Waarom een huis kopen (g)een goed idee is

Wonen Budget Lenen – 07 februari 2019

Kunt u best investeren in een eigen woning als zekerheid voor later of kunt u net zo goed blijven huren? De meningen hierover lopen sterk uiteen. Maar wat is dan het voordeligst: een huis kopen of huren? Het antwoord hangt af van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie, zowel familiaal, financieel als professioneel.

Een huis kopen: financieel voordelig…

woning kopen of huren
Puur financieel gezien is het meestal beter om eigenaar te worden van een woning dan er één te huren. Maar u moet er wel een groot budget voor uittrekken.

Een huis kopen is alleszins financieel interessant en biedt u stabiliteit op lange termijn. U kunt het beschouwen als een vorm van 'verplicht' sparen.

Het is ook een goede investering: in de laatste 40 jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een huis bijna vertienvoudigd. Voor villa’s ging de prijs gemiddeld maal vier en voor appartementen zelfs gemiddeld maal zes. Woningen zijn drie keer zo snel in waarde gestegen als andere goederen.

Een ander voordeel van uw eigen huis kopen is dat u zich als eigenaar ook meer verbonden voelt met uw woning: u kunt ze naar believen verbouwen en helemaal naar uw smaak inrichten omdat het iets van uzelf is. Bij een huurwoning bent u emotioneel minder betrokken.

Met een eigen woning is uw kapitaal dus geïnvesteerd in iets tastbaars en blijvends: u zult ze later kunnen verhuren, verkopen of cadeau doen aan uw kinderen. Het is wel onmogelijk te voorspellen hoe de vastgoedmarkt zal evolueren in de komende decennia. Het zou dus kunnen dat uw woning, wanneer u ze weer verkoopt, minder opbrengt dan de prijs waarvoor u ze hebt gekocht. Ook de staat waarin ze zich op dat ogenblik bevindt, zal mee de uiteindelijke verkoopprijs bepalen.

… maar een jarenlange investering

Een huis kopen is geen beslissing die u licht neemt. Voor een gewoon huis betaalt u nu in België gemiddeld 221.000 euro en voor een villa 363.000 euro. Voor een appartement lag de gemiddelde prijs op 225.000 euro (bron: FOD Economie).

Het gaat om een flinke som geld die u en ik normaal niet bezitten en waarvoor dus een lening nodig is. Vaak is daarvoor een eigen inbreng van minimaal 20% van de verkoopprijs vereist –toch al snel 40.000 euro - en moet u in principe minstens de registratierechten en andere notariskosten op tafel kunnen leggen om die lening te krijgen. Voor veel jonge mensen lukt dat niet zonder steun van de ouders, ook al staat de hypothecaire rente nog altijd laag.

Waarom u soms beter geen huis koopt

Een woning huren is dikwijls een voorlopige oplossing, maar in sommige gevallen ook voordeliger dan een huis kopen. Het grootste voordeel van huren is ongetwijfeld de flexibiliteit die u behoudt ten aanzien van uw woning, of dat nu een huis of een appartement is. Als u huurt, zet u zichzelf niet 'vast' met een lening. Bovendien kunt u de plaats waar u woont aanpassen aan uw familiale, professionele en financiële situatie. Voordelen die u niet zou hebben wanneer u uw eigen huis had gekocht.

Vindt u dat u te ver woont van uw nieuwe werkplaats? Dat uw woning te klein wordt, de huur te hoog is of dat uw nieuwe buren te veel lawaai maken? Snel verhuizen is geen probleem: het is een kwestie van maanden voor u een nieuw onderdak hebt. Wie bijvoorbeeld pas op de arbeidsmarkt is en ervaring in het buitenland wil opdoen, huurt beter zijn eerste stek.

Als huurder blijft u wel afhankelijk van de eigenaar: hij beslist wat er met het pand gebeurt. Hij kan weigeren om het huurcontract te verlengen of beslissen om zelf in de woning te gaan wonen of ze te verkopen. In dat geval moet u waarschijnlijk verhuizen, tenzij u beslist om ze van hem over te kopen.

Huren: het kostenplaatje

Een woning huren gaat dus veel sneller dan er één kopen en er hangen minder kosten aan vast. In vergelijking met de aankoopprijs van een woning, zal de huurprijs voor een evenwaardig pand doorgaans lager liggen dan het bedrag dat u maandelijks neertelt om uw lening terug te betalen. Het verschil kunt u op een spaarboekje plaatsen of beleggen.

Een huurder heeft heel wat minder kosten dan een eigenaar. Vaak moet hij alleen zijn huurdersaansprakelijkheid en inboedel verzekeren, terwijl een eigenaar ook het gebouw moet verzekeren en een schuldsaldoverzekering heeft aangegaan bij de aankoop. Als huurder staat u ook nooit voor hoge onvoorziene kosten als bijvoorbeeld uw verwarming het laat afweten. U moet ook niet alle onderhoudskosten dragen, iets wat eigenaars van een woning wél volledig moeten doen.

Door de indexering zal de huurprijs van een woning stijgen met de jaren. Zo kan de huur met wel 50 % stijgen in 20 jaar tijd. In 2016 bedroeg de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen 660 euro. Voor een huis betaalde u gemiddeld 765 euro huur per maand (een stijging van 5 % ten opzichte van 2013). In Brussel ligt de richthuurprijs voor een appartement tussen 735 en 1.045 euro.

De huur die u maandelijks betaalt, bent u voorgoed kwijt. En zolang u blijft huren, moet u elke maand opnieuw de huur betalen - ook als u terugvalt op een lager inkomen, bijvoorbeeld na uw pensionering.

Toch maar een huis kopen dan?

Puur financieel gezien is het meestal beter om eigenaar te worden van een woning dan er één te huren. Maar u moet er een groot budget voor uittrekken. Wanneer u het er financieel voor over hebt, moet u er vrij zeker van zijn dat u zich een groot stuk van de rest van uw leven op die plek wilt vestigen. En nadat de hypothecaire lening dan eindelijk is terugbetaald, hoeft u enkel nog jaarlijks onroerende voorheffing te betalen en ervoor te zorgen dat uw woning in goede staat blijft.

De overheid wil kandidaat-eigenaars ook stimuleren om een woning te kopen of te bouwen. Zo zijn er recent maatregelen genomen in Vlaanderen, in Wallonië en Brussel om de kosten bij de aankoop te beperken. En er zijn ook fiscale voordelen, hulp en zelfs premies voor het kopen of renoveren van een woning.

Een huis kopen of huren, bent u er nog niet helemaal uit?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is. Doe dan de online simulatie of contacteer ons voor een afspraak.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Een EPC-attest, uw energieprestatiecertificaat in vastgoed

Een energieprestatiecertificaat geeft weer in welke mate uw woning energiezuinig is. Wanneer u uw EPC-score wilt verbeteren, kunt u vanaf 2021 een beroep doen op een renovatiekrediet, aanvullend op uw hypothecaire lening. Met de nodige investeringen wordt uw woning energiezuiniger en verbetert u uw EPC-attest.

Lees verder

Hoeveel kost het om een onroerend goed te kopen?

Wilt u een huis of een appartement kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u “de grote stap” of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om het u uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u bij de aankoop van een onroerend goed in België rekening moet houden. Want een huis kost uiteindelijk meer dan de totaalprijs van het huis zelf. We luisteren stilletjes mee naar een gesprek van een jong koppel (Julie en Peter) dat een huis wil kopen.

Lees verder

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder