Waarom een schuldsaldoverzekering afsluiten bij een woonkrediet?

Wonen Lenen Gezin – 12 februari 2019

Gaat u een huis of appartement kopen? Dan hebt u daar vermoedelijk een hypothecaire lening voor nodig. Bij de bank hebben ze het meer dan waarschijnlijk ook met u gehad over een schuldsaldoverzekering. Die schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden en de bank kan u er soms zelfs een tariefkorting op uw woonkrediet voor geven. Wat is een schuldsaldoverzekering juist en waarom kunt u ze best afsluiten bij een hypothecair krediet?

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Waarom een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet? 
Het veiligste is dat zowel u als uw partner een verzekering nemen voor het volledige geleende kapitaal, m.a.w. een dekking van 100% + 100% of 2 maal het bedrag van de lening.

Een schuldsaldoverzekering is een overlijdensverzekering die ervoor zorgt dat uw partner of uw erfgenamen het woonkrediet niet verder af hoeven te betalen (geheel of gedeeltelijk) ingeval u overlijdt voor het geleende kapitaal volledig is terugbetaald. Tijdens de looptijd van het contract neemt het uit te keren bedrag geleidelijk af, evenredig met het saldo van het nog te betalen kapitaal.

U voorkomt met een schuldsaldoverzekering m.a.w. dat de aflossing van het krediet voor de overblijvende partner te zwaar wordt. Een schuldsaldoverzekering bij een hypothecair krediet is dus niet verplicht, maar over het algemeen erg aan te bevelen.

Voor welk bedrag moet u een schuldsaldoverzekering afsluiten?

Het veiligste is dat zowel u als uw partner een verzekering nemen voor het volledige geleende kapitaal, m.a.w. een dekking van 100% + 100% of 2 maal het bedrag van de lening. Wanneer één van u twee dan overlijdt, vallen de afbetalingen voor de andere partner volledig weg. Vooral als u nog relatief jong bent, is het aan te raden om de premie voor deze dubbele dekking te vergelijken met die voor een lagere dekkingsgraad. De prijs voor die absolute zekerheid zou best wel eens kunnen meevallen.

U kunt er ook voor opteren dat elke partner zich verzekert voor de helft van de lening: u verzekert zich voor 50% van het geleende bedrag en uw partner ook. Bij overlijden van één van u twee, moet u of uw partner nog slechts de helft van het openstaande kredietbedrag afbetalen aan de bank. De andere helft wordt terugbetaald door de schuldsaldoverzekering.

Maar een schuldsaldoverzekering met een 50/50-dekking kan soms niet voldoende zijn. De afbetaling van de helft van het hypothecair krediet kan bij een overlijden voor de overblijvende partner toch te zwaar uitvallen omdat die alle andere kosten alleen verder moet blijven dragen.

U kunt ook een verschillend percentage kiezen voor u en uw partner en met die schuldsaldoverzekeringen u voor 100% van het geleende bedrag of meer indekken. Dat kan nuttig zijn als de ene beduidend meer verdient dan de andere, bijvoorbeeld omdat de ene voltijds en de andere deeltijds werkt. Op die manier kan de overblijvende partner altijd het krediet blijven afbetalen.

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

Dat hangt af van verschillende factoren. In bepaalde gevallen is ze ook fiscaal aftrekbaar.

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning? Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder