Waarom u als zelfstandige best een professionele rekening opent

Bewust ondernemen Optimaal werken Ondernemen – 05 januari 2017

U wilt als zelfstandige starten? Proficiat! We geven u graag volgend advies: open een zichtrekening. Los van uw privérekening. Maar speciaal voor uw professioneel betalingsverkeer.

Waarom aparte rekeningen?

professionele rekening
Gebruik uw professionele rekening alleen voor verrichtingen i.v.m. uw zelfstandige activiteit.

Als ondernemer houdt u best uw professionele en privé-uitgaven gescheiden. Zo krijgt u een beter zicht op de activiteiten van uw onderneming. Ook uw boekhouder en fiscus zullen het appreciëren dat u de zaken professioneel aanpakt.

Weet dat, vanaf u nog maar 1 professionele transactie doet met uw privérekening, die als professioneel beschouwd wordt en de fiscus die kan inkijken. Bovendien kost het u wel heel veel tijd en geld, om telkens bij uw persoonlijke of gedeelde rekening aan te duiden, welke verrichting nu voor de onderneming was en welke voor u persoonlijk.

Op welke naam?

Gaat het over een eenmanszaak, dan opent u de rekening op uw eigen naam. Beslist u een vennootschap op te richten, dan zet u de rekening op naam van de vennootschap.

Uw naam en rekening op al uw documenten

U gebruikt uw professionele rekening alleen voor verrichtingen i.v.m. uw zelfstandige activiteit. Zet daarom uw rekeningnummer, de naam van uw onderneming en die van uw bank op al uw financiële documenten, zoals offertes en facturen. 

Bekijk de 5 voordelen van een professionele rekening 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Terug naar kantoor? Zo zorgt u voor de ideale inrichting!

Verplicht thuiswerken heeft ons aan het denken gezet over wat we van onze werkplek verwachten. Het laat ons ook toe om met een verfrissende blik naar de inrichting van ons kantoor te kijken. Die moet niet alleen comfortabel zijn, maar ook veilig. Verder moet de kantoorinrichting teamgeest en communicatie bevorderen, autonoom werken lukt vaak immers beter van thuis. Voldoet uw inrichting niet aan deze drie vereisten? Dan is het tijd voor een make-over van uw kantoor. Want een mooie en efficiënte winkelinrichting, een volledig uitgerust medisch kabinet of een goed georganiseerd en veilig kantoor komt zowel uw klanten als uw personeel ten goede. Met deze tips zorgt u voor een optimale werkplek.

Lees verder

Vastgoed voor ondernemers: aankoop privé of via de vennootschap?

Investeren in vastgoed is voor heel wat ondernemers zeer aantrekkelijk, gezien de historisch lage rente. Maar koopt u dat vastgoed best privé of toch met de vennootschap? Het is helaas geen zwart-witverhaal. Beide mogelijkheden hebben voor-en nadelen. De belangrijkste boodschap is om ze goed tegen elkaar af te wegen en de juiste vragen te stellen. Lees dit artikel en ontdek de belangrijkste verschilpunten.

Lees verder

De nieuwe vennootschapswet: naar 4 vennootschapsvormen

Het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen (WVV) is op 28 februari vorig jaar door het parlement goedgekeurd. De nieuwe vennootschapswet moet een einde maken aan de wirwar van vennootschapsvormen en het ondernemersklimaat aanmoedigen. Welke zijn de meest opvallende regels? En wat betekent de nieuwe vennootschapswet voor ondernemers die een vennootschap willen oprichten en voor ondernemers die al een vennootschap hebben? De belangrijkste punten voor u samengevat.

Lees verder

Ondernemer? Investeer nog in 2019 en vermijd deze fiscale wijzigingen in 2020

In 2020 treedt de 3e fase van het zomerakkoord uit 2018 in werking. Deze fase wordt gekenmerkt door enkele belangrijke wijzigingen met verstrekkende gevolgen voor u als ondernemer. Daardoor loont het vanuit fiscaal oogpunt zeker de moeite om uw investeringen nog in 2019 uit te voeren. Waarom? In deze blog zetten we de belangrijkste argumenten op een rij.

Lees verder