Wat zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie in 2019?

Vermogen Beleggen Actueel – 01 februari 2019

Niemand kan ontkennen dat het wereldbeeld vandaag op z’n minst interessant te noemen is. Dit is de analyse van onze specialisten bij AXA Investment Managers.

vooruitzichten wereldeconomie in 2019 
De vooruitzichten voor 2019 zijn voor de verschillende markten afhankelijk van heel specifieke factoren.

De Verenigde Staten

De economie in de VS draait op volle toeren. Toch verwacht men een vertraging. Op zich is dit niet erg en vrij normaal. Er zijn een drietal redenen.

Ten eerste verwachten we dat de effecten van de fiscale stimuli die de Trump-administratie invoerde, stilletjes aan zullen afnemen. Bovendien is er de wereldwijde vraag die verzwakt. Een derde reden is dat de Federal Reserve de rente systematisch verhoogt sinds enkele jaren. Dit betekent dat er minder liquiditeiten in de markt aanwezig zijn. Wat zoveel wil zeggen dat krediet, wat zuurstof aan bedrijven geeft, minder beschikbaar is. De FED doet dat om een oververhitting van de economie tegen te gaan en om de inflatie onder controle te krijgen. De missie van de FED is ‘maximum employment’, ‘stable prices’ en ‘moderate long term interest rates’.

Vandaag is er zeker nog voldoende krediet beschikbaar om de economie aan te zwengelen. In december waren de markten in de VS zeer ongerust dat de FED te ver zou gaan met het verhogen van de rente. Men dacht dat de Centrale Bank te positief was over de wereldeconomie en dus geen oog had voor de mogelijke effecten daarvan op de Amerikaanse economie. De beurzen waren dus bang dat de FED door haar rentebeleid de economie veel te sterk zou doen vertragen en een recessie zou veroorzaken. Ondertussen heeft FED-voorzitter Jerome Powell duidelijk gemaakt dat ze ‘data dependend’ werkt. Dat wil zeggen dat ze de rente niet meer systematisch zal verhogen, maar eerst kijken hoe de economie het doet vooraleer een beslissing te nemen. Meer nog, dat ze de rente zal doen dalen mocht er een recessiesignaal opduiken. Onder meer die woorden gaven de beurs terug vleugels in de VS.

“De FED zal de rente niet meer systematisch verhogen, maar eerst kijken hoe de economie het doet alvorens een beslissing te nemen.”

Komt er dan een recessie?

Dat wordt alleszins voorlopig niet verwacht. De Amerikaanse economie is een economie die vooral ondersteund wordt door interne consumptie. Een zeer groot aandeel van het bbp in de VS wordt door de Amerikaanse consument gedragen. En die consument blijft volop consumeren. Al die factoren doen ons besluiten dat de Amerikaanse economie zal vertragen maar voorlopig niet in een recessie terechtkomt.

Europa

De Eurozone doet het minder goed. De cijfers blijven teleurstellen. 2018 eindigde zwak en alle cijfers duiden op een lagere economische activiteit. De bbp-groei zou zich zowel voor 2019 als 2020 rond de 1,2% situeren.

De belangrijkste oorzaak van die moeilijke markt is een zwakke externe markt. Europese landen zijn wat afhankelijker van export en import. Zo daalde de Duitse economie onverwacht, omdat de export van auto’s afnam door de verminderde wereldwijde vraag. We merken ook een vermindering van de bedrijfsinvesteringen op. Ook een belangrijke factor is politieke onzekerheid (Brexit, Gele hesjes, Europese verkiezingen …). Maar de private consumptie blijft gezond, wat op zich goed nieuws is.

Dat het minder gaat in Europa is de reden waarom de Europese Centrale Bank de rente voorlopig niet verhoogt. De rente blijft dus historisch laag om de economie voldoende zuurstof te geven.

“Europa kampt met een zwakke externe markt en politieke onzekerheid.”

China

In China stellen de economische cijfers teleur. Die cijfers bevestigen dus een vertraging. Let wel, een vertraging betekent nog steeds een bbp-groeiprognose van 6,1% voor zowel 2019 als 2020. Dat is nog steeds aanzienlijk.

Alles wijst erop dat de consument wat gas terugneemt. Ook de huizenmarkt zoekt verkoeling op. En de lonen groeien minder. China doet er ondertussen alles aan om haar economie te stimuleren met belastingverlagingen en robuuste investeringen in infrastructuur. Die maatregelen zouden dus moeten helpen om ondermeer ook de negatieve effecten van de handelsoorlog op te vangen.

We verwachten dan ook dat de Chinese economie tegen het eind van het eerste semester van 2019 zal stabiliseren. Het handelsconflict met de VS zit nog steeds in de onderhandelingsfase. We blijven verwachten dat er een onderhandelde oplossing uit de bus komt. Maar het is koffiedik kijken hoe die er zal uitzien en wanneer beide partijen opnieuw door dezelfde deur kunnen.

Opkomende markten

Wat wij ‘opkomende markten’ noemen, zijn een aantal landen die vandaag eigenlijk niet langer onder die noemer samen te vatten zijn. De regionale verschillen zijn immers groot: de Aziatische economieën die het eigenlijk tot nog toe zeer goed deden, zullen in 2019 wellicht wat afzwakken door de impact van de handelsoorlog. De opkomende landen in Latijns-Amerika zullen stabiliseren dankzij Brazilië, terwijl Argentinië een diepe recessie beleeft. Opkomende landen in Europa zullen allicht ook wat vertragen, door de lagere groei in de EU en de forse economische herziening die Turkije te wachten staat. Lichtpunten voor de groeilanden zijn de mogelijke pauze van de FED, daling van de olieprijs en stabilisering of zelfs mogelijk daling van de USD die een gunstige factor zijn voor de inflatie-ontwikkeling in de groeilanden.

Hoe kijken we naar de financiële markten?

  • We zijn positief over activa in de opkomende markten, zowel obligaties als aandelen, vanwege de Federal Reserve, de US dollar die vermoedelijk piekt, en de attractievere waarderingen van de aandelen.
  • We blijven positief over aandelen in de Verenigde Staten omdat de recessievrees overdreven is, de winstgroei aanhoudt en de waarderingen veel attractiever zijn na de daling van december 2018.
(bron: AXA Investment Managers)

 

Lees ook: Beleggen en sparen: wat is er nieuw in 2019?

Meer weten?

als u uw huidige en toekomstige portefeuille wilt bespreken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

Lees verder

Vakantieplan? Denk ook aan een ‘financieel plan’!

U hebt wellicht uw vakantie al lang vastgelegd. Een vakantie is een plan op korte termijn om naar uit te kijken. Maar waarom ook niet op langere termijn denken, voor uw geld, om er dan later van te genieten? Een bankagent is uiteraard geen reisagentschap voor beleggingen. Maar wat geldt voor uw vakantie, geldt ook voor uw financiën: u gaat er best niet te luchtig overheen. En voor uw geld schakelt u idealiter de hulp van een professional in. 

Lees verder

Wat te doen met je eerste loon? Onze tips

Je bent twintiger. Je bent net begonnen aan je eerste job, tijd voor je eerste echte beroepservaring. Proficiat! En dan staat je eerste loon op je bankrekening. Hoe pak je het beheer van je geld goed aan? Een paar tips voor een goed beheer.

Lees verder

Beleggen: 7 gouden tips voor een vakantie zonder stress!

U bent op vakantie, aan zee of in de bergen, en plots schiet door uw hoofd: wat als er iets gebeurt op de financiële markten? De beurskoersen evolueren dag en nacht, of u nu op vakantie bent of niet. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële beleggingstips te volgen.

Lees verder

Flexibele fondsen en dakfondsen: inspelen op de markt

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen of dakfondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA bankagent