Wat is het ideale moment om te beleggen op de beurs? Regelmatig.

Vermogen Beleggen – 09 september 2021

Een spaarbuffer is belangrijk voor onvoorziene omstandigheden. Een té groot spaarbedrag kan echter uw geld in koopkracht doen dalen door de inflatie. Beleggen kan daar soelaas bieden. Er zijn verschillende beleggingsoplossingen, voor elk wat wils. En bestaat er zoiets als een ideaal moment om te beleggen? 

Démarrez votre plan d’investissement d’AXA Banque, déjà à partir de 25 euros.

AXA Bank heeft in haar beleggingsaanbod 3 grote pijlers: beleggen voor kleinere bedragen vanaf 25 euro, middelgrote en grotere bedragen. Met professioneel advies en begeleiding. 


Beleggen zonder emoties

Een belegger is ook maar een mens. Hij reageert op situaties en informatie, of die nu goed of slecht zijn. En als een reactie gebaseerd is op emoties en niet op gezond verstand, kan dat soms tegenslaan op financieel vlak. In paniek bijvoorbeeld uw beleggingen in een fonds verkopen omdat het even minder goed gaat op de beurs, heeft vaak een averechts resultaat: zeker bij beleggingsfondsen zal het aspect ‘tijd’ ervoor zorgen dat verliesmomenten afgevlakt worden en opgaan in het gemiddeld rendement na bijvoorbeeld 20 jaar.

Bovendien kan de kracht van ‘rente op rente’ voor een verrassend sneeuwbaleffect zorgen. En die kracht manifesteert zich pas na verloop van jaren.

One-shot-beleggingen op de beurs: voor kenners

Zo hoog mogelijk verkopen en zo laag mogelijk inkopen? Dat is veelal weggelegd voor kenners die hun aandelen op de voet kunnen volgen. Voor wie niet aan dat profiel voldoet, is spreiden in de tijd én in producten een veiliger alternatief.

Een goeie belegging is vaak saai!
Een beursspecialist sprak ooit de gevleugelde woorden: “Een goede belegging is saai!” Geld dat gestort wordt in een fonds, eenmalig of met gespreide betalingen, blijft daar doorgaans járen in belegd zonder dat u ernaar moet omkijken, net om te kunnen profiteren van die kracht van de rente op de rente. 50 euro per maand opzijzetten, en dat vanaf bijvoorbeeld de geboorte 18 jaar lang aan een potentieel hoger rendement, kan al een groot effect hebben op het uiteindelijke resultaat (zie afbeelding).
grafiek

De 2 grafieken houden geen rekening met inflatie, kosten en taksen.

Als u belegt, dan groeit uw kapitaal in normale marktomstandigheden vooral door de combinatie van rendement en looptijd. Er zijn ook risico’s, kosten en taksen aan verbonden. Lees er meer over voordat u belegt.

Het juiste plan: regelmatig, gespreid en op lange termijn beleggen

Regelmatig beleggen in een fonds, al is het maar een klein bedrag, dat is een goed plan in volatiele markten of voor wie het beheer liever overlaat aan kenners. Uiteraard staat daar een minder explosieve winst tegenover wanneer de beurs  opleeft. Daarnaast is spreiden over aandelen en obligaties, verschillende sectoren en regio’s een goed plan. Het  zorgt meestal voor een rem op de verliezen in minder gunstige periodes. En beleggen op lange termijn is aanbevolen want op lange termijn worden slechte beursjaren meestal gecompenseerd door gunstigere periodes.

Gespreid en regelmatig beleggen kan bijvoorbeeld via een beleggingsplan in één of meer fondsen aangeboden door AXA Bank. Al vanaf 25 euro.

Dankzij onze uitgekiende modelportefeuilles voor middelgrote bedragen en onze exclusieve Delegio-fondsen voor grotere vermogens, kunt u dat voordeel van gespreid en regelmatig beleggen ook toepassen op een groter vermogen. Mét deskundige begeleiding, exclusieve service en professioneel beheer van uw beleggingsfondsen.

Is het nu een goed moment om met beleggen te starten?

Als u regelmatig belegt, dan is er op zich geen goed of slecht moment.

Onthou tot slot dat beleggen in de eerste plaats op uw eigen tempo gebeurt, met de steun van uw AXA Bankagent. Hij zal samen met u uw beleggersprofiel bepalen en u informatie verschaffen over de kenmerken, risico's en kosten die gekoppeld zijn aan de fondsen.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

 

Kijk zeker op onze beleggingspagina en doe een simulatie.

Een beleggingsplan openen en regelmatig beleggen kan online via de mobile app of homebanking. Wenst u begeleiding ? Maak een afspraak met een investexpert.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Delta-variant beïnvloedt de wereldeconomie

De Delta-variant is een reden tot bezorgdheid. Het aantal nieuwe infecties blijft hoog en de wereldwijde vaccinatiegraad laag. Hoewel het effect op de economie kleiner is dan voorheen, beginnen de onzekerheden te wegen op het consumentenvertrouwen, vooral in de VS. De peilingen blijven over het algemeen positief, ondanks een lichte daling in augustus. We bekijken het continent per continent.

Lees verder

Wat met uw erfenis als u geen familie hebt?

Sinds 1 juli 2021 bestaat het fiscaal voordeel van het duolegaat niet meer in Vlaanderen. Daarmee komt een einde aan een veelgebruikte manier om vrienden of verre familieleden tegen een lager tarief te laten erven, bijvoorbeeld wanneer u alleenstaande bent zonder kinderen en verder geen naaste familie hebt. Wat is het alternatief?

Lees verder

De kracht van rente op rente en het sneeuwbaleffect bij pensioenopbouw

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij de opbouw van uw vermogen een sneeuwbaleffect kan teweegbrengen.

Lees verder

7 gouden beleggingstips

De beurskoersen evolueren dag en nacht. Als belegger hebt u daarover weinig controle. U bent dus maar beter goed voorbereid. Bijvoorbeeld door deze 7 essentiële tips te volgen.

Lees verder