Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Wonen Lenen Bouwen – 27 oktober 2021

Vanaf dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, voortaan verplicht de norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Vlaming bouwt nu al Bijna-Energieneutraal (BEN)

Bijna-Energieneutraal Bouwen en energiebesparend renoveren is de toekomst.
Vlaamse nieuwbouwwoningen zijn nu al energiezuiniger dan de norm, maar bestaande woningen scoren veel minder goed op het vlak van energiezuinigheid.

Wie in Vlaanderen in de afgelopen jaren een nieuwe woning heeft gebouwd, heeft niet tot 2021 gewacht om BEN te bouwen. Vlaamse nieuwbouwwoningen zijn immers al energiezuiniger dan de norm.

Volgens de meest recente cijfers (uit 2018) zaten nieuwgebouwde woningen toen al aan een gemiddeld E-peil van 19. Maar liefst 8 op de 10 huizen die in 2018 gebouwd werden, waren Bijna-EnergieNeutraal.

En daar staat ook wat tegenover: wie in Vlaanderen een energiezuinige woning bouwt, krijgt 5 jaar lang 50% korting op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximum 30. Haalt uw huis een E-peil van maximum 20, dan betaalt u zelfs 5 jaar geen onroerende voorheffing.

Een BEN-woning, niets dan voordelen

  • voldoet aan de Europese norm
  • weinig energieverbruik voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en dus een zeer lage energiefactuur
  • beter comfort door minder warmteverlies en minder tocht
  • allerlei subsidies, premies en kortingen
  • gaat de klimaatverandering tegen door de kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (de energie die nog nodig is komt vooral uit groene energiebronnen)
  • bij verkoop meer waard dan een woning die niet zo energiezuinig is

Kijk op IedereenBEN.be hoe u Bijna-EnergieNeutraal bouwen aanpakt.

Renoveren kan en moet energiezuinig(er) door te BENOveren

Hoe goed nieuwbouwwoningen het ook doen, een groot deel van de bestaande huizen in Vlaanderen scoort veel minder goed op het vlak van energiezuinigheid. Dat blijkt uit de scores van de energieprestatiecertificaten (EPC's), die al ruim 10 jaar moeten worden opgemaakt bij de verkoop of verhuur van een woning.

  • Amper 5% krijgt een A-label (het beoogde E-peil van minder dan 60).
  • Slechts 7% van de bestaande woningen geraakt aan een B-label, wat te vergelijken valt met een E-peil tussen de 100 en 60.
  • Meer dan een derde van de bestaande woningen, gebouwd vóór de invoering van de minimale energieprestatie-eisen in 2006, haalt nog steeds het (zeer zwakke) F-label.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel is als het gaat om het energiezuinig renoveren en/of verbouwen van bestaande woningen. Daarom heeft de Vlaamse overheid de term BENOveren in het leven geroepen: Beter rENOveren.

In 2021 wordt een op z'n minst gedeeltelijke renovatie trouwens verplicht nadat u een huis hebt gekocht of geërfd. Wanneer het huis niet voldoet aan de energienormen, dan moet u binnen de vijf jaar minstens 3 van de onderstaande renovaties uitvoeren:

  • dakisolatie
  • muurisolatie
  • raamisolatie: glas en profielen
  • vloerisolatie
  • condensatieketel (als de oude ketel 15 jaar of ouder is)
  • hernieuwbare energieboiler: warmtepomp- of zonneboiler

In de blog In 5 stappen naar een energiezuinige woning leest u hoe u een bestaande woning stap voor stap energiezuiniger kunt maken.

Tegemoetkomingen voor ingrijpende energetische renovaties

  • korting op de onroerende voorheffing

  • Er is ook een korting op de onroerende voorheffing voor een ingrijpende energetische renovatie (IER). Dat is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil (de buitenkant van een woning) wordt (na)geïsoleerd.

    Wie een bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie indient en een E-peil van maximaal E90 haalt, betaalt vijf jaar lang maar de helft van de onroerende voorheffing. Zakt het E-peil naar maximaal E60, dan valt zelfs gedurende vijf jaar de onroerende voorheffing volledig weg.

    Meer info over subsidies en premies: www.energiesparen.be/subsidies

  • minder registratierechten bij aankoop woning met ingrijpende energetische renovaties

  • Vanaf 1 januari 2022 betaalt u in Vlaanderen slechts 1% registratierechten op de aankoopsom in plaats van 5% wanneer u een bestaande woning koopt (als enige gezinswoning) en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert. Bent u dat van plan? Laat het dan zeker door de notaris opnemen in de akte.

    Meer weten? Lees: Vlaanderen verlaagt registratierechten voor eigen woning naar 3%.

  • renteloze lening

  • Bovendien komt u voor ingrijpende energiebesparende werken in aanmerking voor een renteloze lening tot wel 60.000 euro.

Lagere btw of slooppremie voor sloop en heropbouw

Voor veel Vlaamse woningen baat een zware renovatie zelfs niet. Dan is sloop en heropbouw de enige uitweg. In de Vlaamse centrumsteden (en in sommige Brusselse gemeenten) geldt daarvoor het lage btw-tarief van 6%. Vlamingen die in een andere gemeente wonen en hun weinig energiezuinige huis slopen en heropbouwen, krijgen daarvoor nu een slooppremie van max. 7.500 euro.

Plannen voor een energiezuinige woning?

Maak dan even een simulatie van uw woonlening, dan hebt u meteen beter zicht op wat dat maandelijks voor uw budget betekent. Of bereken de maandelijkse afbetaling voor een groene lening voor energiebesparende renovaties.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder