Waarom Belgen overtuigd zijn van energiezuinig wonen

Wonen Bouwen Renoveren – 16 mei 2019

Meer en meer landgenoten vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat is één van de voornaamste conclusies van een marktonderzoek* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar wat zijn hun drijfveren om energiezuinig te bouwen of te verbouwen: de besparing op energiekosten, of speelt milieubewustzijn ook een rol? En staan jongeren daar anders tegenover dan ouderen?

Stijgende bewustwording voor energiezuinig (ver)bouwen, vooral bij jongeren

Belgen overtuigd van energiezuinig wonen 
Jongeren die vandaag een eerste woning kopen, lijken bewuster na te gaan denken over energiezuinig wonen dan de vorige generaties.

Uit de enquête blijkt dat 75% van de recente en toekomstige eigenaars energiezuinig (ver)bouwen belangrijk of heel belangrijk vindt.

  • De jongere generatie hecht er nog iets meer belang aan: bij de 18- t.e.m. 27-jarigen geeft 81% aan energiezuinig wonen belangrijk tot zeer belangrijk te vinden. Ook bij de 50-plussers hecht meer dan de helft, meer bepaald 65%, belang aan energiebesparende maatregelen.
  • Het enthousiasme voor energiezuinig (ver)bouwen is iets groter in Vlaanderen dan in Wallonië: 83% van de Vlamingen vindt energiezuinig wonen belangrijk, tegenover 65% van de Walen.

Eva Vanhoorne van het communicatiebureau achter de campagnes Ik BENOveer, mijnBENOvatie en IedereenBEN, juicht de toenemende interesse in energiezuinig wonen toe: “Jongeren die vandaag een eerste woning kopen, lijken bewuster na te gaan denken over energiezuinig wonen dan de vorige generaties. Maar liefst 8 op 10 vinden energiezuinig wonen echt belangrijk.”

Zit energiezuinig bouwen of renoveren ook echt in de lift?

De meeste Belgen vinden energiezuinig wonen niet alleen belangrijk, maar ondernemen ook stappen om Bijna EnergieNeutraal (BEN) te bouwen of energiezuinig te renoveren (BENOveren): maar liefst 89% van de ondervraagde eigenaars heeft al energiebesparende maatregelen uitgevoerd. De meest voorkomende zijn:

  • het aanbrengen van isolatie (muren, dak, kelder, vloer);
  • het aanbrengen van isolerende beglazing (dubbel glas, driedubbel glas, hoogrendementsglas);
  • de keuze voor energiezuinige verlichting (led- of spaarlampen).

Andere voorbeelden van energiezuinige maatregelen zijn het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler of energiezuinige verwarming (bv. warmtepomp). Slechts 22% van de recente eigenaars heeft deze acties al uitgevoerd, maar bij 1 op 3 staat het wel op de planning voor de komende 5 jaar.

On welke redenen willen we energiezuinig wonen?

Er zijn uiteenlopende motieven om energiezuinig te gaan bouwen of verbouwen. Toch springt één reden eruit: 79% van de ondervraagden geeft aan dat ze (deels) kiezen voor een energiezuinige woning om te besparen op energiekosten. De helft plaatst dit argument op nummer 1, en het weegt nog sterker door bij eigenaars dan bij eigenaars in spe.

  • 79% wil besparen op energiekosten;
  • 42% doet het uit ideologische redenen en noemt zichzelf milieubewust;
  • 40% is ervan overtuigd dat de woning zo langer haar waarde zal behouden;
  • 34% denkt dat een energiezuinige woning gezonder is om in te wonen;
  • 30% vindt dat een energiezuinige woning comfortabeler is om in te wonen.

Welke rol speelt de overheid in de keuze voor energiezuinig wonen?

Opvallende vaststelling: het ideologische aspect lijkt zwaarder door te wegen dan de strenger wordende regelgeving.

Slechts 27% van de ondervraagden geeft aan dat de striktere vereisten van de overheid mee hun keuze voor energiezuinig wonen bepalen, terwijl 42% milieubewustzijn als motivatie aanhaalt. Er is ook een evolutie te merken: toekomstige eigenaars geven vaker aan (50%) dan eigenaars (39%) dat ze voor een energiezuinige woning zullen kiezen omdat ze milieubewust zijn. Ook qua leeftijd is er al een lichte verschuiving: bij de jongeren t.e.m. 27 jaar geeft 46% van de jongeren dit op als argument.

“Bij vorige generaties waren minder mensen overtuigd om uit ideologische redenen energiezuinig te (ver)bouwen. Volgens het Vlaams Energieagentschap waren er in 2015 amper 22% ‘idealisten’ (mensen die milieubewust energiezuinig gaan wonen) en in 2017 zelfs maar 17%,” zegt experte Eva Vanhoorne daarover. “Als ik zie hoe jongeren vandaag met het thema klimaat omgaan, verwacht ik dat het enthousiasme voor energiezuinig wonen alleen nog maar kan stijgen, samen met het bewustzijn dat dit een goede manier is om zelf je CO2-uitstoot te verminderen.”

Een huis kopen of bouwen? Blijven huren?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is.

Doe de online test of simuleer uw woonlening.

*Onderzoeksbureau InSites Consulting bevroeg in januari 2019 600 recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning, in opdracht van AXA Bank. De steekproef bestond uit Belgen die de afgelopen 3 jaar een eerste woning hebben gekocht of die vandaag actief op zoek zijn naar een eigen woning.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder