Waarom heb je een architect nodig?

Wonen Bouwen – 10 oktober 2016

Een gaatje in uw tand, hevige kiespijn? Zelfs zonder erbij na te denken, wendt u zich tot degene die het best geplaatst is om u te helpen: uw tandarts. Gewoonweg de juiste reflex. Een architect kiezen om uw vastgoedplannen waar te maken, is er zo nog eentje: een reflex die u zonder aarzelen moet hebben om te vermijden dat uw droom een nachtmerrie wordt ...

De architect, een bekwame professional

 
Klein of groot, alles staat of valt met een goede voorbereiding.

Bouwplaatsen die worden achtergelaten in de ruwbouwfase, constructiefouten, niet-naleving van de stedenbouwkundige voorschriften, verhalen die we allemaal wel al eens gehoord hebben ... En de gevolgen zijn soms niet van de minste: een budget dat uit zijn voegen barst, fikse boetes, lange en dure processen waarbij soms wordt gedreigd met het simpelweg afbreken van het afgekeurde gebouw! Letterlijk en figuurlijk een ruïne voor de kandidaat-bouwer.

Om te vermijden dat uw droom in een nachtmerrie verandert, is het dus beter om een professional in te schakelen. Net zoals u spontaan een beroep zou doen op een chirurg om een breuk te herstellen of een gynaecoloog om een kind op de wereld te zetten. De architect is een van die professionals.

Met een architect kunt u rekenen op een expert aan uw zijde:

  • die onafhankelijk is
  • wiens hoofdtaak erin bestaat uw belangen te verdedigen
  • wiens beroep beschermd en erkend is net als dat van een arts of een advocaat
  • die onderworpen is aan een deontologisch reglement
  • die u werkelijke garanties biedt aangezien zijn beroepaansprakelijkheid verplicht gedekt is: ontwerpfouten, gebrek aan controle op de uitvoering van de werken, tienjaarlijkse dekking (ernstige fouten die de stabiliteit van het gebouw aantasten).

Allemaal troeven die hij exclusief tot uw dienst stelt en waarmee hij, nadat hij uw noden zo nauwkeurig mogelijk heeft uitgedokterd, stap voor stap een project kan uitwerken dat bij u past, volgens uw behoeften, uw levenswijze en de structuur van uw gezin.

Daarnaast denkt hij ook na over de haalbaarheid van uw project, zowel administratief als technisch en economisch. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp (opstellen van de plannen van uw project), maar ook de controle van de uitvoering van de werken (uitgevoerd door de aannemer).

Van bij uw eerste ideeën kan de architect u wegwijs maken in de keuze van de bouwgrond, het ontwerp, de administratieve stappen, het materiaal, enz. Hij wordt dus al snel een onvermijdelijke gids en adviseur om uw project in optimale omstandigheden gestalte te geven.

Ook voor een renovatie?

Of u nu gaat renoveren, bouwen of verbouwen, de architect is de best geplaatste partner om u te begeleiden in de uitwerking van uw project. Hij beheerst de techniek, kent de stedenbouwkundige en budgettaire vereisten, en alles waarmee rekening moet worden gehouden om milieuvlak, hij begeleidt u in uw keuzes, creëert met u en beheert uw project, klein of groot.

En hoe kiezen?

Ga zeker een kijkje nemen op de site van de Orde van architecten. Daar vindt u de lijst van Nederlandstalige architecten, maar ook heel wat nuttige tips. 

Bron: Ordre des Architectes

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, voortaan verplicht de norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder

Hoeveel kost het om een huis of appartement te kopen?

Overweegt u om een huis of een appartement te kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u ‘de grote stap’ of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om u het uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u rekening moet houden wanneer u eigenaar wilt worden van een huis of appartement in België. Want een huis kost uiteindelijk meer dan wat er op het prijskaartje staat. We luisteren stilletjes mee naar Julie en Peter, een jong koppel dat een huis wil kopen.

Lees verder

Een te renoveren huis kopen en opknappen (of slopen): waar moet u op letten?

Voor zijn eigen woning verkiest de gemiddelde Belg nog altijd nieuwbouw of toch minstens een instapklare woning. Maar uit budgettaire overwegingen en door de steeds strenger wordende bouwvereisten op het vlak van energiezuinigheid, zullen we steeds meer moeten kiezen voor een bestaande woning om ze vervolgens ingrijpend te renoveren. Voor sommige woningen baat zo’n ingrijpende energetische renovatie niet en dan is er maar één oplossing: slopen en opnieuw opbouwen. Wanneer kiezen voor het ene of het andere? Dit kan u alvast helpen om de juiste beslissing te nemen.

Lees verder

Een huis bouwen of kopen: gewikt en gewogen

Bent u van plan om in de nabije toekomst een huis te bouwen? Of denkt u eraan een huis te kopen en eventueel te renoveren? Het is een afweging die u zeker moet maken wanneer u uw woondroom wilt verwezenlijken. Veel hangt af van het budget dat u op tafel kunt leggen, maar er zijn nog andere factoren die meespelen bij de keuze tussen een huis kopen of bouwen. Met deze elementen moet u rekening houden.

Lees verder