Wat te doen met je eerste loon? Onze tips

Vermogen Beleggen Fiscaliteit Pensioen Budget – 31 juli 2019

Je bent twintiger. Je bent net begonnen aan je eerste job, tijd voor je eerste echte beroepservaring. Proficiat! En dan staat je eerste loon op je bankrekening. Hoe pak je het beheer van je geld goed aan? Een paar tips voor een goed beheer.

Je toekomstplannen moet je vanaf nu financieren.
Je toekomstplannen moet je vanaf nu financieren.

Leuke verrassing op het einde van de maand: je eerste loon!

Je hebt net je loonfiche ontvangen. In het verleden kreeg je waarschijnlijk wel al eens een gelijkaardig bedrag, na je studentenjobs. En die bedragen werden waarschijnlijk al snel aan iets besteed.

Maar nu moet je goed nadenken. Zeker als je net op jezelf bent gaan wonen. Je kosten, je pleziertjes, je plannen op korte en lange termijn: het beheer van een budget is een voltijdse job!

Ben je een krekel of een mier? Laten we zeggen dat je eerder mier dan krekel bent, zonder jezelf alle pleziertjes te ontzeggen natuurlijk.

Bereken om te beginnen eens je vaste kosten, zoals huurgeld, boodschappen, verzekeringen, belastingen...

Je hoofd vol plannen: dromen en het hoofd koel houden

Je gaat voortaan regelmatige inkomsten ontvangen. Na aftrek van je kosten en van je kortetermijnplannen zal er een bepaald bedrag overblijven.

Waarvoor? Je denkt aan een auto, droomt van een huis of een wereldreis … De wereld ligt aan je voeten.

En je toekomstplannen moet je vanaf nu financieren. Hoe?

Sparen? Beleggen? Beide?

Sparen is een ideale manier om je gemoedsrust te verzekeren in geval van een tegenslag. Bij AXA Bank spreekt men van een reserve van 6 maanden loon om het hoofd te bieden aan tegenslagen. Dat zal jou probleemloos lukken.

Als je de pers leest, weet je helaas dat de rente op je spaargeld heel laag is. Erger nog: de inflatie knabbelt aan je spaargeld. Welke oplossing dan?

Onze aanbeveling om te denken op lange termijn:

  • 1. spaargeld voor onvoorziene omstandigheden;
  • 2. pensioensparen;
  • 3. een eenvoudig en flexibel beleggingsplan.

Laat ons voor de volledigheid hieraan toevoegen dat beleggen risico's inhoudt en kosten met zich meebrengt.

Pensioensparen: hoe vroeger je ermee begint, hoe beter!

Je pensioen is inderdaad nog niet voor morgen. Maar het is het ideale moment om er al aan te denken, omdat je een zeer interessant kapitaal kan opbouwen over een zeer lange periode. Hoe jonger je ermee start, hoe beter!

Deze soepele formule die door wij Belgen enorm op prijs wordt gesteld, biedt het volgende:

  • een fiscaal voordeel vandaag;
  • een aanvullend inkomen morgen, als je met pensioen bent.

Als je 60 jaar bent, betaal je een eenmalige belasting van 8 % op het opgebouwde pensioenkapitaal. Daarna kan je verder sparen met een fiscaal voordeel tot 65 jaar, zonder belastingen te betalen op dit geld. De laatste 5 jaar van het pensioensparen zijn dus zeer voordelig. Het is dus beter om het geld van je pensioensparen niet op te vragen vóór je 60e verjaardag. Als je dat wel doet, zal je trouwens meer belastingen betalen.

Belangrijk: de fiscale behandeling hangt af van ieders individuele situatie. De behandeling is onderhevig aan eventuele wijzigingen in de toekomst.

Een beleggingsplan? Goed plan voor jouw geld

Het geld dat overblijft, kan je bijvoorbeeld beleggen in een beleggingsplan. Voor een project op langere termijn, bijvoorbeeld voor de financiering van je eerste huis. Wist je trouwens dat je tegen een voordeligere rentevoet kan lenen als je minstens 10 % van je vastgoedproject financiert met je opgebouwde kapitaal, waaronder de notariskosten en de dossierkosten?

Het beleggingsplan van AXA Bank is gebaseerd op drie gulden beleggingsregels:

  • diversificatie;
  • spreiding van de stortingen;
  • professioneel beheer door experts van AXA Investment Managers en Architas.

Op deze manier kan je geleidelijk aan een kapitaal opbouwen, door met regelmatige kleine bedragen in je eigen tempo te beleggen in een of meerdere fondsen aangeboden door AXA Bank.

Hij zal naar je luisteren en zal zeker nog andere goede tips geven om je budget te beheren!

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Contacteer uw bankagent