Wat is een beleggersprofiel?

Vermogen Beleggen Budget – 09 maart 2018

Banken moeten uw beleggersprofiel bepalen voordat ze u beleggingsadvies mogen geven of beleggingsproducten aanbieden. Maar wat is een beleggersprofiel eigenlijk en hoe en waarom wordt het opgesteld?

Wat is een beleggersprofiel?

beleggersprofiel
Het opstellen van uw belegegersprofiel zal u bijzonder nuttige informatie opleveren over de beleggingen die voor u geschikt zijn.

Een beleggersprofiel bepaalt welk type belegger u bent. Aan de hand van uw beleggersprofiel wordt bepaald wat u weet van beleggen, welke opbrengst u verwacht van uw beleggingen en welke risico’s u daarvoor wilt nemen. Men spreekt in dat verband van uw kennis en ervaring, uw beleggingsdoelstellingen, uw financiële situatie en uw risicobereidheid.

In grote lijnen zijn dit de beleggersprofielen die in de MiFID-richtlijn worden onderscheiden:

 • defensief / conservatief
 • neutraal / evenwichtig
 • speculatief / dynamisch

Banken mogen deze benamingen aanpassen en de schaal verfijnen om u onder te kunnen brengen in het beleggersprofiel dat goed bij u past. Zo onderscheiden we bij AXA Bank de volgende profielen:

 • conservatief
 • defensief
 • neutraal
 • dynamisch
 • offensief

Hoe wordt mijn beleggersprofiel opgemaakt?

Om uw beleggersprofiel te bepalen, doorloopt u samen met een beleggingsadviseur van de bank een vragenlijst. Op die manier leren ze u bij de bank beter kennen en krijgen ze een goed zicht op uw wensen en verwachtingen. Nadat uw beleggersprofiel is opgesteld, zal uw bank in staat zijn om u goed beleggingsadvies te geven en u beleggingsproducten voor te stellen die daarmee overeenstemmen. Banken mogen geen beleggingen voorstellen die op basis van uw beleggersprofiel voor u niet geschikt zijn.

Het is de banken toegelaten om eigen vragenlijsten te hanteren en de vragen te beperken tot wat relevant is in het licht is van de producten die ze aanbieden. Zo krijgt u geen vragen voorgeschoteld die voor u niet relevant zijn. Een financiële instelling die complexe producten aanbiedt, zal u dus andere vragen stellen dan een bank die enkel eenvoudige beleggingsfondsen aanbiedt. De vragen kunnen dan wel verschillen van bank tot bank, uw kennis en ervaring zal overal even grondig worden getest. 

Mag een bank helpen om de vragenlijst in te vullen?

Ja, dat mag. De financiële instelling mag de vragenlijst wel niet in uw plaats beantwoorden of u antwoorden voorkauwen. Een eerlijke en correcte invulling is in het belang van uzelf én uw bank.

De toezichthouder FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) toetst via anonieme inspecties – he t zogenaamde ‘mystery shopping’ - de vragenlijsten op volledigheid, coherentie en betrouwbaarheid. Wanneer de inspecteurs inbreuken vaststellen en merken dat het beleggersprofiel niet correct wordt opgesteld of nageleefd bij het verlenen van een beleggingsdienst, dan volgen er aanzienlijke sancties.

Kent u uw beleggersprofiel al?

Banken hebben dus een formele verplichting om u vragen te stellen voordat ze u beleggingsadvies verlenen. Maar dat zal voor uzelf bijzonder nuttige informatie opleveren. Hoe staat u persoonlijk tegenover risico’s? Welk rendement veracht u? Gaat u voor het grote gewin of wilt u er uw slaap niet voor laten als de beurzen schommelen? Dat verschilt heel erg van de mens tot mens.

Soms heeft men een specifieke doelstelling voor ogen: heel vaak gaat het om de opbouw van een pensioenkapitaal of een spaarpotje voor de kinderen.

Het kan een goede oefening zijn om al eens na te denken over een paar aspecten van beleggen.

 • Wanneer denkt u een aanzienlijk deel van het belegde bedrag nodig te hebben?
 • Wat is de som van al uw bezittingen (liquide middelen, beleggingen en vastgoed) zonder rekening te houden met de waarde van uw hoofdverblijfplaats?
 • Hoeveel kunt u normaal elke maand sparen, rekening houdende met al uw terugkerende uitgaven en inkomsten?

Beantwoord deze vragen voor uzelf. Dat zal u op weg zetten om een beeld te vormen.

Wilt u dat wij u daarbij helpen of uw beleggersprofiel controleren?

Bron: Febelfin

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een cadeau nu, een mooi project voor later!

Eindejaarsfeesten, verjaardagen, familiefeesten… redenen genoeg om u volgende vraag te stellen: "welk cadeau geef ik mijn (klein)kinderen?" Een moeilijke keuze. Bij AXA Bank hebben we een oplossing: open een beleggingsplan. Al vanaf 25 euro per jaar. Zo kunt u de gelukkige begunstigde een mooie duwtje in de rug geven voor zijn of haar financiële toekomst.

Lees verder

Successies: het duolegaat, met uitsterven bedreigd in Vlaanderen

Wie een geldsom wil nalaten aan een ver familielid of een vriend en erfbelasting wil vermijden, kan gebruikmaken van het duolegaat. Bij testament worden er naast een vriend of familielid ook één of meerdere goede doelen aangeduid. Deze liefdadigheidsinstelling betaalt dan alle erfbelasting. De Vlaamse regering heeft echter beslist om vanaf 2021 het duolegaat af te schaffen. Een woordje uitleg.

Lees verder

Pensioensparen: 980 of 1.260 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 980 of 1.260 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 980 of 1.260 euro pensioensparen?

Lees verder

De economie koelt af, centrale banken grijpen in

De geopolitieke perikelen hebben een impact op zo goed als alle nationale economieën. De centrale banken zoeken hefbomen, maar zijn beperkt in slagkracht. De VS rekent ondertussen op haar sterkhouder: de consument, die zijn honger vooralsnog niet verloren heeft. Ondertussen merken we hier en daar tekenen van herstel, hoewel deze trend zich nog niet volledig kan bevestigen.

Lees verder

Klaar om uw plannen te realiseren dankzij modelportefeuilles?

Bij AXA Bank nemen we de opbouw en het beheer van uw financiën zeer ernstig. U kunt rekenen op onze experts. Om te beginnen is er uw bankagent, ondersteund door een unieke digitale tool om een gediversifieerde portefeuille voor uw plannen op te bouwen. Vandaag, maar ook morgen en overmorgen, afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelen, kennis en ervaring in beleggingen.

Lees verder

Contacteer ons