Waarom een schuldsaldoverzekering afsluiten bij een woonkrediet?

Wonen Lenen Gezin – 12 februari 2019

Gaat u een huis of appartement kopen? Dan hebt u daar vermoedelijk een hypothecaire lening voor nodig. Bij de bank hebben ze het meer dan waarschijnlijk ook met u gehad over een schuldsaldoverzekering. Die schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden en de bank kan u er soms zelfs een tariefkorting op uw woonkrediet voor geven. Wat is een schuldsaldoverzekering juist en waarom kunt u ze best afsluiten bij een hypothecair krediet?

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Waarom een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet? 
Het veiligste is dat zowel u als uw partner een verzekering nemen voor het volledige geleende kapitaal, m.a.w. een dekking van 100% + 100% of 2 maal het bedrag van de lening.

Een schuldsaldoverzekering is een overlijdensverzekering die ervoor zorgt dat uw partner of uw erfgenamen het woonkrediet niet verder af hoeven te betalen (geheel of gedeeltelijk) ingeval u overlijdt voor het geleende kapitaal volledig is terugbetaald. Tijdens de looptijd van het contract neemt het uit te keren bedrag geleidelijk af, evenredig met het saldo van het nog te betalen kapitaal.

U voorkomt met een schuldsaldoverzekering m.a.w. dat de aflossing van het krediet voor de overblijvende partner te zwaar wordt. Een schuldsaldoverzekering bij een hypothecair krediet is dus niet verplicht, maar over het algemeen erg aan te bevelen.

Voor welk bedrag moet u een schuldsaldoverzekering afsluiten?

Het veiligste is dat zowel u als uw partner een verzekering nemen voor het volledige geleende kapitaal, m.a.w. een dekking van 100% + 100% of 2 maal het bedrag van de lening. Wanneer één van u twee dan overlijdt, vallen de afbetalingen voor de andere partner volledig weg. Vooral als u nog relatief jong bent, is het aan te raden om de premie voor deze dubbele dekking te vergelijken met die voor een lagere dekkingsgraad. De prijs voor die absolute zekerheid zou best wel eens kunnen meevallen.

U kunt er ook voor opteren dat elke partner zich verzekert voor de helft van de lening: u verzekert zich voor 50% van het geleende bedrag en uw partner ook. Bij overlijden van één van u twee, moet u of uw partner nog slechts de helft van het openstaande kredietbedrag afbetalen aan de bank. De andere helft wordt terugbetaald door de schuldsaldoverzekering.

Maar een schuldsaldoverzekering met een 50/50-dekking kan soms niet voldoende zijn. De afbetaling van de helft van het hypothecair krediet kan bij een overlijden voor de overblijvende partner toch te zwaar uitvallen omdat die alle andere kosten alleen verder moet blijven dragen.

U kunt ook een verschillend percentage kiezen voor u en uw partner en met die schuldsaldoverzekeringen u voor 100% van het geleende bedrag of meer indekken. Dat kan nuttig zijn als de ene beduidend meer verdient dan de andere, bijvoorbeeld omdat de ene voltijds en de andere deeltijds werkt. Op die manier kan de overblijvende partner altijd het krediet blijven afbetalen.

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

Dat hangt af van verschillende factoren. In bepaalde gevallen is ze ook fiscaal aftrekbaar.

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning? Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Vlaamse woonbonus verdwijnt. Nog snel een woning kopen?

De Vlaamse woonbonus op de eerste en enige woning wordt vanaf 1 januari 2020 afgeschaft. In ruil worden de registratierechten op die woning verlaagd van 7% naar 6%. Maar die vermindering van de registratierechten weegt voor een normale woning niet op tegen het fiscale voordeel van de woonbonus. Het gevolg: een stormloop op vastgoed, met 40% meer verkopen sinds de aankondiging van de afschaffing. Wilt u nog snel snel een woning kopen? Hier moet u op letten.

Lees verder

Meerderheid jongeren verkiest energiezuinige en instapklare woning

3 op 4 Belgen die hun eerste woning kopen, vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau InSites Consulting* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar ze lijken minder bereid om voor die energiezuinige woning zelf de handen uit de mouwen te steken, want de meerderheid verkiest nieuwbouw of een instapklare bestaande woning in goede staat boven een bestaand huis dat grondig moet worden gerenoveerd. Waarom? Dat ontdekt u in deze blog.

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Waalse verzekering tegen inkomensverlies: gratis bescherming van uw thuis

Op uw verzoek sluit het Waals Gewest gratis in uw naam een ‘verzekering tegen inkomensverlies’ af in het kader van een hypothecaire lening voor de bouw, aankoop of renovatie van uw woning. Die verzekering zal onder bepaalde voorwaarden de afbetalingen van uw lening gedeeltelijk op zich nemen bij totale en onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of op non-actiefstelling. Een overzicht.

Lees verder