Wat zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie in 2019?

Vermogen Beleggen Actueel – 01 februari 2019

Niemand kan ontkennen dat het wereldbeeld vandaag op z’n minst interessant te noemen is. Dit is de analyse van onze specialisten bij AXA Investment Managers.

vooruitzichten wereldeconomie in 2019 
De vooruitzichten voor 2019 zijn voor de verschillende markten afhankelijk van heel specifieke factoren.

De Verenigde Staten

De economie in de VS draait op volle toeren. Toch verwacht men een vertraging. Op zich is dit niet erg en vrij normaal. Er zijn een drietal redenen.

Ten eerste verwachten we dat de effecten van de fiscale stimuli die de Trump-administratie invoerde, stilletjes aan zullen afnemen. Bovendien is er de wereldwijde vraag die verzwakt. Een derde reden is dat de Federal Reserve de rente systematisch verhoogt sinds enkele jaren. Dit betekent dat er minder liquiditeiten in de markt aanwezig zijn. Wat zoveel wil zeggen dat krediet, wat zuurstof aan bedrijven geeft, minder beschikbaar is. De FED doet dat om een oververhitting van de economie tegen te gaan en om de inflatie onder controle te krijgen. De missie van de FED is ‘maximum employment’, ‘stable prices’ en ‘moderate long term interest rates’.

Vandaag is er zeker nog voldoende krediet beschikbaar om de economie aan te zwengelen. In december waren de markten in de VS zeer ongerust dat de FED te ver zou gaan met het verhogen van de rente. Men dacht dat de Centrale Bank te positief was over de wereldeconomie en dus geen oog had voor de mogelijke effecten daarvan op de Amerikaanse economie. De beurzen waren dus bang dat de FED door haar rentebeleid de economie veel te sterk zou doen vertragen en een recessie zou veroorzaken. Ondertussen heeft FED-voorzitter Jerome Powell duidelijk gemaakt dat ze ‘data dependend’ werkt. Dat wil zeggen dat ze de rente niet meer systematisch zal verhogen, maar eerst kijken hoe de economie het doet vooraleer een beslissing te nemen. Meer nog, dat ze de rente zal doen dalen mocht er een recessiesignaal opduiken. Onder meer die woorden gaven de beurs terug vleugels in de VS.

“De FED zal de rente niet meer systematisch verhogen, maar eerst kijken hoe de economie het doet alvorens een beslissing te nemen.”

Komt er dan een recessie?

Dat wordt alleszins voorlopig niet verwacht. De Amerikaanse economie is een economie die vooral ondersteund wordt door interne consumptie. Een zeer groot aandeel van het bbp in de VS wordt door de Amerikaanse consument gedragen. En die consument blijft volop consumeren. Al die factoren doen ons besluiten dat de Amerikaanse economie zal vertragen maar voorlopig niet in een recessie terechtkomt.

Europa

De Eurozone doet het minder goed. De cijfers blijven teleurstellen. 2018 eindigde zwak en alle cijfers duiden op een lagere economische activiteit. De bbp-groei zou zich zowel voor 2019 als 2020 rond de 1,2% situeren.

De belangrijkste oorzaak van die moeilijke markt is een zwakke externe markt. Europese landen zijn wat afhankelijker van export en import. Zo daalde de Duitse economie onverwacht, omdat de export van auto’s afnam door de verminderde wereldwijde vraag. We merken ook een vermindering van de bedrijfsinvesteringen op. Ook een belangrijke factor is politieke onzekerheid (Brexit, Gele hesjes, Europese verkiezingen …). Maar de private consumptie blijft gezond, wat op zich goed nieuws is.

Dat het minder gaat in Europa is de reden waarom de Europese Centrale Bank de rente voorlopig niet verhoogt. De rente blijft dus historisch laag om de economie voldoende zuurstof te geven.

“Europa kampt met een zwakke externe markt en politieke onzekerheid.”

China

In China stellen de economische cijfers teleur. Die cijfers bevestigen dus een vertraging. Let wel, een vertraging betekent nog steeds een bbp-groeiprognose van 6,1% voor zowel 2019 als 2020. Dat is nog steeds aanzienlijk.

Alles wijst erop dat de consument wat gas terugneemt. Ook de huizenmarkt zoekt verkoeling op. En de lonen groeien minder. China doet er ondertussen alles aan om haar economie te stimuleren met belastingverlagingen en robuuste investeringen in infrastructuur. Die maatregelen zouden dus moeten helpen om ondermeer ook de negatieve effecten van de handelsoorlog op te vangen.

