Wat is een effectenrekening?

Vermogen Beleggen – 23 juni 2016

Beleggen is opnieuw hip! Heel belangrijk als u een reserve wilt opbouwen voor in de toekomst. Sommige onder jullie zijn misschien al aan het beleggen terwijl anderen hun eerste stappen in de beleggingswereld nog moeten zetten. Om te kunnen beleggen, heb je nu een effectenrekening nodig. Maar wat is dat juist en hoe kun je de dag van vandaag best een effectenrekening openen?

effectenrekening
Om te kunnen beleggen, hebt u een effectenrekening nodig om uw effecten te bewaren. Bij AXA Bank kunt u nu ook online een effectenrekening openen

Vroeger: effecten onder de matras

Ooit was het anders, toen kochten mensen nog effecten en kregen hiervoor een officieel eigendomsbewijs in de plaats. Effecten konden op naam staan maar waren vaak anoniem. Dat noemde men effecten aan toonder.

Het grote nadeel was dat wanneer iemand in het verleden die effecten aan toonder verloor, de vinder werd beschouwd als eigenaar. Die kon dus zonder probleem de intresten of dividenden, alsook het kapitaal (op de eindvervaldag) innen.  En dan is er nog het verhaal van de bakker die terugkwam uit vakantie, zijn oven aanzette en er toen pas aan dacht dat hij al zijn effecten aan toonder in de oven had verstopt … en zijn vermogen in rook zag opgaan!

Nu: alles op een effectenrekening

Sinds januari 2008 mogen nieuwe effecten aan toonder niet meer worden uitgegeven. Effecten aan toonder die op een effectenrekening waren ingeschreven zijn allemaal omgezet in ‘gedematerialiseerde’ effecten. Dit zij geen fysieke effecten maar effecten waarvan de eigendom wordt geregistreerd in een namenregister. Wie toch nog effecten op papier bezit, kan ze wel nog innen of op een effectenrekening laten inschrijven. Maar: er is een boete verschuldigd van 10% op de waarde en ieder jaar wordt die boete met nog eens 10% verhoogd. Omdat de boete in 2025 even hoog zal zijn dan de waarde, zullen effecten dus vanaf dan in de praktijk niets meer waard zijn.

Effecten worden vandaag allemaal bewaard op een effectenrekening. Deze effectenrekening is standaard gelinkt aan een spaarrekening of een zichtrekening. Alle dividenden of intresten worden automatisch gestort op die zichtrekening of spaarrekening.

Open ze online

U kunt bij AXA Bank nu ook online een effectenrekening openen via homebanking. Dan kunt u altijd en overal online uw effectenrekening raadplegen. Zo hebt u online permanent een duidelijk overzicht van al uw beleggingen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kracht van rente op rente

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij pensioensparen een sneeuwbaleffect teweegbrengt.

Beurzen blijven sterk presteren

Het ziet ernaar uit dat 2017 een sterk beursjaar wordt: de waardering van aandelen is wereldwijd zeer hoog op basis van sterke bedrijfsresultaten en een langetermijnrente die nog steeds zeer laag is. De verwachting is dat die slechts licht zal stijgen, zelfs al hebben de centrale banken aangekondigd dat hun politiek geleidelijk aan zal wijzigen. Zo zal de Europese Centrale Bank (ECB) het ritme van op opkopen van obligaties verminderen. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten bereiken nieuwe records. De vraag is: zal dat onder de administratie Trump zo blijven?

Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

Groeiende wereldeconomie, sterkere euro

De economie kent wereldwijd de hoogste groei sinds de schuldcrisis van 2008 en de inflatie blijft – tegen de verwachtingen van een aantal waarnemers in – onder controle. Maar het meest opmerkelijke feit deze zomer was de koersstijging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar, terwijl het Britse Pond onder druk blijft staan. 

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan