Vergoedingenstaat voor betaalrekening: wat is dat?

Betalen Actueel Budget Zichtrekening – 08 januari 2021

De vergoedingenstaat van uw betaalrekening is een nieuw document waarmee u de kosten van uw rekening makkelijk kan vergelijken met andere banken. Dit komt de transparantie ten goede.

De vergoedingenstaat voor uw betaalrekening: wat is dat?

 
Dankzij dit nieuwe document kunt u uw betaalrekeningen bij verschillende banken makkelijk vergelijken.

De Europese Richtlijn PAD (Payment Account Directive) heeft o.a. betrekking op de vergelijkbaarheid van de betaalrekeningen van de verschillende banken. Ze legt bijgevolg een nieuw document op dat alle kosten moet bevatten die u in het afgelopen jaar werden aangerekend voor de diensten van uw zichtrekening: dit is de vergoedingenstaat van uw betaalrekening.

Uw bank - of enige andere betalingsdienstaanbieder - is daarom nu verplicht om u dit document ten minste eenmaal per jaar en uiterlijk op de laatste dag van februari gratis te verstrekken.

Dit document wordt voor het allereerste in januari 2021 verstuurd en heeft betrekking op het afgelopen jaar. Afhankelijk van de voorkeuren die u bij uw bank heeft aangegeven, ontvangt u deze per post of digitaal.

Wat is het doel van deze vergoedingenstaat?

Dit document geeft u een volledig overzicht van de kosten die u in het afgelopen jaar aangerekend zijn voor diensten met betrekking tot uw betaalrekening en de eventuele rente die u in dezelfde periode hebt ontvangen.

Wilt u weten wat voor kosten u aangerekend kunnen worden, raadpleeg dan de tarieflijst van uw bank. Hier is die van AXA Bank.PDF

De informatie in dit overzicht en het formaat waarin het wordt gepresenteerd, zijn wettelijk bepaald om de vergelijking tussen verschillende betaalrekeningen te vergemakkelijken.

Concreet, als u klant bent bij AXA Bank

1. Voorafgaande informatie

Als u een comfort2bank of start2bank rekening heeft, wordt er in december 2020 een algemeen bericht op uw rekeningafschriften gepubliceerd om u te informeren dat deze vergoedingentaat naar u zal worden verzonden.

Gebruikt u ook homebanking en/of mobile banking, dan vindt u dit bericht begin januari eveneens terug in de digitale postbus van uw homebanking of ‘Inbox’ van uw mobile app.

2. Feitelijk verzenden van de vergoedingenstaat

Als particuliere klant ontvangt u nu een jaaroverzicht van de kosten van uw betaalrekening(en). Het wordt altijd aan het begin van het jaar (ten laatste eind februari) naar u toegestuurd en heeft betrekking op het afgelopen jaar. Afhankelijk van de voorkeuren die u heeft aangegeven bij AXA Bank, ontvangt u deze per post, op uw wettelijke adres of in digitale vorm via de postbus van uw homebanking of ‘Inbox’ van uw mobile app, maar altijd gratis.

Er verandert niets aan de informatie over een bepaalde transactie of een bepaald rekeningsaldo: u vindt het nog steeds terug op uw rekeninguittreksels, zoals voorheen.

Deze nieuwe vergoedingenstaat vervangt wel het ‘persoonlijke jaaroverzicht van de intresten en de kosten’ dat u tot nu toe via uw rekeninguittreksels ontving.

U hebt een start2bank rekening en op uw afschrift staan bijv. terugkerende kosten voor het opnemen van geld bij andere banken? Dan is de overstap naar een comfort2bank zichtrekening interessant voor u: het comfort van een all-in voor 4,50 €/maand. De conversie verloopt heel makkelijk via de mobile app en verandert niets aan uw rekeningnummer, kaarten, betalingsopdrachten, toegang tot digitale kanalen, enz. Zie hoe makkelijk het is.

Ook de termijnrekeningen vallen onder de regeling

Een gelijkaardige staat is ook voorzien voor de termijnrekeningen: deze werd opgesteld en voor het eerst verzonden in januari 2020 voor het jaar 2019. Het bevat eveneens een overzicht van de in het afgelopen jaar ontvangen (bruto) rente en de aangerekende vergoedingen. Aangezien een termijndepositorekening echter geen andere kosten met zich meebrengt, worden alleen eventuele kosten voor vervroegde aflossing vermeld.

De wet bepaalt geen specifiek formaat voor deze staat. De wijze van verzending is dezelfde als bij termijnrekeningen (post of digitale postbus) en de verzending is ook gratis, ongeacht de wijze van verzending.

Hebt u uw digitale postbus bij AXA Bank al geactiveerd?

U kunt makkelijk via mobile banking (Plus/Inbox) of homebanking (Administratie/Mailbox) controleren of u al hebt gekozen voor het ontvangen van uw bankcorrespondentie via uw digitale postbus. Als u dat nog niet gedaan hebt, activeer het dan: het is heel eenvoudig, u hebt altijd uw documenten bij de hand en u doet iets voor de natuur! Dit is hoe het werkt.

Nog geen klant bij AXA Bank? Kies nu uw betaalrekening en open ze direct online.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Met bankswitching is veranderen van bank kinderspel

Mensen veranderen vaker en vaker van bank. Dat wordt nu zelfs nog makkelijker omdat uw betaal- of spaarrekening overzetten naar een andere bank echt kinderspel is dankzij de bankoverstapdienst Bankswitching: uw nieuwe bank neemt inderdaad alles volledig op zich. U moet bijvoorbeeld niet zelf uw nieuwe betaalrekeningnummer doorgeven aan uw werkgever of elektriciteitsleverancier wanneer u van bank verandert, uw nieuwe bankinstelling doet dat voor u.

Lees verder

Een gezamenlijke rekening openen: de voor- en nadelen

Je gaat met je lief samenwonen of je stapt in het huwelijksbootje? Dan kun je een gemeenschappelijke rekening openen om de maandelijks weerkerende kosten en de boodschappen te betalen. Dat is handig, maar bij een gezamenlijke rekening zijn er wel wat puntjes waarop je moet letten.

Lees verder

Een gezamenlijke rekening: hoe openen?

Willen jullie als koppel samen een rekening openen om de gemeenschappelijke uitgaven te betalen? Dat kan heel eenvoudig: via je bankkantoor of online. En met een wederzijdse volmacht kunnen jullie vanop die gezamenlijke rekening allebei zonder problemen betalen of overschrijven. Je hoeft dan niet expliciet de toestemming te hebben van je partner. Hoe gaat de opening van een gemeenschappelijke rekening in zijn werk en waarop moet je letten?

Lees verder