Waarom heb je een architect nodig?

Wonen Bouwen – 10 oktober 2016

Een gaatje in uw tand, hevige kiespijn? Zelfs zonder erbij na te denken, wendt u zich tot degene die het best geplaatst is om u te helpen: uw tandarts. Gewoonweg de juiste reflex. Een architect kiezen om uw vastgoedplannen waar te maken, is er zo nog eentje: een reflex die u zonder aarzelen moet hebben om te vermijden dat uw droom een nachtmerrie wordt ...

De architect, een bekwame professional

 
Klein of groot, alles staat of valt met een goede voorbereiding.

Bouwplaatsen die worden achtergelaten in de ruwbouwfase, constructiefouten, niet-naleving van de stedenbouwkundige voorschriften, verhalen die we allemaal wel al eens gehoord hebben ... En de gevolgen zijn soms niet van de minste: een budget dat uit zijn voegen barst, fikse boetes, lange en dure processen waarbij soms wordt gedreigd met het simpelweg afbreken van het afgekeurde gebouw! Letterlijk en figuurlijk een ruïne voor de kandidaat-bouwer.

Om te vermijden dat uw droom in een nachtmerrie verandert, is het dus beter om een professional in te schakelen. Net zoals u spontaan een beroep zou doen op een chirurg om een breuk te herstellen of een gynaecoloog om een kind op de wereld te zetten. De architect is een van die professionals.

Met hem kunt u rekenen op een expert aan uw zijde:

  • die onafhankelijk is
  • wiens hoofdtaak erin bestaat uw belangen te verdedigen
  • wiens beroep beschermd en erkend is net als dat van een arts of een advocaat
  • die onderworpen is aan een deontologisch reglement
  • die u werkelijke garanties biedt aangezien zijn beroepaansprakelijkheid verplicht gedekt is: ontwerpfouten, gebrek aan controle op de uitvoering van de werken, tienjaarlijkse dekking (ernstige fouten die de stabiliteit van het gebouw aantasten).

Allemaal troeven die hij exclusief tot uw dienst stelt en waarmee hij, nadat hij uw noden zo nauwkeurig mogelijk heeft uitgedokterd, stap voor stap een project kan uitwerken dat bij u past, volgens uw behoeften, uw levenswijze en de structuur van uw gezin.

Daarnaast denkt hij ook na over de haalbaarheid van uw project, zowel administratief als technisch en economisch. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp (opstellen van de plannen van uw project), maar ook de controle van de uitvoering van de werken (uitgevoerd door de aannemer).

Van bij uw eerste ideeën kan de architect u wegwijs maken in de keuze van de bouwgrond, het ontwerp, de administratieve stappen, het materiaal, enz. Hij wordt dus al snel een onvermijdelijke gids en adviseur om uw project in optimale omstandigheden gestalte te geven.

Ook voor een renovatie?

Of u nu gaat renoveren, bouwen of verbouwen, de architect is de best geplaatste partner om u te begeleiden in de uitwerking van uw project. Hij beheerst de techniek, kent de stedenbouwkundige en budgettaire vereisten, en alles waarmee rekening moet worden gehouden om milieuvlak, hij begeleidt u in uw keuzes, creëert met u en beheert uw project, klein of groot.

En hoe kiezen?

Ga zeker een kijkje nemen op de site van de Orde van architecten. Daar vindt u de lijst van Nederlandstalige architecten, maar ook heel wat nuttige tips.

Klein of groot, alles staat of valt met een goede voorbereiding

De goede afloop van uw project hangt samen met een goede voorbereiding. Daarom biedt AXA Bank u een gratis bouwgids aan: 68 pagina’s met een schat aan informatie, inspiratie en advies. Reserveer nu uw gratis exemplaar.

Bron: Ordre des Architectes

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hypothecair krediet met opnameperiode: wat, hoe, wanneer?

U gaat bouwen of verbouwen en dus hebt u wellicht een woonkrediet nodig. Maar er zijn heel wat vormen en een daarvan is een hypothecair krediet met een opnameperiode. Waarom daarvoor kiezen? Een eenvoudige vraag, eenvoudige antwoorden ...

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden. En hoeveel betaal je dan echt?

Wat is de opdracht van de architect?

De opdracht van de architect bestaat erin mee te werken aan alles wat te maken heeft met de ruimtelijke indeling en meer in het bijzonder aan het bouwen zelf. Natuurlijk ontwerpt en tekent hij plannen, maar een architect doet niet alleen dat.

Wat is de rol van de architect?

De belangrijkste eigenschap van een architect: zijn luisterend oor. Omdat iedereen zijn leven leeft en een andere smaak heeft. Uw verlangens, uw voorkeuren, uw levenswijze, eventueel de ontwikkeling van uw gezin, op basis daarvan helpt de architect u om uw plannen vorm te geven: de kamerschikking, de indeling van het huis, de ruimtelijke ordening, het uitzicht van de gevel … Voeg daaraan zijn advies en zijn technische vaardigheden toe en de eerste steen van uw vastgoedproject is gelegd!

Bouwen: welke bescherming bij problemen met uw aannemer?

De wet Breyne biedt bouwers van een woning en kopers van een te bouwen woning een uitgebreide bescherming tegen o.a. wanpraktijken van aannemers. Hij voorziet ook in voorwaarden waaraan een aannemingscontract moet voldoen. Contracten die niet beantwoorden aan de voorwaarden kunt u ongeldig laten verklaren.