Wat is het ideale moment om te beleggen op de beurs? Regelmatig.

Vermogen Beleggen – 20 december 2021

Een spaarbuffer is belangrijk voor onvoorziene omstandigheden. Een té groot spaarbedrag kan echter uw geld in koopkracht doen dalen door de inflatie. Beleggen kan daar soelaas bieden. Er zijn verschillende beleggingsoplossingen, voor elk wat wils. En bestaat er zoiets als een ideaal moment om te beleggen? 

Démarrez votre plan d’investissement d’AXA Banque, déjà à partir de 25 euros.
AXA Bank heeft in haar beleggingsaanbod 3 grote pijlers: beleggen voor kleinere bedragen vanaf 25 euro, middelgrote en grotere bedragen. Met professioneel advies en begeleiding. 

Beleggen zonder emoties

Als u uw gevoelens en niet uw verstand laat spelen bij uw beleggingsbeslissingen, dan kan u dat wel eens een financiële kater opleveren.

Een belegger is ook maar een mens. Hij reageert op situaties en informatie, of die nu goed of slecht zijn. En als een reactie gebaseerd is op emoties en niet op gezond verstand, kan dat soms tegenslaan op financieel vlak. In paniek bijvoorbeeld uw beleggingen in een fonds verkopen omdat het even minder goed gaat op de beurs, heeft vaak een averechts resultaat: zeker bij beleggingsfondsen zal het aspect ‘tijd’ ervoor zorgen dat verliesmomenten afgevlakt worden en opgaan in het gemiddeld rendement na bijvoorbeeld 20 jaar.

Bovendien kan de kracht van ‘rente op rente’ voor een verrassend sneeuwbaleffect zorgen. En die kracht manifesteert zich pas na verloop van jaren.

rente op rente

Deze grafiek houdt geen rekening met inflatie, kosten en taksen.

One-shot-beleggingen op de beurs: voor kenners

Zo hoog mogelijk verkopen en zo laag mogelijk inkopen? Dat is veelal weggelegd voor kenners die hun aandelen op de voet kunnen volgen. Voor wie niet aan dat profiel voldoet, is spreiden in de tijd én in producten een veiliger alternatief.

Een goeie belegging is vaak saai!

Een beursspecialist sprak ooit de gevleugelde woorden: “Een goede belegging is saai!” Geld dat gestort wordt in een fonds, eenmalig of met gespreide betalingen, blijft daar doorgaans járen in belegd zonder dat u ernaar moet omkijken, net om te kunnen profiteren van die kracht van de rente op de rente. 50 euro per maand opzijzetten, en dat vanaf bijvoorbeeld de geboorte 18 jaar lang aan een potentieel hoger rendement, kan al een groot effect hebben op het uiteindelijke resultaat (zie afbeelding).

opbrengst  50 euro op 18 jaar

Deze grafiek houdt geen rekening met inflatie, kosten en taksen.

Als u belegt, dan groeit uw kapitaal in normale marktomstandigheden vooral door de combinatie van rendement en looptijd. Er zijn ook risico’s, kosten en taksen aan verbonden. Lees er meer over voordat u belegt.

Het juiste plan: regelmatig, gespreid en op lange termijn beleggen

Regelmatig beleggen in een fonds, al is het maar een klein bedrag, dat is een goed plan in volatiele markten of voor wie het beheer liever overlaat aan kenners. Uiteraard staat daar een minder explosieve winst tegenover wanneer de beurs  opleeft. Daarnaast is spreiden over aandelen en obligaties, verschillende sectoren en regio’s een goed plan. Het  zorgt meestal voor een rem op de verliezen in minder gunstige periodes. En beleggen op lange termijn is aanbevolen want op lange termijn worden slechte beursjaren meestal gecompenseerd door gunstigere periodes.

Gespreid en regelmatig beleggen kan bijvoorbeeld via een beleggingsplan in één of meer fondsen aangeboden door AXA Bank. Al vanaf 25 euro.

Dankzij onze uitgekiende modelportefeuilles voor middelgrote bedragen en onze exclusieve Delegio-fondsen voor grotere vermogens, kunt u dat voordeel van gespreid en regelmatig beleggen ook toepassen op een groter vermogen. Mét deskundige begeleiding, exclusieve service en professioneel beheer van uw beleggingsfondsen.

Is het nu een goed moment om met beleggen te starten?

Als u regelmatig belegt, dan is er op zich geen goed of slecht moment.

Onthou tot slot dat beleggen in de eerste plaats op uw eigen tempo gebeurt, met de steun van uw AXA Bankagent. Hij zal samen met u uw beleggersprofiel bepalen en u informatie verschaffen over de kenmerken, risico's en kosten die gekoppeld zijn aan de fondsen.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Kijk zeker op onze beleggingspagina en doe een simulatie.

Een beleggingsplan openen en regelmatig beleggen kan online via de mobile app of homebanking. Wenst u begeleiding ? Maak een afspraak met een beleggingsexpert.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: let op voor uitstelgedrag

Spaart u voor uw pensioen? Dat is verstandig: u haalt er vandaag een belastingvoordeel uit en later een aanvullend inkomen. AXA Bank heeft de cijfers van 2021 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat sommige klanten de jaarlijkse stortingen steeds uitstellen. Onze tip: start met pensioensparen in januari met maandelijkse stortingen voor een beter potentieel rendement!

Lees verder

Benieuwd naar de wereld van morgen? Ontdek de 5 trends

In welke trends moet ik op lange termijn beleggen? Niet makkelijk wanneer u het niet weet. AXA Investment Managers, een vermogensbeheerder, heeft vijf tendensen binnen de zich ontwikkelende economie geïdentificeerd die waarschijnlijk zowel het tempo als het soort verandering in onze samenleving in de komende tien jaar zullen bepalen. Binnen deze tendensen nemen verschillende bedrijven de kop, zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde. Hun innovaties bieden oplossingen die een echt verschil zullen maken voor onze wereld. Kom meer te weten over deze vijf trends.

Lees verder

Terugblik op 2021: wereldwijd economisch herstel, ondanks de aanhoudende pandemie

De Covid-19-pandemie bleef ook in 2021 het nieuws overheersen. Maar dankzij de vaccinatiecampagnes zijn we kunnen afstappen van de 'stop-and-go' van de lockdowns en was een ruimere heropleving van de economie mogelijk. We kunnen dan ook stellen dat 2021 een jaar van duidelijk economisch herstel was, al hadden we te kampen met beperkingen en een zekere volatiliteit.

Lees verder

Sparen of beleggen? Eerst sparen, dan beleggen!

Wilt u starten met beleggen? Zorg er dan eerst voor dat u een veilige geldreserve voor noodgevallen achter de hand hebt. En misschien hebt u nog specifieke plannen waarvoor u ook graag wat geld aan de kant zou zetten. Hoe pakt u het aan om dat allemaal in goede banen te leiden? En welke spaar- en beleggingsformules zijn geschikt voor uw plannen op korte, middellange en lange termijn?

Lees verder