Waarom een schuldsaldoverzekering afsluiten bij een woonkrediet?

Wonen Lenen Gezin – 12 februari 2019

Gaat u een huis of appartement kopen? Dan hebt u daar vermoedelijk een hypothecaire lening voor nodig. Bij de bank hebben ze het meer dan waarschijnlijk ook met u gehad over een schuldsaldoverzekering. Die schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden en de bank kan u er soms zelfs een tariefkorting op uw woonkrediet voor geven. Wat is een schuldsaldoverzekering juist en waarom kunt u ze best afsluiten bij een hypothecair krediet?

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Waarom een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet? 
Het veiligste is dat zowel u als uw partner een verzekering nemen voor het volledige geleende kapitaal, m.a.w. een dekking van 100% + 100% of 2 maal het bedrag van de lening.

Een schuldsaldoverzekering is een overlijdensverzekering die ervoor zorgt dat uw partner of uw erfgenamen het woonkrediet niet verder af hoeven te betalen (geheel of gedeeltelijk) ingeval u overlijdt voor het geleende kapitaal volledig is terugbetaald. Tijdens de looptijd van het contract neemt het uit te keren bedrag geleidelijk af, evenredig met het saldo van het nog te betalen kapitaal.

U voorkomt met een schuldsaldoverzekering m.a.w. dat de aflossing van het krediet voor de overblijvende partner te zwaar wordt. Een schuldsaldoverzekering bij een hypothecair krediet is dus niet verplicht, maar over het algemeen erg aan te bevelen.

Voor welk bedrag moet u een schuldsaldoverzekering afsluiten?

Het veiligste is dat zowel u als uw partner een verzekering nemen voor het volledige geleende kapitaal, m.a.w. een dekking van 100% + 100% of 2 maal het bedrag van de lening. Wanneer één van u twee dan overlijdt, vallen de afbetalingen voor de andere partner volledig weg. Vooral als u nog relatief jong bent, is het aan te raden om de premie voor deze dubbele dekking te vergelijken met die voor een lagere dekkingsgraad. De prijs voor die absolute zekerheid zou best wel eens kunnen meevallen.

U kunt er ook voor opteren dat elke partner zich verzekert voor de helft van de lening: u verzekert zich voor 50% van het geleende bedrag en uw partner ook. Bij overlijden van één van u twee, moet u of uw partner nog slechts de helft van het openstaande kredietbedrag afbetalen aan de bank. De andere helft wordt terugbetaald door de schuldsaldoverzekering.

Maar een schuldsaldoverzekering met een 50/50-dekking kan soms niet voldoende zijn. De afbetaling van de helft van het hypothecair krediet kan bij een overlijden voor de overblijvende partner toch te zwaar uitvallen omdat die alle andere kosten alleen verder moet blijven dragen.

U kunt ook een verschillend percentage kiezen voor u en uw partner en met die schuldsaldoverzekeringen u voor 100% van het geleende bedrag of meer indekken. Dat kan nuttig zijn als de ene beduidend meer verdient dan de andere, bijvoorbeeld omdat de ene voltijds en de andere deeltijds werkt. Op die manier kan de overblijvende partner altijd het krediet blijven afbetalen.

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

Dat hangt af van verschillende factoren. In bepaalde gevallen is ze ook fiscaal aftrekbaar.

Hebt u plannen voor de bouw of de aankoop van een woning? Maak een simulatie van de hypothecaire lening of vraag advies aan uw bankagent.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vlaanderen verlaagt registratierechten voor eigen woning naar 3%

Koopt u in Vlaanderen een huis of appartement om er zelf in te gaan wonen? Dan betaalt u vanaf 1 januari 2022 daarvoor nog maar 3% registratierechten. Als het gaat om een oude woning die u ingrijpend energiezuiniger maakt, zakken die registratierechten zelfs naar 1%. Voor de aankoop van een tweede of derde woning stijgen de registratierechten dan weer van 10 naar 12%. Wat betekent dat voor u als kandidaat-koper?

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf dit jaar moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, voortaan verplicht de norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Welke notariskosten zijn er bij de aankoop van een woning?

Of u nu de aankoopakte van een huis dan wel contracten met de architect, de aannemer of de bouwpromotor tekent, het is belangrijk dat uw handtekening het resultaat van een rationeel genomen beslissing is. De notaris is één van de personen die, net zoals de bankier of de fiscalist, u waardevol advies kunnen geven. Zijn raad is in principe kosteloos, maar voor de opzoekingen en notariële akten moet u wel betalen. Welke kosten mag een notaris u aanrekenen?

Lees verder

Hoeveel kost het om een huis of appartement te kopen?

Overweegt u om een huis of een appartement te kopen? Wilt u ruimer gaan wonen, neemt u ‘de grote stap’ of wilt u in bakstenen investeren? Wij zullen zeker niet proberen om u het uit het hoofd te praten. We willen u wel een idee geven van alle, soms onbekende elementen waarmee u rekening moet houden wanneer u eigenaar wilt worden van een huis of appartement in België. Want een huis kost uiteindelijk meer dan wat er op het prijskaartje staat. We luisteren stilletjes mee naar Julie en Peter, een jong koppel dat een huis wil kopen.

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder