Vanaf dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, voortaan verplicht de norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?
Vlaming bouwt nu al Bijna-Energieneutraal (BEN)
Vlaamse nieuwbouwwoningen zijn nu al energiezuiniger dan de norm, maar bestaande woningen scoren veel minder goed op het vlak van energiezuinigheid.
Wie in Vlaanderen in de afgelopen jaren een nieuwe woning heeft gebouwd, heeft niet tot 2021 gewacht om BEN te bouwen. Vlaamse nieuwbouwwoningen zijn immers al energiezuiniger dan de norm.
Volgens de meest recente cijfers (uit 2018) zaten nieuwgebouwde woningen toen al aan een gemiddeld E-peil van 19. Maar liefst 8 op de 10 huizen die in 2018 gebouwd werden, waren Bijna-EnergieNeutraal.
En daar staat ook wat tegenover: wie in Vlaanderen een energiezuinige woning bouwt, krijgt 5 jaar lang50% korting op de onroerende voorheffing bij een E-peilvan maximum 30. Haalt uw huis een E-peil van maximum 20, dan betaalt u zelfs 5 jaar geen onroerende voorheffing.
Een BEN-woning, niets dan voordelen
voldoet aan de Europese norm
weinig energieverbruik voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en dus een zeer lage energiefactuur
beter comfort door minder warmteverlies en minder tocht
allerlei subsidies, premies en kortingen
gaat de klimaatverandering tegen door de kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (de energie die nog nodig is komt vooral uit groene energiebronnen)
bij verkoop meer waard dan een woning die niet zo energiezuinig is
Kijk op IedereenBEN.be hoe u Bijna-EnergieNeutraal bouwen aanpakt.
Renoveren kan en moet energiezuinig(er) door te BENOveren
Hoe goed nieuwbouwwoningen het ook doen, een groot deel van de bestaande huizen in Vlaanderen scoort veel minder goed op het vlak van energiezuinigheid. Dat blijkt uit de scores van de energieprestatiecertificaten (EPC's), die al ruim 10 jaar moeten worden opgemaakt bij de verkoop of verhuur van een woning.
Amper 5% krijgt een A-label (het beoogde E-peil van minder dan 60).
Slechts 7% van de bestaande woningen geraakt aan een B-label, wat te vergelijken valt met een E-peil tussen de 100 en 60.
Meer dan een derde van de bestaande woningen, gebouwd vóór de invoering van de minimale energieprestatie-eisen in 2006, haalt nog steeds het (zeer zwakke) F-label.
Er is dus nog heel wat werk aan de winkel is als het gaat om het energiezuinig renoveren en/of verbouwen van bestaande woningen. Daarom heeft de Vlaamse overheid de term BENOveren in het leven geroepen: Beter rENOveren.
In 2021 wordt een op z'n minst gedeeltelijke renovatie trouwens verplicht nadat u een huis hebt gekocht of geërfd. Wanneer het huis niet voldoet aan de energienormen, dan moet u binnen de vijf jaar minstens 3 van de onderstaande renovaties uitvoeren:
dakisolatie
muurisolatie
raamisolatie: glas en profielen
vloerisolatie
condensatieketel (als de oude ketel 15 jaar of ouder is)
hernieuwbare energieboiler: warmtepomp- of zonneboiler
Tegemoetkomingen voor ingrijpende energetische renovaties
korting op de onroerende voorheffing
Er is ook een korting op de onroerende voorheffing voor een ingrijpende energetische renovatie (IER). Dat is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil (de buitenkant van een woning) wordt (na)geïsoleerd.
Wie een bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie indient en een E-peil van maximaal E90 haalt, betaalt vijf jaar lang maar de helft van de onroerende voorheffing. Zakt het E-peil naar maximaal E60, dan valt zelfs gedurende vijf jaarde onroerende voorheffing volledig weg.
minder registratierechten bij aankoop woning met ingrijpende energetische renovaties
Vanaf 1 januari 2022 betaalt u in Vlaanderen slechts 1% registratierechten op de aankoopsom in plaats van 5% wanneer u een bestaande woning koopt (als enige gezinswoning) en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert. Bent u dat van plan? Laat het dan zeker door de notaris opnemen in de akte.
Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.
Wat moet u als trotse eigenaar van een nieuwe woning allemaal aan de notaris bezorgen voor het verlijden van de koopakte? Wij sommen de documenten graag even op die u daarvoor absoluut in uw bezit moet hebben. En vergis u niet: zonder deze stukken wordt de koop niet bezegeld.
Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.
Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.
Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.