Wat brengt 2017? Deel 2 - Verenigde Staten

Vermogen Beleggen Actueel – 11 januari 2017

Wat zijn onze verwachtingen voor de macro-economische gebeurtenissen in 2017 en hun impact op de financiële markten? In drie opeenvolgende blogs – essentiële lectuur voor elke belegger – zetten we het voor u uiteen. We begonnen met een blik op Europa, volgende week kijken we naar China en een paar andere relevante markten en vatten we alles nog even samen. Maar nu richten we het vizier op de VS van president-elect Trump.

Verenigde Staten
De verwachtingen voor de US zijn positief op korte termijn door de fiscale stimuli en de hogere rente. Op iets langere termijn zal de betaalbaarheid afhangen van de onderliggende groei.

Hogere rente en fiscale stimuli

In de Verenigde Staten is het de onverwachte overwinning van Trump wat ons van 2016 zal bijblijven. En hoewel de markten erg bevreesd waren voor dit scenario, hebben ze zeer snel ingezien dat een programma gebaseerd op investeringen op korte termijn zijn voordelen heeft en ondersteunend werkt voor de economie. Op iets langere termijn zal de betaalbaarheid afhangen van de onderliggende groei.

Amerikaanse economie in goeden doen

Door de verkiezingen was de aandacht een beetje afgewend van de Amerikaanse economie. Die doet het vrij goed: het consumentenvertrouwen zit op het hoogste niveau na de financiële crisis en ook de bedrijven zijn positief en overwegen investeringen. De werkloosheid is laag, waardoor de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank – in december de rente kon verhogen.

Mooi weer dus over de oceaan. De paar wolkjes aan de hemel komen van een dalend reëel inkomen van de gezinnen, een duurdere dollar en mogelijks dalende exportvooruitzichten die zeker niet beter worden door een duurdere dollar. Maar fiscale stimuli, de weg die Trump wil bewandelen, kunnen de zon nog wel even aan de hemel houden tot in 2018. Hoe de retoriek van de verkiezingen omgezet zal worden in reële maatregelen blijft ook nu nog deels onduidelijk.

BBP: stijging op korte termijn

De verwachtingen voor het bruto binnenlands product gaan dan ook uit van een stijging op korte termijn van 1,6% in 2016, 2,1% in 2017 en dan iets lager met een vooruitzicht van 1,9% in 2018. Weliswaar lager dan wat Trump heeft vooropgesteld, maar het zijn cijfers die zeker positief mogen worden beschouwd.

Inflatie zal in het zog van de groei aantrekken met vooruitzichten van 1,3% in 2016 tot 1,8% in 2017 en 2,5% in 2018. Dit geeft de Amerikaanse centrale bank dan weer de mogelijkheid de rente verder geleidelijk op te trekken met max. 2 a 3 renteverhogingen per jaar tot ongeveer 1,75 a 2%.

Om kort te gaan

De verwachtingen voor de US zijn positief op korte termijn door de fiscale stimuli, de rentestijgingen volgen het pad van de groei. Op langere termijn blijft er onzekerheid over een aantal aspecten van het Trump-programma.

Bron: AXA IM

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan