Wat is een effectenrekening?

Vermogen Beleggen – 23 juni 2016

Beleggen is opnieuw hip! Heel belangrijk als u een reserve wilt opbouwen voor in de toekomst. Sommige onder jullie zijn misschien al aan het beleggen terwijl anderen hun eerste stappen in de beleggingswereld nog moeten zetten. Om te kunnen beleggen, heb je nu een effectenrekening nodig. Maar wat is dat juist en hoe kun je de dag van vandaag best een effectenrekening openen?

effectenrekening
Om te kunnen beleggen, hebt u een effectenrekening nodig om uw effecten te bewaren. Bij AXA Bank kunt u nu ook online een effectenrekening openen

Vroeger: effecten onder de matras

Ooit was het anders, toen kochten mensen nog effecten en kregen hiervoor een officieel eigendomsbewijs in de plaats. Effecten konden op naam staan maar waren vaak anoniem. Dat noemde men effecten aan toonder.

Het grote nadeel was dat wanneer iemand in het verleden die effecten aan toonder verloor, de vinder werd beschouwd als eigenaar. Die kon dus zonder probleem de intresten of dividenden, alsook het kapitaal (op de eindvervaldag) innen.  En dan is er nog het verhaal van de bakker die terugkwam uit vakantie, zijn oven aanzette en er toen pas aan dacht dat hij al zijn effecten aan toonder in de oven had verstopt … en zijn vermogen in rook zag opgaan!

Nu: alles op een effectenrekening

Sinds januari 2008 mogen nieuwe effecten aan toonder niet meer worden uitgegeven. Effecten aan toonder die op een effectenrekening waren ingeschreven zijn allemaal omgezet in ‘gedematerialiseerde’ effecten. Dit zij geen fysieke effecten maar effecten waarvan de eigendom wordt geregistreerd in een namenregister. Wie toch nog effecten op papier bezit, kan ze wel nog innen of op een effectenrekening laten inschrijven. Maar: er is een boete verschuldigd van 10% op de waarde en ieder jaar wordt die boete met nog eens 10% verhoogd. Omdat de boete in 2025 even hoog zal zijn dan de waarde, zullen effecten dus vanaf dan in de praktijk niets meer waard zijn.

Effecten worden vandaag allemaal bewaard op een effectenrekening. Deze effectenrekening is standaard gelinkt aan een spaarrekening of een zichtrekening. Alle dividenden of intresten worden automatisch gestort op die zichtrekening of spaarrekening.

Open ze online

U kunt bij AXA Bank nu ook online een effectenrekening openen via homebanking. Dan kunt u altijd en overal online uw effectenrekening raadplegen. Zo hebt u online permanent een duidelijk overzicht van al uw beleggingen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Handelsoorlog: veel kabaal of een waar obstakel?

De visie van Donald Trump is simpel :  ‘America First’. En daarmee is alles gezegd. Die visie dringt nu ook door tot de wereldhandel. Amerika is ontevreden met het handelsonevenwicht tussen de VS en China, tussen de VS en Europa en tussen de VS en Canada. Anders gezegd: China, Europa en Canada importeren teveel goedkope producten in Amerika en omgekeerd vindt Amerika dat het te weinig producten uitvoert naar die landen. De VS verwijten China ook een loopje te nemen met haar intellectuele eigendommen.

ECB kondigt einde aankoopbeleid obligaties aan

De Europese Centrale Bank pakte vorige week uit met twee langverwachte aankondigingen. In januari 2019 wordt de massale aankoop van staats- en andere obligaties stopgezet. De kortetermijnrente wordt wel tot diep in 2019 laag gehouden. De rente op spaarboekjes blijft dus nog een tijdje zeer laag. Doordat de inflatie vrijwel zeker zal stijgen wanneer de ECB geen obligaties meer opkoopt, is dat minder goed nieuws voor spaarders.

Jaarlijkse inkomsten uit beleggingsfondsen: aangeven aan de fiscus of niet?

Wellicht bent u bezig met uw belastingaangifte en vraagt u zich af of u de jaarlijkse inkomsten moet vermelden van fondsen waarin u hebt belegd. Het antwoord op die vraag? In de meeste gevallen niet. Maar er schuilt een addertje onder het gras: belastbare inkomsten gedurende het afgelopen kalenderjaar gegenereerd door beleggingsfondsen naar buitenlands recht moet u in sommige gevallen wel aangeven. Waarom dat zo is, leest u hier.

Pensioensparen: 960 of 1.230 euro?

Sinds begin dit jaar kunt u ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 960 of 1.230 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 960 of 1.230 euro pensioensparen?

Wat is beleggen in fondsen en welk beleggingsfonds past bij u?

Als u wilt beleggen, dan kunt u, afhankelijk van uw risicoappetijt, overwegen om zelf obligaties of aandelen te kopen. Of u kunt beleggen in fondsen. Wat is beleggen in een fonds nu juist? En welke soorten beleggingsfondsen bestaan er? Wij geven u graag advies over het beleggen van uw geld.