brussel en Wallonië een aantal nieuwe fiscale maatregelen van kracht geworden. Ze hebben meer bepaald betrekking op de registratie- en successierechten en voor één keer is dat goed nieuws voor uw portemonnee!

Vlaanderen: naar 7% registratierechten voor eigen woning

Wie een huis koopt in het Vlaams Gewest, zal daar binnenkort 7 % registratierechten op betalen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Voor bescheiden woningen komt er een extra korting van 5.600 euro. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden.

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden. En hoeveel betaal je dan echt?

Wat is de opdracht van de architect?

De opdracht van de architect bestaat erin mee te werken aan alles wat te maken heeft met de ruimtelijke indeling en meer in het bijzonder aan het bouwen zelf. Natuurlijk ontwerpt en tekent hij plannen, maar een architect doet niet alleen dat.

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan