Verder studeren? Even uit je doppen kijken dan...

Jongeren Budget Gezin – 21 augustus 2018

De middelbare school achter de rug en klaar om verder te studeren aan de hogeschool of universiteit? Dan moet je eerst een aantal belangrijke dingen onder de loep nemen, anders maak je misschien een foute keuze die je nog lang zal bijblijven.

Wat ga je juist verder studeren en vooral, waar ga je dat doen?

verder studeren
Wat je gaat verder studeren en in mindere mate ook waar je dat gaat doen, is en blijft jouw beslissing. Laat je niet te erg beïnvloeden door anderen. 

Natuurlijk heb je er al goed over nagedacht en misschien weet je al wat je precies wilt gaan studeren. Bij sommige richtingen weet je dan ook al wat je beroep later wordt, tandarts of verpleegster bijvoorbeeld. Bij andere studierichtingen is dat allemaal wat vager. Vraag je dus af of je die onzekerheid wel aankunt of eerder iemand bent die liefst op voorhand weet wat hij later professioneel wilt doen. Vergelijk dus goed alle opleidingen die je kan verder studeren, nationaal en internationaal.

Al naar een opendeurdag geweest? De meeste universiteiten en hogescholen organiseren die per studierichting. Met wat geluk kun je daar dan niet alleen praten met lesgevers, maar ook met studenten en ex-studenten die je heel wat goeie raad en praktische tips kunnen geven.

Volgende vraag is natuurlijk: waar ga ik verder studeren? Want een aantal studierichtingen kun je aan verschillende universiteiten en hogescholen volgen. Probeer uit te vissen welke school en welke stad jouw voorkeur uitdragen. En daarbij spelen een aantal inhoudelijke maar ook een aantal praktische zaken een rol. Bestudeer dus eerst maar eens goed de lijst van alle universiteiten en hogescholen in Vlaanderen. En niet vergeten: ook verder studeren in het buitenland hoort bij de mogelijkheden, alleen kost dat waarschijnlijk een flinke cent meer.

Check zeker of je een studiebeurs kunt krijgen. Die verlicht de druk op de portefeuille van je ouders aanzienlijk.

Thuisblijven of op kot?

Het hangt er natuurlijk vanaf waar je gaat verder studeren en ook wat je verkiest: zonder zorgen thuisblijven bij je ouders of eindelijk alleen gaan wonen. Elke dag ontbijt op bed geserveerd door je schat van een moeder en dan met het openbaar vervoer of je fiets heen en weer naar de campus? Of wakker worden op je kot en een stuk koude pizza als ontbijt en tegelijkertijd lekker zelfstandig leven en studeren? En alleen naar huis tijdens het weekend met je vuile was? Alles kan, niks moet.

  • Ga je op kot, dan kun je een kamer huren op de private kamermarkt of in een studentenresidentie van de universiteit of hogeschool. Er zijn studentenkoten, studio’s en appartementen, met allemaal andere prijzen. Je kunt alleen wonen of met andere studenten in een gemeenschappelijk huis.
  • Wat zit er allemaal in de huurprijs? Zijn kosten zoals elektriciteit, gas, water en internet inbegrepen in de huurprijs?
  • Lees het huurcontract na tot en met de kleine lettertjes. Huur je op tien of op twaalf maanden? Er is een groot prijsverschil tussen huurcontracten over tien maanden en over twaalf maanden. Een twaalfmaandencontract is fors duurder, tot 22 procent meer per maand.
  • Maak zeker een goeie plaatsbeschrijving op, zodat niemand later kan beweren dat jij iets kapot hebt gedaan.

Hier vind je meer info over studentenkamers:

Niet vergeten: het is jouw beslissing, niet die van een ander!

Eén ding mag je zeker nooit uit het oog verliezen: wat je gaat verder studeren en in mindere mate ook waar je dat gaat doen, is en blijft jouw beslissing en de jouwe alleen. Natuurlijk mag en moet je erover praten met je ouders en vrienden en leraars en wie dan ook, maar laat je toch maar niet te erg beïnvloeden. Het is niet omdat je beste vriend(in) of je lief iets gaat verder studeren in Gent dat jij moet volgen. Het is jouw toekomst, niet die van de mensen rondom je, vergeet dat nooit. Natuurlijk heeft het ook met centen te maken en dus met wat je ouders kunnen en willen betalen voor je studies en of je een studiebeurs krijgt of niet. Maar nogmaals: wat je gaat verder studeren, bepaalt eerst en vooral jouw toekomst. En kom je geld tekort voor de studie van je dromen, dan kun je nog altijd kiezen voor een studentenjob.

Alvast veel succes met je studies… en ook massa’s plezier!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Op kot, maar hoe zit het met de financiering van de studies?

Studeren kost jaarlijks heel wat geld. De inschrijving, een computer, boeken, een kot ... U hebt er flink wat budget voor nodig en wie studerende kinderen heeft, zal het zeker aan zijn portefeuille voelen. Een opeenstapeling van kosten kan zo wel eens financiële tekorten veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen en financieringsmogelijkheden voor studenten en hun ouders waardoor studeren fiscaal haalbaar blijft: een studiebeurs of studietoelage of een studielening.

Lees verder

Uw student binnenkort op Erasmus? Zo vertrekt zoon- of dochterlief zonder risico’s naar het buitenland

In het hoger onderwijs krijgt uw zoon of dochter heel wat unieke kennis en ervaring voor in de echte werkwereld. Daarnaast biedt de hogeschool of universiteit heel wat opportuniteiten, zoals de kans om te studeren in het buitenland. Heeft uw student plannen om komend schooljaar een studie of stage in het buitenland te volgen? Dan zit u ongetwijfeld met heel wat vragen waar u graag antwoord op hebt alvorens u zoon- of dochterlief op Erasmus laat vertrekken.

Lees verder

Welke bank kiezen? Enkele tips!

Je bent jong en dynamisch en je gaat een bank kiezen voor het openen van een zicht- en spaarrekening of bijvoorbeeld voor een lening. Welke bank kies je het best? Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden bij het kiezen van een bank. We geven je een paar tips over hoe je dit moet aanpakken.

Lees verder

3 simpele tips om meer te sparen

Ben je de 18 voorbij en zit je hoofd vol met toekomstdromen? Dan geven we je een goede raad: begin nu al met sparen als dat kan, want je dromen realiseren is zelden gratis!

Lees verder