We verwachten dan ook dat de Chinese economie tegen het eind van het eerste semester van 2019 zal stabiliseren. Het handelsconflict met de VS zit nog steeds in de onderhandelingsfase. We blijven verwachten dat er een onderhandelde oplossing uit de bus komt. Maar het is koffiedik kijken hoe die er zal uitzien en wanneer beide partijen opnieuw door dezelfde deur kunnen.

Opkomende markten

Wat wij ‘opkomende markten’ noemen, zijn een aantal landen die vandaag eigenlijk niet langer onder die noemer samen te vatten zijn. De regionale verschillen zijn immers groot: de Aziatische economieën die het eigenlijk tot nog toe zeer goed deden, zullen in 2019 wellicht wat afzwakken door de impact van de handelsoorlog. De opkomende landen in Latijns-Amerika zullen stabiliseren dankzij Brazilië, terwijl Argentinië een diepe recessie beleeft. Opkomende landen in Europa zullen allicht ook wat vertragen, door de lagere groei in de EU en de forse economische herziening die Turkije te wachten staat. Lichtpunten voor de groeilanden zijn de mogelijke pauze van de FED, daling van de olieprijs en stabilisering of zelfs mogelijk daling van de USD die een gunstige factor zijn voor de inflatie-ontwikkeling in de groeilanden.

Hoe kijken we naar de financiële markten?

  • We zijn positief over activa in de opkomende markten, zowel obligaties als aandelen, vanwege de Federal Reserve, de US dollar die vermoedelijk piekt, en de attractievere waarderingen van de aandelen.
  • We blijven positief over aandelen in de Verenigde Staten omdat de recessievrees overdreven is, de winstgroei aanhoudt en de waarderingen veel attractiever zijn na de daling van december 2018.
(bron: AXA Investment Managers)

 

Lees ook: Beleggen en sparen: wat is er nieuw in 2019?

Meer weten?

als u uw huidige en toekomstige portefeuille wilt bespreken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Klaar om uw plannen te realiseren dankzij modelportefeuilles?

Bij AXA Bank nemen we de opbouw en het beheer van uw financiën zeer ernstig. U kunt rekenen op onze experts. Om te beginnen is er uw bankagent, ondersteund door een unieke digitale tool om een gediversifieerde portefeuille voor uw plannen op te bouwen. Vandaag, maar ook morgen en overmorgen, afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelen, kennis en ervaring in beleggingen.

Lees verder

De economie koelt af, centrale banken grijpen in

De geopolitieke perikelen hebben een impact op zo goed als alle nationale economieën. De centrale banken zoeken hefbomen, maar zijn beperkt in slagkracht. De VS rekent ondertussen op haar sterkhouder: de consument, die zijn honger vooralsnog niet verloren heeft. Ondertussen merken we hier en daar tekenen van herstel, hoewel deze trend zich nog niet volledig kan bevestigen.

Lees verder

Een cadeau nu, een mooi project voor later!

Verjaardagen, familiefeesten, andere… redenen genoeg om u volgende vraag te stellen: "welk cadeau geef ik mijn (klein)kinderen?" Een moeilijke keuze. Bij AXA Bank hebben we een oplossing: open een beleggingsplan. Al vanaf 25 euro per jaar. Zo kunt u de gelukkige begunstigde een mooie duwtje in de rug geven voor zijn of haar financiële toekomst.

Lees verder

Beleggen op de beurs: marathon of sprint?

Of u nu belegt of niet, de economische en internationale actualiteit houdt u ongetwijfeld wel bezig. En daarmee samenhangend de goede of slechte gezondheid van de financiële markten. Die schommelen al zolang ze bestaan: pieken, dalen, crash, opleving ... Als u belegt, is dat geen kwestie van dagen, maar van jaren. Drie tips: mik op de lange termijn, panikeer niet als de markten gaan schommelen en hou uw belegging aan.

Lees verder

Nalatenschap: de erfovereenkomst, goed geregeld binnen de familie

Uw nalatenschap regelen: een belangrijke beslissing. Het loont om er op tijd bij te zijn en zich goed te laten informeren. De grote hervorming van september 2018 introduceerde de erfovereenkomst. Zodat uw dierbaren precies krijgen wat u zelf hebt besloten. Zodat uw vermogen volgens de regels van de kunst wordt overgedragen, met instemming van iedereen. En zodat later eindeloze discussies worden vermeden.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA bankagent