Warmtepompen: zuinig, milieuvriendelijk en vooral … één en al comfort!

Wonen Lenen Renoveren – 09 mei 2022

Warmtepompen beginnen stilaan een plek te veroveren in de lijst van installaties om uw woning aangenamer en energiezuiniger te maken, naast zonnepanelen, thuisbatterijen en andere isolatiesystemen. Hierna een overzicht van wat u moet weten voor u beslist om thuis een warmtepomp te laten plaatsen.

De warmtepomp: uw toekomstige nieuwe ketel?

warmtepomp energie
Een warmtepomp laten installeren, dat is kiezen voor hernieuwbare energie en vooral voor een zachte warmte voor heel het gezin.

Een warmtepomp is een aanvulling op uw bestaande ketel. Als u voor een duurzaam model kiest, dan kan de warmtepomp uw oude ketel vervangen. Uw woning wordt dan via de vloer of radiatoren verwarmd.

Net als bij zonnepanelen bestaan er allerlei modellen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en vloer-water. Alles hangt af van uw budget en uw ambities op het vlak van milieuvriendelijk verwarmen.

De voordelen van een warmtepomp

  • Eenvoudig te plaatsen (u kunt bij de plaatsing eventueel ineens uw oude ketel laten weghalen).
  • Laag energieverbruik, waardoor u uw verwarmingskosten aanzienlijk kunt drukken.
  • Gebruikscomfort.
  • Met een omkeerbare warmtepomp kunt u dan ook nog eens uw kamers verkoelen in de zomer.
  • De EPC-score van uw huis zal erop vooruitgaan.
  • De premies (zie hieronder)!

Het grootste nadeel: het lawaai. Laat daarom de warmtepomp op een geschikte plek installeren.

Net zoals voor zonnepanelen moet uw huis eerst en vooral goed geïsoleerd zijn voor u kunt overgaan tot de installatie van een warmtepomp! Isoleren, de eerste stap naar een energiezuinige woning.

Zonnepanelen + warmtepomp: een winnende combinatie

Hoe voorziet u de compressor van uw warmtepomp van elektriciteit? Via het elektriciteitsnet? Of … via uw zonnepanelen?

Maak op voorhand een berekening en hou daarbij bijvoorbeeld rekening met de periodes met minder zonuren in de winter.

Vergeet ook niet dat u verschillende premies voor deze installaties kunt aanvragen: een warme woning tegen een veel lagere energiefactuur!

Uit een enquête van AXA Bank uit januari 2022, waarbij 1000 huiseigenaars werden ondervraagd, blijkt dat 50% van hen reeds een warmtepomp of zonnepanelen heeft en dat 33% van plan is om binnen nu en vijf jaar een warmtepomp of zonnepanelen te laten plaatsen. En u?

Warmte, graag, maar tegen welke prijs?

Welk budget moet u voorzien? De prijzen liggen tussen 5.000 en 10.000 euro voor een lucht-water-warmtepomp en rond 20.000 euro voor een water-water-warmtepomp.

Vraag steeds meerdere offertes aan, raadpleeg verschillende vakmensen en weeg de voor- en nadelen van elk model tegen elkaar af en toets ze aan uw behoeften en de inrichting van uw huis. Het ene huis is het andere niet!

Welke premies kunt u aanvragen voor uw toekomstige warmtepomp?

Elk gewest heeft een eigen systeem om premies toe te kennen, afhankelijk van het type pomp. Meer informatie over de premies in Vlaanderen.

Misschien kunt u bij de gemeente ook een subsidie aanvragen; informeer daar dus zeker naar.

Btw verlaagd tot 6% voor huizen van minder dan 10 jaar oud!

De overheid helpt u ook een handje bij de installatie van warmtepompen, maar ook van zonnepanelen en zonneboilers :

  • Ze voorziet in een verlaging van de btw van 21% naar 6% voor huizen die minder dan 10 jaar oud zijn.
  • De verlaging geldt van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 en is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Raadpleeg hiervoor de website van de FOD Financiën.
  • Ook nieuwbouw of een na sloop opnieuw gebouwd huis zijn dus inbegrepen.

Opmerking : het verlaagde btw-tarief was al van kracht voor oudere woningen.

Een simulatie kost niks!

Bereken uw maandelijkse aflossing voor een groene lening voor energiebesparende renovatiewerken of de aankoop van een warmtepomp.

Hebt u nog vragen of wilt u graag meer informatie om uw woning nog comfortabeler te maken? Neem dan contact op met uw bankagent.

Hoe werkt een warmtepomp?

Zonder in technisch jargon te vervallen: de pomp vangt warmte van buitenaf op via een ventilator, waarna de opgevangen lucht in contact wordt gebracht met een verdamper.

Die bevat een vloeistof die de warmte vervoert. Die vloeistof wordt vervolgens in lagetemperatuurgas omgezet. De warmte van de lucht die van buiten naar binnen wordt gezogen, verandert de vloeistof in gas.

Vervolgens perst een compressor, aangedreven door een elektrische motor, het gas samen om de temperatuur te verhogen.

Deze warmte wordt overgedragen naar de verwarmings- en watercircuits van uw huis (of zwembad). De vloeistof koelt dan af, condenseert en wordt opnieuw vloeibaar. Enzovoort.

Thuis energie besparen dankzij de tips in deze artikelen

Let op, geld lenen kost ook geld.

De renovatielening of groene lening kan een lening op afbetaling zijn, onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet, of een hypothecair krediet met een onroerende bestemming.

Kredietgever: AXA Bank Belgium nv maakt deel uit van de Crelan Groep

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent