Waarom Belgen overtuigd zijn van energiezuinig wonen

Wonen Bouwen Renoveren – 16 mei 2019

Meer en meer landgenoten vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat is één van de voornaamste conclusies van een marktonderzoek* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar wat zijn hun drijfveren om energiezuinig te bouwen of te verbouwen: de besparing op energiekosten, of speelt milieubewustzijn ook een rol? En staan jongeren daar anders tegenover dan ouderen?

Stijgende bewustwording voor energiezuinig (ver)bouwen, vooral bij jongeren

Belgen overtuigd van energiezuinig wonen 
Jongeren die vandaag een eerste woning kopen, lijken bewuster na te gaan denken over energiezuinig wonen dan de vorige generaties.

Uit de enquête blijkt dat 75% van de recente en toekomstige eigenaars energiezuinig (ver)bouwen belangrijk of heel belangrijk vindt.

  • De jongere generatie hecht er nog iets meer belang aan: bij de 18- t.e.m. 27-jarigen geeft 81% aan energiezuinig wonen belangrijk tot zeer belangrijk te vinden. Ook bij de 50-plussers hecht meer dan de helft, meer bepaald 65%, belang aan energiebesparende maatregelen.
  • Het enthousiasme voor energiezuinig (ver)bouwen is iets groter in Vlaanderen dan in Wallonië: 83% van de Vlamingen vindt energiezuinig wonen belangrijk, tegenover 65% van de Walen.

Eva Vanhoorne van het communicatiebureau achter de campagnes Ik BENOveer, mijnBENOvatie en IedereenBEN, juicht de toenemende interesse in energiezuinig wonen toe: “Jongeren die vandaag een eerste woning kopen, lijken bewuster na te gaan denken over energiezuinig wonen dan de vorige generaties. Maar liefst 8 op 10 vinden energiezuinig wonen echt belangrijk.”

Zit energiezuinig bouwen of renoveren ook echt in de lift?

De meeste Belgen vinden energiezuinig wonen niet alleen belangrijk, maar ondernemen ook stappen om Bijna EnergieNeutraal (BEN) te bouwen of energiezuinig te renoveren (BENOveren): maar liefst 89% van de ondervraagde eigenaars heeft al energiebesparende maatregelen uitgevoerd. De meest voorkomende zijn:

  • het aanbrengen van isolatie (muren, dak, kelder, vloer);
  • het aanbrengen van isolerende beglazing (dubbel glas, driedubbel glas, hoogrendementsglas);
  • de keuze voor energiezuinige verlichting (led- of spaarlampen).

Andere voorbeelden van energiezuinige maatregelen zijn het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler of energiezuinige verwarming (bv. warmtepomp). Slechts 22% van de recente eigenaars heeft deze acties al uitgevoerd, maar bij 1 op 3 staat het wel op de planning voor de komende 5 jaar.

On welke redenen willen we energiezuinig wonen?

Er zijn uiteenlopende motieven om energiezuinig te gaan bouwen of verbouwen. Toch springt één reden eruit: 79% van de ondervraagden geeft aan dat ze (deels) kiezen voor een energiezuinige woning om te besparen op energiekosten. De helft plaatst dit argument op nummer 1, en het weegt nog sterker door bij eigenaars dan bij eigenaars in spe.

  • 79% wil besparen op energiekosten;
  • 42% doet het uit ideologische redenen en noemt zichzelf milieubewust;
  • 40% is ervan overtuigd dat de woning zo langer haar waarde zal behouden;
  • 34% denkt dat een energiezuinige woning gezonder is om in te wonen;
  • 30% vindt dat een energiezuinige woning comfortabeler is om in te wonen.

Welke rol speelt de overheid in de keuze voor energiezuinig wonen?

Opvallende vaststelling: het ideologische aspect lijkt zwaarder door te wegen dan de strenger wordende regelgeving.

Slechts 27% van de ondervraagden geeft aan dat de striktere vereisten van de overheid mee hun keuze voor energiezuinig wonen bepalen, terwijl 42% milieubewustzijn als motivatie aanhaalt. Er is ook een evolutie te merken: toekomstige eigenaars geven vaker aan (50%) dan eigenaars (39%) dat ze voor een energiezuinige woning zullen kiezen omdat ze milieubewust zijn. Ook qua leeftijd is er al een lichte verschuiving: bij de jongeren t.e.m. 27 jaar geeft 46% van de jongeren dit op als argument.

“Bij vorige generaties waren minder mensen overtuigd om uit ideologische redenen energiezuinig te (ver)bouwen. Volgens het Vlaams Energieagentschap waren er in 2015 amper 22% ‘idealisten’ (mensen die milieubewust energiezuinig gaan wonen) en in 2017 zelfs maar 17%,” zegt experte Eva Vanhoorne daarover. “Als ik zie hoe jongeren vandaag met het thema klimaat omgaan, verwacht ik dat het enthousiasme voor energiezuinig wonen alleen nog maar kan stijgen, samen met het bewustzijn dat dit een goede manier is om zelf je CO2-uitstoot te verminderen.”

Een huis kopen of bouwen? Blijven huren?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is.

Doe de online test of simuleer uw woonlening.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

*Onderzoeksbureau InSites Consulting bevroeg in januari 2019 600 recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning, in opdracht van AXA Bank. De steekproef bestond uit Belgen die de afgelopen 3 jaar een eerste woning hebben gekocht of die vandaag actief op zoek zijn naar een eigen woning.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een te renoveren huis kopen en opknappen (of slopen): waar moet u op letten?

Voor zijn eigen woning verkiest de gemiddelde Belg nog altijd nieuwbouw of toch minstens een instapklare woning. Maar uit budgettaire overwegingen en door de steeds strenger wordende bouwvereisten op het vlak van energiezuinigheid, zullen we steeds meer moeten kiezen voor een bestaande woning om ze vervolgens ingrijpend te renoveren. Voor sommige woningen baat zo’n ingrijpende energetische renovatie niet en dan is er maar één oplossing: slopen en opnieuw opbouwen. Wanneer kiezen voor het ene of het andere? Dit kan u alvast helpen om de juiste beslissing te nemen.

Lees verder

Een huis bouwen of kopen: gewikt en gewogen

Bent u van plan om in de nabije toekomst een huis te bouwen? Of denkt u eraan een huis te kopen en eventueel te renoveren? Het is een afweging die u zeker moet maken wanneer u uw woondroom wilt verwezenlijken. Veel hangt af van het budget dat u op tafel kunt leggen, maar er zijn nog andere factoren die meespelen bij de keuze tussen een huis kopen of bouwen. Met deze elementen moet u rekening houden.

Lees verder

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder