Waarom een schuldsaldoverzekering afsluiten bij een woonkrediet?

Wonen Lenen Gezin – 12 februari 2019

Gaat u een huis of appartement kopen? Dan hebt u daar vermoedelijk een hypothecaire lening voor nodig. Bij de bank hebben ze het meer dan waarschijnlijk ook met u gehad over een schuldsaldoverzekering. Die schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden en de bank kan u er soms zelfs een tariefkorting op uw woonkrediet voor geven. Wat is een schuldsaldoverzekering juist en waarom kunt u ze best afsluiten bij een hypothecair krediet?

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Waarom een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet? 
Het veiligste is dat zowel u als uw partner een verzekering nemen voor het volledige geleende kapitaal, m.a.w. een dekking van 100% + 100% of 2 maal het bedrag van de lening.

Een schuldsaldoverzekering is een overlijdensverzekering die ervoor zorgt dat uw partner of uw erfgenamen het woonkrediet niet verder af hoeven te betalen (geheel of gedeeltelijk) ingeval u overlijdt voor het geleende kapitaal volledig is terugbetaald. Tijdens de looptijd van het contract neemt het uit te keren bedrag geleidelijk af, evenredig met het saldo van het nog te betalen kapitaal.

U voorkomt met een schuldsaldoverzekering m.a.w. dat de aflossing van het krediet voor de overblijvende partner te zwaar wordt. Een schuldsaldoverzekering bij een hypothecair krediet is dus niet verplicht, maar over het algemeen erg aan te bevelen.

Voor welk bedrag moet u een schuldsaldoverzekering afsluiten?

Het veiligste is dat zowel u als uw partner een verzekering nemen voor het volledige geleende kapitaal, m.a.w. een dekking van 100% + 100% of 2 maal het bedrag van de lening. Wanneer één van u twee dan overlijdt, vallen de afbetalingen voor de andere partner volledig weg. Vooral als u nog relatief jong bent, is het aan te raden om de premie voor deze dubbele dekking te vergelijken met die voor een lagere dekkingsgraad. De prijs voor die absolute zekerheid zou best wel eens kunnen meevallen.

U kunt er ook voor opteren dat elke partner zich verzekert voor de helft van de lening: u verzekert zich voor 50% van het geleende bedrag en uw partner ook. Bij overlijden van één van u twee, moet u of uw partner nog slechts de helft van het openstaande kredietbedrag afbetalen aan de bank. De andere helft wordt terugbetaald door de schuldsaldoverzekering.

Maar een schuldsaldoverzekering met een 50/50-dekking kan soms niet voldoende zijn. De afbetaling van de helft van het hypothecair krediet kan bij een overlijden voor de overblijvende partner toch te zwaar uitvallen omdat die alle andere kosten alleen verder moet blijven dragen.

U kunt ook een verschillend percentage kiezen voor u en uw partner en met die schuldsaldoverzekeringen u voor 100% van het geleende bedrag of meer indekken. Dat kan nuttig zijn als de ene beduidend meer verdient dan de andere, bijvoorbeeld omdat de ene voltijds en de andere deeltijds werkt. Op die manier kan de overblijvende partner altijd het krediet blijven afbetalen.

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

Dat hangt af van verschillende factoren. In bepaalde gevallen is ze ook fiscaal aftrekbaar.

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning? Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Blijven kopers van een eerste woning binnen het budget dat ze hadden vooropgesteld? Hoe veel geld moesten ze op tafel leggen voor de aankoop en zijn er daarin verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En welk deel van het maandelijks inkomen gaat er bij kopers van een eerste woning naar de aflossing van hun hypothecair krediet? Pertinente vragen die we voorlegden aan het marktonderzoeksbureau Ipsos, dat in opdracht van AXA Bank 1001 jonge Belgen tussen 22 en 35 jaar bevroeg over de aankoop van hun eerste eigen woning. Dit zijn hun bevindingen.

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder