Waarom u als zelfstandige best een professionele rekening opent

Succesvol ondernemen Optimaal werken Ondernemen – 05 januari 2017

U wilt als zelfstandige starten? Proficiat! We geven u graag volgend advies: open een zichtrekening. Los van uw privérekening. Maar speciaal voor uw professioneel betalingsverkeer.

Waarom aparte rekeningen?

professionele rekening
Gebruik uw professionele rekening alleen voor verrichtingen i.v.m. uw zelfstandige activiteit.

Als ondernemer houdt u best uw professionele en privé-uitgaven gescheiden. Zo krijgt u een beter zicht op de activiteiten van uw onderneming. Ook uw boekhouder en fiscus zullen het appreciëren dat u de zaken professioneel aanpakt.

Weet dat, vanaf u nog maar 1 professionele transactie doet met uw privérekening, die als professioneel beschouwd wordt en de fiscus die kan inkijken. Bovendien kost het u wel heel veel tijd en geld, om telkens bij uw persoonlijke of gedeelde rekening aan te duiden, welke verrichting nu voor de onderneming was en welke voor u persoonlijk.

Op welke naam?

Gaat het over een eenmanszaak, dan opent u de rekening op uw eigen naam. Beslist u een vennootschap op te richten, dan zet u de rekening op naam van de vennootschap.

Uw naam en rekening op al uw documenten

U gebruikt uw professionele rekening alleen voor verrichtingen i.v.m. uw zelfstandige activiteit. Zet daarom uw rekeningnummer, de naam van uw onderneming en die van uw bank op al uw financiële documenten, zoals offertes en facturen. 

Bekijk de 5 voordelen van een professionele rekening 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Elektronisch betalen: niet langer een optie, maar een verplichting!

Elke handelaar moet vanaf 1 juli 2022 voor zijn klanten een mogelijkheid voorzien om elektronisch te betalen. Dat is een wettelijke verplichting, maar het houdt ook voordelen in: klanten betalen immers steeds liever elektronisch, al dan niet contactloos of met hun smartphone. Betalen met cash geld kost u bovendien niet alleen tijd, het houdt ook risico’s in. U hebt meerdere mogelijkheden om elektronische betalingen te ontvangen, u kiest dus zelf welke optie het beste bij uw zaak past.

Lees verder

Data security, een reëel risico voor elk bedrijf

Elk bedrijf, klein of groot, verzamelt gegevens van zijn klanten. De beveiliging van deze data is cruciaal voor uw onderneming, maar bij veel bedrijven is net die beveiliging ondermaats, zodat hackers er makkelijk mee aan de haal kunnen gaan. Investeren in dataveiligheid is dan ook een must, want meer en meer kmo’s worden het slachtoffer van cyberaanvallen. Hoe wapent u uw bedrijf tegen datalekken en hoe voorkomt u dat gegevensdiefstal uw business enorme schade toebrengt?

Lees verder

Hoe uw cashflow beheren en kastekorten voorkomen

Voor een goed draaiend bedrijf is de beschikbare hoeveelheid geld cruciaal in het financieel beheer. Maar het kan wel eens gebeuren dat u met een gat zit tussen de dag waarop u medewerkers en leveranciers moet betalen en het ogenblik waarop klanten hun facturen bij u komen vereffenen. De oplossing voor een onevenwicht tussen uitgaven en inkomsten? Cashflow management! 

Lees verder

Terug naar kantoor? Zo zorgt u voor de ideale inrichting!

Verplicht thuiswerken heeft ons aan het denken gezet over wat we van onze werkplek verwachten. Het laat ons ook toe om met een verfrissende blik naar de inrichting van ons kantoor te kijken. Die moet niet alleen comfortabel zijn, maar ook veilig. Verder moet de kantoorinrichting teamgeest en communicatie bevorderen, autonoom werken lukt vaak immers beter van thuis. Voldoet uw inrichting niet aan deze drie vereisten? Dan is het tijd voor een make-over van uw kantoor. Want een mooie en efficiënte winkelinrichting, een volledig uitgerust medisch kabinet of een goed georganiseerd en veilig kantoor komt zowel uw klanten als uw personeel ten goede. Met deze tips zorgt u voor een optimale werkplek.

Lees verder