Wat is een beleggersprofiel?

Vermogen Beleggen Budget – 09 maart 2018

Banken moeten uw beleggersprofiel bepalen voordat ze u beleggingsadvies mogen geven of beleggingsproducten aanbieden. Maar wat is een beleggersprofiel eigenlijk en hoe en waarom wordt het opgesteld?

Wat is een beleggersprofiel?

beleggersprofiel
Het opstellen van uw belegegersprofiel zal u bijzonder nuttige informatie opleveren over de beleggingen die voor u geschikt zijn.

Een beleggersprofiel bepaalt welk type belegger u bent. Aan de hand van uw beleggersprofiel wordt bepaald wat u weet van beleggen, welke opbrengst u verwacht van uw beleggingen en welke risico’s u daarvoor wilt nemen. Men spreekt in dat verband van uw kennis en ervaring, uw beleggingsdoelstellingen, uw financiële situatie en uw risicobereidheid.

In grote lijnen zijn dit de beleggersprofielen die in de MiFID-richtlijn worden onderscheiden:

 • defensief / conservatief
 • neutraal / evenwichtig
 • speculatief / dynamisch

Banken mogen deze benamingen aanpassen en de schaal verfijnen om u onder te kunnen brengen in het beleggersprofiel dat goed bij u past. Zo onderscheiden we bij AXA Bank de volgende profielen:

 • conservatief
 • defensief
 • neutraal
 • dynamisch
 • offensief

Hoe wordt mijn beleggersprofiel opgemaakt?

Om uw beleggersprofiel te bepalen, doorloopt u samen met een beleggingsadviseur van de bank een vragenlijst. Op die manier leren ze u bij de bank beter kennen en krijgen ze een goed zicht op uw wensen en verwachtingen. Nadat uw beleggersprofiel is opgesteld, zal uw bank in staat zijn om u goed beleggingsadvies te geven en u beleggingsproducten voor te stellen die daarmee overeenstemmen. Banken mogen geen beleggingen voorstellen die op basis van uw beleggersprofiel voor u niet geschikt zijn.

Het is de banken toegelaten om eigen vragenlijsten te hanteren en de vragen te beperken tot wat relevant is in het licht is van de producten die ze aanbieden. Zo krijgt u geen vragen voorgeschoteld die voor u niet relevant zijn. Een financiële instelling die complexe producten aanbiedt, zal u dus andere vragen stellen dan een bank die enkel eenvoudige beleggingsfondsen aanbiedt. De vragen kunnen dan wel verschillen van bank tot bank, uw kennis en ervaring zal overal even grondig worden getest. 

Mag een bank helpen om de vragenlijst in te vullen?

Ja, dat mag. De financiële instelling mag de vragenlijst wel niet in uw plaats beantwoorden of u antwoorden voorkauwen. Een eerlijke en correcte invulling is in het belang van uzelf én uw bank.

De toezichthouder FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) toetst via anonieme inspecties – he t zogenaamde ‘mystery shopping’ - de vragenlijsten op volledigheid, coherentie en betrouwbaarheid. Wanneer de inspecteurs inbreuken vaststellen en merken dat het beleggersprofiel niet correct wordt opgesteld of nageleefd bij het verlenen van een beleggingsdienst, dan volgen er aanzienlijke sancties.

Kent u uw beleggersprofiel al?

Banken hebben dus een formele verplichting om u vragen te stellen voordat ze u beleggingsadvies verlenen. Maar dat zal voor uzelf bijzonder nuttige informatie opleveren. Hoe staat u persoonlijk tegenover risico’s? Welk rendement veracht u? Gaat u voor het grote gewin of wilt u er uw slaap niet voor laten als de beurzen schommelen? Dat verschilt heel erg van de mens tot mens.

Soms heeft men een specifieke doelstelling voor ogen: heel vaak gaat het om de opbouw van een pensioenkapitaal of een spaarpotje voor de kinderen.

Het kan een goede oefening zijn om al eens na te denken over een paar aspecten van beleggen.

 • Wanneer denkt u een aanzienlijk deel van het belegde bedrag nodig te hebben?
 • Wat is de som van al uw bezittingen (liquide middelen, beleggingen en vastgoed) zonder rekening te houden met de waarde van uw hoofdverblijfplaats?
 • Hoeveel kunt u normaal elke maand sparen, rekening houdende met al uw terugkerende uitgaven en inkomsten?

Beantwoord deze vragen voor uzelf. Dat zal u op weg zetten om een beeld te vormen.

Wilt u dat wij u daarbij helpen of uw beleggersprofiel controleren?

Bron: Febelfin

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Zwakkere groei wereldwijd, actieve ondersteuning van centrale banken

Wereldwijd staat de economie wat onder druk. Vooral in de Verenigde Staten – tot voor kort dé economische trekker - ondergaat de economie wellicht een vertraging. Maar de centrale banken staan klaar om hun rol op te nemen: zo heeft de Amerikaanse centrale bank zopas de rente met 0,25 procentpunt verlaagd om de economie aan te zwengelen.

Lees verder

Vakantieplan? Denk ook aan een ‘financieel plan’!

U hebt wellicht uw vakantie al lang vastgelegd. Een vakantie is een plan op korte termijn om naar uit te kijken. Maar waarom ook niet op langere termijn denken, voor uw geld, om er dan later van te genieten? Een bankagent is uiteraard geen reisagentschap voor beleggingen. Maar wat geldt voor uw vakantie, geldt ook voor uw financiën: u gaat er best niet te luchtig overheen. En voor uw geld schakelt u idealiter de hulp van een professional in. 

Lees verder

Wat te doen met je eerste loon? Onze tips

Je bent twintiger. Je bent net begonnen aan je eerste job, tijd voor je eerste echte beroepservaring. Proficiat! En dan staat je eerste loon op je bankrekening. Hoe pak je het beheer van je geld goed aan? Een paar tips voor een goed beheer.

Lees verder

Beleggen: 7 gouden tips voor een vakantie zonder stress!

U bent op vakantie, aan zee of in de bergen, en plots schiet door uw hoofd: wat als er iets gebeurt op de financiële markten? De beurskoersen evolueren dag en nacht, of u nu op vakantie bent of niet. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële beleggingstips te volgen.

Lees verder

Flexibele fondsen en dakfondsen: inspelen op de markt

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen of dakfondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Lees verder

Contacteer ons